Fem goda middagar

ANNONS
|

Falafel med het sås

Förberedelse 25 minuter

Stek/ugnstid 10 minuter

Antal Personer: 4

2 burkar kikärter i vatten

2 msk hackad koriander

2 msk hackad persilja

1 hackad vitlöksklyfta

0,5 spansk peppar, hackad

1 krm malen spiskummin

2 msk olivolja

2 msk mjöl

mjöl att vända i

5 dl frityrolja

4 pitabröd

4 blad sallad

1 tomat

sås

2 dl passerade tomater

1-2 tsk harissa

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt på ugnen för att värma pitabröden.

Rör ihop passerade tomater med harissa, styrka efter smak. Smaka av med salt och peppar.

Skiva tomaterna och skölj salladen.

Skölj kikärterna i vatten. Mixa kikärterna snabbt i matberedare. Rör i koriander, persilja, vitlök, spiskummin, chili och olivolja. Forma till bollar med två skedar eller händerna. Vänd i mjöl och fritera gyllene i het olja.

Värm pitabröden och bygg med tomat, sallad, falafel och sås.

Bondomelett

Förberedelse 15 minuter

Stek/ugnstid 25 minuter

4 personer

1 gul lök

2 msk smör

5 ägg

1 dl mjölk

150 g sidfläsk

5 kokta potatisar

2 dl gröna ärtor

1 dl riven ost, gärna lagrad typ Västerbotten, parmesan

salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Tärna sidfläsket. Skala och hacka löken fint och låt svettas i en stekpanna med ugnståligt handtag, i smöret tills genomskinligt. Lyft löken ur pannan och lägg i det tärnade sidfläsket, knaperstek. Lägg i den skivade potatisen och vänd några gånger. Sänk värmen och vänd i löken och ärtorna. Vips lätt upp äggen med osten och mjölken, smaka av med salt och peppar och häll på potatisen. Lyft potatisen lite med stekspade så att det rinner lite äggstanning under, låt stå på spisen 4-5 minuter och ställ sedan in i ugnen 15 minuter. Låt svalna 10 minuter innan du serverar, gärna med en grönsallad.

Kummel med marsalasky

Förberedelse 15 minuter

Kok/stekstid 25 minuter

4 portioner

600 g kummelfilé, urbenad

1 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

2-3 drag med svartpepparkvarnen

2 msk olivolja

2 msk smör

0,5 dl marsalavin

2 dl fiskfond (från tärning går bra)

2 msk hackad persilja

3 dl ris

Salt och peppar

Gör gärna så här:

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen

Skölj fisken i kallt vatten och torka med hushållspapper. Skär i jämnstora bitar. Blanda samman mjöl med salt och peppar, vänd fisken däri. Smält smöret i olivoljan och lägg i fiskfiléerna, vänd efter någon minut så att den har färg på båda sidor, häll på marsalavin och fiskfond, strö över persilja och sänk värmen till lägsta, låt sjuda 3-5 minuter till filéerna är genomstekta, beroende på tjockleken, salta och peppra. Servera med kokt ris, skyn och gärna lite ångade grönsaker.

Grönsakssoppa med pasta och tärnad skinka

Förberedelse 15 minuter

koktid 25 minuter

4 personer

1 morot

1 stjälk selleri

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

2 tsk oregano, torkad

0,5 tsk salvia, torkad

1 liten bit pumpa

1 zucchini

1 burk hela skalade tomater av bra kvalité

1 liter vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

1 bit rökt skinka, 100-150 g

1,5 dl crème fraiche

salt och peppar

Gör gärna så här:

Lägg oljan i en stor kastrull, finhacka vitlök och gullök. Låt svettas några minuter och lägg i finhackad morot, pumpa, zucchini, örter och selleri. Rör någon minut och mosa tomaterna med en gaffel och häll i tillsammans med vatten och buljongtärning. Låt sjuda minst 15 minuter (gärna längre) rör i crème fraiche och låt koka upp igen, smaka av med salt och peppar. Servera toppat med tärnad skinka och grovt bröd.

Kycklingspett i ugn med Chevrésås och potatisklyftor

Förberedelse 20 minuter

stek/ugnstid 40 minuter

4 personer

sås

2 dl grekisk yoghurt

100 g Chevré utan skal

1 liten bit färsk ingefära

1 tsk honung

salt och peppar

Spett

3 kycklingfiléer

2 zucchini

6 skivor serranoskinka

olja att steka i

potatisklyftor

2-3 bakpotatisar

olivolja

salt och peppar

Gör gärna så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Skrubba potatisen, dela i klyftor och vänd i rikligt med olivolja, salta och peppra. Ställ in i den övre delen av ugnen 30 minuter, vänd några gånger då och då.

Sås

Rör samman yoghurt och Chevré med hjälp av en gaffel, fortsätt och rör i honung och riven ingefära, smaka av med salt och peppar.

Kycklingen

Dela kycklingen i ätvänliga bitar, salta och peppra och stek så att de får färg och blir nästan genomstekta, ca 10 minuter. Dela skinkan i strimmor och rulla in kycklingen. Skölj zucchini och dela i 3-4 cm tjocka skivor. Trä upp på spett.

Tag ut potatisen, lägg på spetten och ställ in igen i mitten på ugnen 10-15 minuter tills skinkan och zucchini fått lite färg. Servera med potatisen och såsen på toppen.

Grönsaker

Färsk koriander

Färsk persilja

1 vitlök

1 spansk peppar,

1 huvud grönsallad

1 tomat

5 potatisar, fasta

2 gullök

1 morot

1 stjälk selleri

1 liten bit pumpa

3 zucchini

2-3 bakpotatisar

1 liten bit färsk ingefära

kött/fågel/fisk

150 g sidfläsk

600 g kummelfilé, urbenad

1 bit rökt skinka, 100-150 g

3 kycklingfiléer

6 skivor serranoskinka

Mejeri, ägg mm

smör

5 ägg

1 dl mjölk

1 dl riven ost, gärna lagrad typ Västerbotten, parmesan

2 dl grekisk yoghurt

100 g Chevré utan skal

1,5 dl crème fraiche

Konserver, kryddor och oljor

olivolja

olja att steka i

2 burkar kikärter i vatten

spiskummin

5 dl frityrolja

1 burk passerade tomater

harissa

2 dl fiskfond (från tärning går bra)

oregano, torkad

salvia, torkad

1 burk hela skalade tomater av bra kvalité

grönsaksbuljongtärningar

honung

Torrvaror, ris & pasta

4 pitabröd

3 dl ris

vetemjöl

Frysvaror

2 dl gröna ärtor

Övrigt

0,5 dl marsalavin

ANNONS