Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Hon har gjort den här maten med kärlek". Medtävlande Gunilla Persson om måltiden som Alexandra Zazzi serverade i måndagens avsnitt av Biggest Loser VIP.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ett Zazzi-recept från Biggest Loser-köket

I veckans spalt berättar Alexandra Zazzi mer om detaljerna kring sin viktnedgång och medverkan i Biggest Loser VIP. Vi får också veta hur äppleringarna hon tidigare tipsat om ska förvaras.

Hej Alexandra Zazzi!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill börja med gratulera till dina insatser i Biggest Loser VIP och till din inspirerande livsstil. Jag sitter klistrad vid tv:n varje måndag. Tack för det och för motivation.

Jag ser att du lagar mat i programmet. Min fråga är: vad lagar du? Kan du dela med dig av något recept?

Hälsar Birgitta

LÄS MER: Alexandra Zazzi om nära vänskapen med Kalle Moraeus efter Biggest Loser

Hej Birgitta!

Tack så mycket för fina ord. Ja, det har verkligen varit en spännande resa och jag är väldigt nöjd över att ha hittat balansen i livet. Jag äter medvetet, nyttigt och med goda smaker, och så tränar jag regelbundet.

Maten står för 75-80 procent av resultaten, framför allt i början, så det gäller att hitta en linje att följa som passar en själv. Jag valde att äta mycket grönsaker, baljväxter och lågkolhydratkost. För att snabba på min viktförändring var jag även noggrann med hur många kalorier jag åt. Vid ett intag på cirka 1000 kalorier per dag och max 25-30 gram kolhydrater samt hård träning fick jag snabba resultat. Men det krävde att jag var väldigt fokuserad på det jag gjorde och det var svårt att kombinera med jobb. Det behöver inte gå riktigt så fort som det gör i Biggest Loser VIP.

LÄS MER: Kosten är en nyckel för alla som tränar

Här kommer ett recept från programmet som sändes nu i måndags. Jag gjorde lammjärpar med vitlök och persilja och till detta serverade jag linsgryta och ugnsbakad purjolök. Tänk på att äta cirka 100 gram kött och cirka 1,5 deciliter linsgryta. Purjolök kan du äta så mycket du önskar av. Då hamnar man på drygt 450-500 kalorier per måltid. Jag lät det bli mitt huvudmål.

LÄS MER: Pulver bra hjälpmedel för att tappa kilon

Lammfärsjärpar

4 portioner

Bild: Janerik Henriksson/TT

400 g lammfärs

1 knippe persilja

0,5 chilipeppar, styrka efter smak

1 vitlöksklyfta

1 tsk torkad oregano

0,5 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

Smör eller olja att steka i

Gör gärna så här:

Finhacka persilja, vitlök och chili och blanda ihop med färsen och kryddorna. Forma till åtta järpar och stek i smör eller olja så att de får färg runt om. De får gärna vara rosa i mitten. Ska du laga mer mat ställ in i ugnen på 65-70 grader för varmhållning.

LÄS MER: Lammfärsbiffar med hummus, bulgur och harissayoghurt

Grön linsgryta

4 personer

1 msk olivolja

1 msk tomatpuré

Bild: Janerik Henriksson/TT

1 gullök

0,5 selleristjälk

1 morot

2 dl gröna linser

0,5 l färdig grönsaksbuljong (från tärning går bra)

Gör gärna så här:

Finhacka löken, selleristjälken och moroten. Låt svettas i olja och tomatpuré några minuter på medelvärme.

Skölj linserna i kallt vatten, låt rinna av och häll i. Rör om någon minut och häll därefter i buljongen.

Sänk värmen och låt sjuda 20 minuter, rör om lite då och då och tillsätt lite vätska vid behov.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och valfri ört: timjan, oregano, basilika eller dylikt. Grytan är färdig när linserna är mjuka.

LÄS MER: Mia Gahne: Linser är energipricken över i:et

Ugnsbakad purjolök toppad med svamp

4 personer

2-3 purjolökar

Bild: Jessica Gow/TT

2 msk riven parmesanost

100 g champinjoner

1 klick smör

salt och peppar

Skölj och rensa purjolöken, dela i mitten och sjud 10 minuter i saltat vatten.

Låt rinna av, lägg i ugnsfast form och strö över osten och lite svartpeppar. Gratinera i ugn i 200 grader till de får färg.

Smörstek de skivade champinjonerna, salt och peppra. Lägg på purjolöken vid servering.

LÄS MER: Purjolöken duger till mer än pynt

Bild: JESSICA GOW / TT

Hej Alexandra!

Vilket äppleår!

Tog din idé om att torka äppleringar i ugnen. Det blev gott och tänker mig att det kan bli lite som godis att äta när man blir sugen. Smalare än choklad, vilket annars är en favorit.

Nu till min fråga: Hur förvarar du äppleringarna och hur länge håller de sig?

Vänliga hälsningar, Berit

LÄS MER: Alexandra Zazzi om hur du slipper slänga äpplen

Hej Berit!

Roligt att det fungerade så bra. Jag älskar också äppleringar och sedan jag la om min livsstil äter även jag det när jag är godissugen.

Äppleringar håller i en evighet om de har torkats riktigt ordentligt och förvaras rätt, men de tappar smak efter 6-8 månader. De skall ligga mörkt och luftigt i rumstemperatur. Förvara dem i en burk (gärna av plåt eller trä) med lock. Lägg lite ris invirat i hushållspapper i botten, det suger åt sig eventuell fukt.

Ha en underbar höstskörd!

LÄS MER: Så tar du hand om alla dina äpplen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.