Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fyra stjärnor till Göteborg

Guide Michelin 2012 är ute. Bland dem som fått en stjärna finns fyra av Göteborgs krogar.

I den nya Guide Michelin Main Cities of Europe 2012 får Sverige 12 stjärnor, fördelat på 10 restauranger i Göteborg och Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De utvalda Göteborgskrogarna är Thörnströms Kök, Kock & Vin, 28+ och Fond.

– Guiden erbjuder ett urval av restauranger i olika prisklasser. Det är inte bara stjärnorna som räknas och i år är vi glada över de tio nya restauranger som tillkommit i årets Michelin-guide, säger Lotta Wrangle, presschef för Michelin i Norden.

Bland dem finns Sjömagasinet som är tillbaka i guiden efter ägarbytet. De har dock ännu inte återvunnit stjärnan från förr.

Utöver stjärnorna som delats ut har även nio restauranger tilldelats utmärkelsen Bib Gourmand, som indikerar vällagad mat till ett rimligt pris. Nio restauranger har fått den utmärkelsen. Två av dem ligger i Göteborg, Tvåkanten och Familjen, och resten i Stockholm.

Göteborgskrögaren Björn Persson, som står bakom både stjärnprydda Kock & Vin och Bib gourmand-belönade Familjen, har med andra ord all anledning att vara glad i dag.

– Vi är jätteglada och väldigt stolta. Det är klart att vi har hoppats på det här, vi arbetar intensivt för att hålla oss kvar i toppen och det har vi gjort, säger han.

Vad är ditt framgångsrecept?

– Det är hårt arbete, bra råvaror och engagemang för det vi gör. Det finns ingen mirakelväg, säger Björn Persson.

Bland Göteborgskrogarna som i år fick en stjärna finns inga nykomlingar, något som Björn Persson är förvånad över.

– Det är klart att man hade sina funderingar kring en del. Sjömagasinet, Linnéa Art Restaurant och Swedish Taste är några av de som står på tur för att få en stjärna, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.