Hej Alexandra Zazzi!
Vill börja med gratulera till dina insatser i Biggest Loser VIP och till din inspirerande livsstil. Jag sitter klistrad vid tv:n varje måndag. Tack för det och för motivation.
Jag ser att du lagar mat i programmet. Min fråga är: vad lagar du? Kan du dela med dig av något recept?
Hälsar Birgitta
LÄS MER:Alexandra Zazzi om nära vänskapen med Kalle Moraeus efter Biggest Loser
Hej Birgitta!
Tack så mycket för fina ord. Ja, det har verkligen varit en spännande resa och jag är väldigt nöjd över att ha hittat balansen i livet. Jag äter medvetet, nyttigt och med goda smaker, och så tränar jag regelbundet.
Maten står för 75-80 procent av resultaten, framför allt i början, så det gäller att hitta en linje att följa som passar en själv. Jag valde att äta mycket grönsaker, baljväxter och lågkolhydratkost. För att snabba på min viktförändring var jag även noggrann med hur många kalorier jag åt. Vid ett intag på cirka 1000 kalorier per dag och max 25-30 gram kolhydrater samt hård träning fick jag snabba resultat. Men det krävde att jag var väldigt fokuserad på det jag gjorde och det var svårt att kombinera med jobb. Det behöver inte gå riktigt så fort som det gör i Biggest Loser VIP.
LÄS MER:Kosten är en nyckel för alla som tränar
Här kommer ett recept från programmet som sändes nu i måndags. Jag gjorde lammjärpar med vitlök och persilja och till detta serverade jag linsgryta och ugnsbakad purjolök. Tänk på att äta cirka 100 gram kött och cirka 1,5 deciliter linsgryta. Purjolök kan du äta så mycket du önskar av. Då hamnar man på drygt 450-500 kalorier per måltid. Jag lät det bli mitt huvudmål.
LÄS MER:Pulver bra hjälpmedel för att tappa kilon
Lammfärsjärpar
4 portioner
400 g lammfärs
1 knippe persilja
0,5 chilipeppar, styrka efter smak
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
Smör eller olja att steka i
Gör gärna så här:
Finhacka persilja, vitlök och chili och blanda ihop med färsen och kryddorna. Forma till åtta järpar och stek i smör eller olja så att de får färg runt om. De får gärna vara rosa i mitten. Ska du laga mer mat ställ in i ugnen på 65-70 grader för varmhållning.
LÄS MER:Lammfärsbiffar med hummus, bulgur och harissayoghurt
Grön linsgryta
4 personer
1 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 gullök
0,5 selleristjälk
1 morot
2 dl gröna linser
0,5 l färdig grönsaksbuljong (från tärning går bra)
Gör gärna så här:
Finhacka löken, selleristjälken och moroten. Låt svettas i olja och tomatpuré några minuter på medelvärme.
Skölj linserna i kallt vatten, låt rinna av och häll i. Rör om någon minut och häll därefter i buljongen.
Sänk värmen och låt sjuda 20 minuter, rör om lite då och då och tillsätt lite vätska vid behov.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar och valfri ört: timjan, oregano, basilika eller dylikt. Grytan är färdig när linserna är mjuka.
LÄS MER:Mia Gahne: Linser är energipricken över i:et
Ugnsbakad purjolök toppad med svamp
4 personer
2-3 purjolökar
2 msk riven parmesanost
100 g champinjoner
1 klick smör
salt och peppar
Skölj och rensa purjolöken, dela i mitten och sjud 10 minuter i saltat vatten.
Låt rinna av, lägg i ugnsfast form och strö över osten och lite svartpeppar. Gratinera i ugn i 200 grader till de får färg.
Smörstek de skivade champinjonerna, salt och peppra. Lägg på purjolöken vid servering.
LÄS MER:Purjolöken duger till mer än pynt
Hej Alexandra!
Vilket äppleår!
Tog din idé om att torka äppleringar i ugnen. Det blev gott och tänker mig att det kan bli lite som godis att äta när man blir sugen. Smalare än choklad, vilket annars är en favorit.
Nu till min fråga: Hur förvarar du äppleringarna och hur länge håller de sig?
Vänliga hälsningar, Berit
LÄS MER:Alexandra Zazzi om hur du slipper slänga äpplen
Hej Berit!
Roligt att det fungerade så bra. Jag älskar också äppleringar och sedan jag la om min livsstil äter även jag det när jag är godissugen.
Äppleringar håller i en evighet om de har torkats riktigt ordentligt och förvaras rätt, men de tappar smak efter 6-8 månader. De skall ligga mörkt och luftigt i rumstemperatur. Förvara dem i en burk (gärna av plåt eller trä) med lock. Lägg lite ris invirat i hushållspapper i botten, det suger åt sig eventuell fukt.
Ha en underbar höstskörd!