Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    1/6

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Frossa i snacks utan dåligt samvete

    Alla älskar snacks, trots att vi borde veta bättre. Men det finns faktiskt nyttigare varianter – alternativa snacks, med god smak och gott samvete.

    Visa mig den människa som kan äta ett chips, eller om det nu heter ett chip… De flesta vet att det är en teknisk omöjlighet. Antingen äter man inga alls, för att man är så rasande duktig just den dagen, eller också proppar man i sig näve på näve. Något som ett chips (chip?) finns inte.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Däremot finns det en massa bra alternativ till vanliga flottiga potatischips. Sådana som varken dryper av fett eller är fullsmockade med kolhydrater. Hemgjorda smarriga varianter utan transfetter, tillsatser och ondskefulla E-nummer.
    Har man bara lite fantasi går det faktiskt att tänka utanför den där chipspåsen och fixa till något själv, ersättare som känns både fräschare och nyttigare.

    För det här med snacks måste väl ändå räknas som en mänsklig rättighet? Vi vill liksom dippa och knapra. Det måste vara inbyggt i genbanken. Annars skulle väl inte världen vara full med snacks i olika varianter – vilket håll näsan än vänder? Det kan vara torkat biltongkött i Sydafrika, pikanta wasabinötter i Japan, friterade fläsksvålar i England, karamelliserade popcorn i USA, salta vattenmelonkärnor i Mellanöstern eller marinerade oliver i Italien. Behovet av att stoppa något i munnen som absolut inte kan räknas som en måltid är internationellt, och utan att ha något som helst belägg för det misstänker jag att snackssuget funnits i alla tider. Människan gillar helt enkelt att okynnesäta.

    Här har jag samlat recept på några sorters snacks som jag brukar göra när jag försöker hålla mig borta från den där förrädiska chipspåsen. Vissa är bra för dig som vill undvika kolhydrater, andra för dig som avstår socker och somliga för dig som vill hålla nere på fettintaget. Men allihop är grymt goda för vem som än vill prova något nytt och smarrigt.
    För snacks är gott. Så är det bara. Servera dem till fördrinken eller framför en bra tv-serie. Den nya sortens snacks kan du äta så ofta du vill. Utan att få dåligt samvete.

    Recept

    Grönkålschips
    1 sats
    30 minuter
    Salta, frasiga och beroendeframkallande. Och helt tillåtna.

    • 1 stånd grönkål
    • 1 msk olivolja
    • Flingsalt
    • 1 msk sesamfrön
    • 1 tsk chiliflakes

    Dela grönkålsbladen i mindre bitar och skär bort de tjockaste nerverna. Blanda blad och olivolja i en bunke.
    Fördela på plåt med bakplåtspapper och strö över lite flingsalt, sesamfrön och chiliflakes. Kör in i ugnen på 150 grader (gärna varmluft) tills de börjar skifta i färg, cirka 15-20 minuter.
    Ta ut och låt torka. Servera som chips.

    Aprikosbollar med lime och mandel
    Cirka 20 bollar
    15 minuter
    Perfekt om du är sötsugen, men försöker att undvika godis eller vanligt socker.

    • 1 dl torkade aprikoser
    • 1/2 dl hackad sötmandel
    • 1/2 lime
    • 1 msk olja, gärna kokosolja
    • 2 msk honung (gärna svensk)
    • Salt
    • 2 msk kokosflingor

    Mixa aprikoser, mandel, rivet limeskal och -saft, olja, honung och en liten, liten nypa salt. Enklast går det i matberedare.
    Forma till små bollar och rulla i kokos. Förvara i kylen och ta fram då och då när du känner dig sugen på något gott.

    Kryddiga skinkchips
    1 sats
    30 minuter
    Vi kallar det här "lyxbacon" i min familj. Hur gott som helst.

    • 70-100 g proscuitto
    • Olivolja
    • 1 tsk hel spiskummin
    • 1 tsk grovstött rosépeppar
    • 1/2 citron, skalet

    Bred ut skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över minimalt med olivolja. Strö över spiskummin, rosépeppar och rivet citronskal. Tillaga i 150 grader i cirka 15-20 minuter eller tills skinkan börjar hårdna lätt. Låt torka på hushållspapper. Bryt i mindre bitar och servera som chips.

    Salamichips
    1 sats
    20 minuter
    Mycket av fettet försvinner när korv torkas i ugnen. Dessutom får man läckra små chips att nibbla på.

    • Cirka 100 g valfri korv av salamityp

    Skiva korven tunt, om den inte redan är skivad. Bred ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen, helst på varmluft, i 175 grader i 10-15 minuter. Låt rinna av på hushållspapper och servera som chips.

    Rökig kikärtsdipp med kruditéer
    4-6 portioner
    10 minuter
    En läcker dipp med tuffa smaker. Råa grönsakskruditéer gör det till rena hälsofesten.

    • 2 burkar kikärter, à 400 g
    • 1/2 citron
    • 1/2 dl olivolja
    • 1/2 dl vatten
    • 1 vitlöksklyfta, grovhackad
    • 1 1/2 tsk spiskummin
    • 1 krm cayennepeppar
    • 1-2 tsk rökt paprikapulver
    • 1 msk japansk soja
    • 1 msk finskuren gräslök
    • Valfria grönsaker, t ex rädisor, minimorötter, gurkstavar, selleristjälkar

    Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Mixa med saft och skal av citronen, samt olivolja, vatten, vitlök, spiskummin, cayenne, paprikapulver och soja. Smaka av och häll upp i skål. Garnera med gräslök och servera med kruditéer.

    Att dricka till
    Cava Blanc de Noirs, 1+1=3 U Mes U Fan Tres (7610), 99 kronor.
    Alkoholfritt: Arc-en-Ciel Vin de Rosé Mousseux Grenache Brut (1932), 49 kronor.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.