Det finns något riktigt härligt med mat som äts med händerna tycker jag. Det var så det såg ut från allra första början, och det är så det fortfarande ser ut på många platser och i många sammanhang världen över. Att äta med händerna känns passionerat, fint och förhöjer inte sällan matupplevelsen.
Allra enklast är det självklart när det handlar om mat som är som gjord för att ätas utan bestick, som burgare och sliders (som ”miniburgare” brukar kallas). Och när det dessutom är burgare gjorda på näringsrika råvaror med massor av smak och färg, ja då kan det ju inte bli annat än succé.
Det finns inga egentliga regler för hur en burgare ska se ut, sånt gillar jag. Någon form av biff mellan två bröd (eller salladsblad), sedan kan fantasin flöda fritt. Som vanligt vill jag tipsa om att testa sig fram bland nya kombinationer och smaker. Våga göra en burgare av oväntade råvaror.
Välj ut en eller kanske båda av dagens ”biffar”, duka upp med tillbehör som du känner för och låt var och en kombinera sina favoriter.
Jag serverar gärna små sliders av marinerad tofu, rullade i sesamfrön och noriflingor som ger en asiatisk touch, med lyxig kantarelltopping. Kanske som förrätt, som mingelmat eller som del av en burgarbuffé.
En annan favorit är den rejäla och smakrika sötpotatis- och quinoaburgaren med broccoli komponerad på ”klassiskt burgarvis”, med skivad tomat och sallad – gärna toppad med het chilimajonnäs. Till denna passar min variant på coleslaw väldigt fint, ett av de allra bästa burgartillbehören!
Tofusliders med avokado, kantareller och koriandermajonnäs
Vad är godare än hamburgare i miniformat? Dessa läckra sliders är perfekta för mingelfesten,burgarbuffén eller det lyxigare fredagsmyset.
12 sliders
2 förpackningar fast ekologisk tofu
1 dl tamari
1,5 dl sesamfrön, gärna en mix av svarta och vita
2 msk noriflingor (torkat sjögräs), eller
1 noriark (som vanligtvis rullas runt sushi) mixat i småbitar
250 gram kantareller
2 msk kallpressad kokosolja
Sesamslungad gurka:
1 gurka
2 msk sesamolja
0,5 tsk flingsalt
Koriandermajonnäs:
1,5 dl vegansk majonnäs, (se grundrecept här intill, eller köp färdig)
2 dl färsk koriander
Tillbehör:
2 avokado
1 lime
cosmopolitansallat
färsk koriander
GÖR SÅHÄR.
Häll av tofun och lägg den mellan hushållspapper, under något tungt, i minst 30 minuter för att pressa ut vätskan. Skär sedan upp i 12 bitar, lägg ner i en påse och låt marinera i tamari i minst 30 minuter. Blanda samman sesamfrön och noriflingor. Ta upp tofun och vänd i sesamblandningen.
Hyvla gurkan tunt på längden med mandolin eller osthyvel. Blanda med sesamolja och salt, ställ åt sidan. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i skivor och pressa över lite limesaft.
Förväll och bryn kantarellerna i lite kokosolja. Salta och peppra.
Stek tofun på medelvärme på båda sidor i kokosolja tills den får en fin färg. Rulla eventuellt i sesamblandningen igen efteråt om för mycket av fröna har ramlat av.
Mixa majonnäs och chili med stavmixer eller i matberedare.
Lägg en tofubit på ett salladsblad, toppa med avokado och gurka. Klicka ut lite majonnäs och toppa med kantareller och koriander. Strössla över extra sesamfrön.
Grundrecept vegansk majonnäs
Ger ca 4 dl
1 msk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1 dl ekologisk osötad sojadryck
2,5 dl kallpressad rapsolja
(välj en varmpressad rapsolja om du inte gillar rapssmaken)
GÖR SÅHÄR.
Mixa dijonsenap, vinäger och sojadryck med stavmixer eller i matberedare. Fortsätt mixa och tillsätt oljan i en tunn stråle tills du får en tjock majonnäs.
Quinoa- och sötpotatisburgare med grillad lök och chilimajonnäs
En matig och riktigt smakrik burgare. Servera mellan bröd eller salladsblad.
6 burgare
300 gram sötpotatis
2 gula lökar, gärna färska (i så fall 4 lökar)
3 dl kokt quinoa (ca 1,5 dl okokt)
1 liten broccoli
1 dl färsk basilika
1,5 dl kikärtsmjöl, alternativt quinoamjöl (dessa sorter finns ofta på ekologiska hyllan i välsorterade matbutiker)
1 ägg
0,5 dl gräslök, finhackad
0,5 tsk chiliflakes
2 msk kallpressad olivolja
0,5 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Chilimajonnäs:
1,5 dl vegansk majonnäs (se grundrecept på föregående sida eller köp färdig)
0,5-1 tsk chilipulver
Tillbehör:
rågsurdegsbröd
kruksallat
bifftomat
smörgåskrasse
GÖR SÅHÄR.
Värm ugnen till 200 grader. Skär potatisen på mitten. Pensla snittytan med olja och rosta i mitten av ugnen tills mjuk, cirka 25 minuter. Låt svalna. Gröp ur.
Ansa och dela löken på mitten, pensla med olja och grilla i ugnen i 20 minuter (eller på grillen), tills den blivit mjuk och fått fin färg. Vänd runt efter halva tiden.
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.
Mixa potatis, broccoli och basilika till en smet i matberedare. Blanda ihop med quinoa, mjöl, ägg, gräslök, chiliflakes, salt och peppar. Forma till 6 “biffar” och lägg på en bakplåtpappersklädd plåt. Baka biffarna mitt i ugnen i 15-20 minuter, tills de är fasta och fått fin färg.
Mixa majonnäs och chili med stavmixer eller i matberedare.
Komponera burgarna med rågbröd, sallad, tomat, grillad lök, krasse och chilimajonnäs. Servera gärna med kokoscoleslaw vid sidan av.
Kokoscoleslaw med fänkål
En variant på en omtyckt klassiker, här med krispig fänkål och krämig kokosmjölk.
4-6 portioner, som tillbehör.
1 stor fänkål
500 gram morot
1 dl kokosmjölk, det övre tjocka lagret
1 msk dijonsenap
1 dl färsk kruspersilja, finhackad
salt och nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR.
Hyvla fänkålen tunt med mandolin, eller skär tunt med kniv. Skölj av.
Hyvla moroten i strimlor med en julienneskalare (en skalare som ger lyxiga och tunna grönsaksstavar) eller en vanlig potatisskalare.
Blanda ihop kokosmjölk, dijonsenap och persilja. Blanda samman med fänkål och morot. Smaka av med salt och peppar.
Tips!
Förbaka “biffen” i ugnen i 10 minuter, lägg sedan på grillen för att få extra fin färg och god smak.
Therese Elgquistär kokboksförfattare, receptkreatör och matstylist. I Två Dagar delar hon med sig av sina recept med fokus på grön och hälsosam mat.