Äkta vara. Hos Feskarbröderna i Nordstan säljs bara äkta Kalixlöjrom. Håll utkik efter den röda EU-loggan.
Äkta vara. Hos Feskarbröderna i Nordstan säljs bara äkta Kalixlöjrom. Håll utkik efter den röda EU-loggan.

Falsk löjrom såldes dyrt

ANNONS
|

Christer Elofsson är säljare på Göstas fisk i Smögen. I vintras var han i full färd med att gå igenom sin Kalixlöjrom när han stannade upp mitt i en rörelse.

Var inte kornen lite väl stora? Och färgen, som ska vara rödorange, hur kunde den vara så pass gulaktig?

Han slog larm till miljöförvaltningen. Samma eftermiddag var de på plats och utförde ett dna-test. Några veckor senare kom resultatet. Det 60 kilo tunga partiet med Kalixlöjrom visade sig vara sikrom. Troligtvis från Kanada.

Och det visade sig ganska snart att Christer Elofsson nosat upp en rejäl löjromhärva.

Livsmedelsverket misstänker att flera olika företag har köpt in billig rom från bland annat Nordamerika och Finland. Rommen har sedan packats om och märkts med Kalixlöjrom.

ANNONS

Lyxvaran har sålts i butiker och till restauranger i Göteborg, Stockholm och Malmö, för uppemot 2000 kronor kilot. Nordamerikansk löjrom kostar bara hälften.

– Det här lurendrejeriet gör mig förbannad. Och det är inte första gången. Det fuskas inom landet också, säger Christer Elofsson.

För några år sedan minns han hur all Kalixlöjrom i Sverige var slut. Däremot fanns det ett ton löjrom från Vänern till salu. Christer Elofsson tyckte att det var för mycket, och nappade inte.

– Det gjorde däremot en annan grossist. Och en stund senare fanns det plötsligt ett ton Kalix-löjrom på marknaden, säger han.

Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket, tycker att det är extra allvarligt att det fuskas med just Kalixlöjrommen. Det är den enda produkten i Sverige som är märkt med EU:s starkaste ursprungsskydd, på samma sätt som exempelvis champagne.

– Någon har medvetet packat om och sålt felmärkta produkter. Det är klart att det här är olagligt, säger han.

Är löjromsälskarna extra utsatta för bedrägerier?

– Alla varor med ett högt kilopris är typiska förfalskningsobjekt. Det finns stora pengar att tjäna, säger Pontus Elvingsson.

För två år sedan ertappades ett företag i Danmark med att packa om billig rom och märka den under falsk beteckning. Stora mängder rom samt 6000 etiketter beslagtogs.

ANNONS

– Kalixlöjrom har gott renommé, och intresset utomlands är stort. Just den leveransen var avsedd för Frankrike, säger Pontus Elvingsson.

Än så länge har inget företag i Sverige dömts för löjromsfusk, men i takt med att Smögenhärvan rullas upp har polisutredningar inletts i olika delar av landet. Samtliga riskerar böter.

Svenska havsdelikatesser i Göteborg, som sålde den kanadensiska rommen till Göstas fisk i Smögen, riskerar åtal för brott mot livsmedelslagen. Kammaråklagare Madeleine Berndt Stragnér leder den polisutredningen.

– Vi misstänker att de har salufört billigare rom som Kalixlöjrom. Än så länge har vi inte hört någon av de misstänkta, men det finns en del skriftlig bevisning också. Först efter sommaren kan man vänta sig att ärendet är avslutat, säger hon.

Leif Axelsson, vd för Svenska havsdelikatesser, är upprörd.

– Vi är helt oskyldiga. Vi har köpt och betalat för Kalixlöjrom, och trodde att det var det vi sålde vidare. Vi är lika lurade som alla andra. Vi har polisanmält Luleåföretaget som vi handlade av, säger Leif Axelsson.

Luleåföretaget påstår dock att de aldrig levererat någon Kalixlöjrom till Göteborgsföretaget, utan en billigare variant. Ord står mot ord.

Folke Spegel är styrelseledamot i BD Fisk, som jobbar aktivt för att skydda Norrbottens fiskare.

ANNONS

– Det är enorm skillnad i kvalitet mellan Kalixlöjrom och fuskrom. Vi hade förhoppningen att det skulle bli bättre i och med ursprungsmärkningen. Att det skulle förhindra fusk. Men så blev det inte, säger Folke Spegel.

Han är besviken över att inget fall prövats i domstol tidigare och menar att kunskapen hos både Livsmedelsverket och de kommunala miljöskyddsinspektörerna är för dålig.

– Man beslagtar felaktig rom ibland, men gräver aldrig djupare. Förrän nu, säger han.

Pontus Elvingsson på Livsmedelsverket konstaterar att det man kan göra som konsument är att hålla utkik efter den röda ursprungsmärkningen från EU.

– Såvitt jag vet har ingen klistrat på någon sådan etikett på burkar som innehåller fuskrom, säger han.

Kalixlöjrom är löjrom från siklöja i Bottenviken. Namnet Kalixlöjrom är sedan 2010 en skyddad ursprungsbeteckning, vilket betyder att de norrländska fiskarna har ensamrätt på produktnamnet.

I andra världsdelar simmar siklöja som påminner om den norrbottniska siklöjan. Priset skiljer sig mycket åt beroende på beståndens storlek och var det fiskas. Amerikansk sikrom, nordamerikansk löjrom, finsk insjörom och löjrom från Vänern och Vättern är alla billigare än Kalixlöjrom.

Färgen på Kalixlöjrommen ska vara orangeröd. Det har hänt att företag ertappats med att färga rommen rödare för att efterlikna den norrbottniska specialiteten. Andra har försökt ändra konsistensen med hjälp av gelatin. Det händer också att rom pumpas med vatten för att kornen ska bli större.

ANNONS