Fisken är en kryddig latinamerikan

"Ceviche är förrätten för dig som har bråttom, men ändå vill äta något lätt och smakrikt".

ANNONS
|

Jag vet inte hur det är på din front, men så här års längtar jag efter fräsch och lätt mat. Det är som om hela systemet fortfarande kämpar med att smälta decembers överflöd och all stabbig julmat.

Då tar jag mer än gärna till ceviche. En otroligt lätt och uppfriskande rätt som dessutom går att laga på ett kick.

Rätten har sitt ursprung i Peru sedan tusentals år tillbaka i tiden och har spridit sig till stora delar av Sydamerika, men också till andra håll i världen. I Miami i Florida påstår man sig till och med ha uppfunnit den själva. Alla länder och landsändar tycks ha sin egen variant.

ANNONS

Piggt med citron

Principen är att rå fisk marineras i citrussaft, vilket får proteinet i fisken att "tillagas". Resultatet hamnar någonstans mittemellan sushi och lätt ångad fisk. Men de generösa mängderna citrussaft gör också att smaken blir makalöst pigg och fräsch. Övriga ingredienser varierar väldigt beroende på var i världen man befinner sig, men krispiga grönsaker som lök och paprika ingår ofta, liksom chili, färska örter, tropisk frukt och olika sorters skaldjur.

Förr i tiden lät man fisken ligga i marinaden betydligt längre, medan den moderna metoden är att tillaga den alltifrån i ett par minuter till max tjugo. Ligger den för länge blir fisken hård och inte alls lika härlig.

Och ju färskare fisk, desto godare och se till att hålla den kall före tillagning. Skär fisken i bitar eller skivor som bör vara ungefär lika stora. Snåla inte med citrussaften, eftersom det är den som gör jobbet. Alla typer av vit fisk funkar, men även lax och skaldjur. För övrigt är det inga konstigheter.

Lätt att smälta

Ceviche passar utmärkt som förrätt eller som en lätt lunch. Vill du vara oortodox kan du lägga till lite ris och servera som en läcker middag.

Poängteras bör dock att fisken tekniskt sätt inte är tillagad, vilket innebär att eventuella bakterier inte dör som vid upphettning. Gravida bör till exempel avstå från att äta ceviche.

ANNONS

Men alla vi andra som gillar fräscha smaker med lite hetta - ceviche är lika lätt att smälta som det är att laga. Och fort går det också.

Lägg en kvart på en ny bekantskap.

Recept

Ceviche med grapefrukt, mynta och fänkål

4 portioner

20 minuter

Läcker förrätt med massor av smak. Förbered allting innan och blanda precis innan det är dags att äta. Fisken blir klar på ett par minuter.

  1. 400 g valfri färsk fiskfilé, t ex havsabborre eller torsk (helst MSC-märkt)
  2. 2 citroner, saften
  3. 1 tsk salt
  4. 2 chilifrukter, urkärnade och finskurna
  5. 1 klyfta vitlök, riven
  6. 2 blodgrapefrukt
  7. 1 fänkålsstånd, tunt skivat
  8. 1 kruka färsk mynta
  9. olivolja
  10. nymalen svartpeppar

Skär bort eventuellt skinn, och bena ur fisken om det behövs. Skär i cirka 5 millimeter tjocka skivor eller 1 centimeter breda bitar. Lägg i en skål och ställ in i kylen. Blanda citronsaft, salt, chili och vitlök. Filea grapefrukterna och skär bort alla vita hinnor.

Lägg dem också i en skål och krama ur saften från resten av grapefrukten ovanpå. När det är dags att äta - varva fisk, fänkål och grapefruktklyftor.

Tillsätt myntablad. Häll sedan över citronblandningen och vätskan från grapefruktskålen, blanda försiktigt. Ringla över lite olivolja och peppra.

Vänta 3-10 minuter (beroende på hur "tillagad" du vill ha fisken). Njut!

Ceviche på svenskt vis

4 personer

20 minuter

Det här är en variant, fast med svenska smaker. Lika lättlagat som fräscht.

ANNONS

Lag:

  1. 1 citron, saften
  2. 4 msk kallpressad rapsolja
  3. 1 tsk flytande honung
  4. 2 msk hackad dill
  5. 1 msk skivad gräslök
  6. 1 nypa salt

Ceviche:

  1. 100 g färsk lax, gärna Salmalax
  2. 1/2 gurka, skalad
  3. 8-10 cocktailtomater
  4. 100 g jordgubbar (kan uteslutas)
  5. 100 g skalade räkor
  6. 1 msk färskriven pepparrot
  7. Garnering:
  8. forellrom
  9. dill eller gräslök

Blanda citronsaft, rapsolja, honung, dill och gräslök till lagen. Smaka av med lite salt.

Skär lax och gurka i tärningar, dela tomaterna och jordgubbarna på hälften.

Blanda lagen med lax, räkor, pepparrot, gurka, tomat och jordgubbar. Lägg upp i små glas eller på tallrikar. Vänta i cirka 5 minuter.

Garnera med forellrom och dill eller gräslök.

Tequilamarinerad ceviche på hälleflundra

Till 4 portioner

20 minuter

En Mexiko-influerad variant där tequila får sätta lite fräs på det hela. Köper du odlad hälleflundra är det "grönt ljus", det vill säga godkänt, enligt WWF:s hållbarhetsguide.

  1. 250 g hälleflundra (helst odlad)
  2. 1 vitlöksklyfta, riven
  3. 1 1/2 dl limesaft
  4. 2 msk tequila
  5. 1 tsk agavenektar eller akaciahonung
  6. salt
  7. cirka 1/4 liten färsk ananas, tärnad
  8. 1 tomat, tärnad
  9. 1/2 rödlök, finskuren
  10. 5-6 rädisor, tunt skivade
  11. 1 jalapeño, urkärnad och finskuren
  12. 1-2 avokadofrukter, tärnade
  13. 1 kruka färsk koriander
  14. 1 kruka färsk mynta

Skär bort skinnet på fisken och det mörka partiet i mitten. Skär sedan i tärningar.

Blanda vitlök, limesaft, tequila och nektar eller honung i en bunke. Smaka av med lite salt.

Tillsätt ananas, tomat, lök, rädisor, jalapeño och fisk, och blanda. Vänd sedan ned avokado, koriander- och myntablad.

Låt stå i 5-10 minuter och servera sedan genast. Står fisken för länge blir den hård.

ANNONS