Ett kök som överraskar

ANNONS
|

”Kom in" hälsar Juan och visar in oss i ­lägenheten. Violetta Paras musik ­ljuder från vardagsrummet. Den 4 ­oktober ­firar man att det var 100 år ­sedan hon föddes.

– När jag lagar mat spelar jag gärna ­musik på hög volym, säger Juan.

– Och Veronica är likadan.

Sambon Veronica ställer fram en skål med pebre, en stark salsa som är ett vanligt tillbehör i chilenska kök. Juan berättar att han hade tänkt pensionera sig och flytta tillbaka till Chile, men när han var på besök i hemlandet för två år sedan träffade han Veronica, en barndomskamrat. De blev förälskade och för tio månader sedan flyttade Veronica in hos honom i Partille.

ANNONS

– Jag går en SFI-kurs, men det är svårt att lära sig ett nytt språk som vuxen, förklarar Veronica.

Flera fat med mat dukas fram och mitt på bordet tronar en cazuela de carne, en köttgryta som görs på lite olika sätt beroende på var i Chile man befinner sig. Juan gör sin på kalvlägg, som en variant på osso buco.

– Som barn kivades mina syskon och jag om vem som skulle få märgen i benet. Man lägger märgen på en bit bröd, det är så gott. Veronica nickar och berättar att man äter bröd till de ­flesta måltiderna i Chile.

Juan kom till Sverige efter att militärjuntan tagit makten i Chile. Hemma fick han inte laga mat. Hans mamma ansåg inte att män skulle göra det. Systrarna fick diska och Juan och hans bröder kunde möjligtvis få bona golvet.

– Jag och mina kompisar som kom till Sverige kunde ingenting om matlagning. Vi gjorde en deal, om de stod för råvarorna lagade jag maten. Och det var då jag upptäckte hur roligt det är att laga mat, säger han och skrattar.

Matlagningsintresset höll i sig och det var Juan som lagade mest när barnen var små, eftersom hans exfru jobbade mycket. Ofta olika sorters grytor med mycket buljong i. Juan berättar att både hans och Veronicas fäder gärna inledde måltiden med en mild buljong. Rätterna där­efter kunde vara kryddstarka. Chilensk matlagning skiljer sig åt beroende på var i det avlånga Chile man är. Klimatet skiftar från hett till kallt och ­fuktigt. I södra Chile där det är kallare äter man mycket lamm. Juan kommer från Viña del Mar som ligger norr om Valparaíso i centrala Chile.

ANNONS

Där äter man ofta fisk och skaldjur. I den norra delen som också har kallt ­ökenklimat är rätter med lama- och alpackakött, och quinoa vanliga.

– Empanadas och pastel de choclo är ett måste när vi firar självständighetsdagen, säger Juan och skär upp en bit av den vackert gula majspuddingen. I den ryms alla smaker. Oliverna bidrar till sältan. Russin, och majstäcket med socker på ­toppen, till sötman.

Juan Carlos Martinez Molina

Ålder: 63 år.

Familj: Fyra barn och sambon Veronica.

Bor: I Partille.

Gör: Maskinoperatör på SKF.

Det bästa med mitt kök: Vass kniv.

Bästa råvaran: Potatis och ris.

Mitt smartaste matlagningstips: Buljong är en bra bas i många grytor.

Det chilenska ­köket:

Chile är världens mest långsmala land, med en 430 mil lång kuststräcka. Det chilenska köket delas upp i tre regioner: norra, centrala och södra. Maten härstammar ursprungligen från de spanska och andinska köken, med senare influenser från andra europeiska kök samt ­Mellanöstern. I norr dominerar quinoa, majsmjöl, lama- och alpackakött. I söder är vete, potatis, vitlök och chili vanligare. Närheten till havet bidrar till en mångfald av ­fisk- och skaldjursrätter.

Vanliga råvaror:

Potatis, quinoa, majs, oliver, avokado, cherimoya (frukt), lucuma (frukt), russin, kyckling, lamm, nötkött, tonfisk, ål, musslor, skaldjur.

ANNONS

Vanliga kryddor:

Locoto (chilipeppar), ­pimento, spiskummin, ­oregano, koriander.

Klassiska rätter:

Chilensk ceviche

Fiskrätt gjord på congrio och corvina, fiskar som finns längs Chiles kust.

Curanto

En rätt baserad på olika ­musslor, chorizo och rökt kött.

Asado

Asado är både en social ­tillställning och en speciell ­teknik för att tillaga olika sorters kött som ­tillsammans läggs på la parrilla (grillen) eller över en öppen eld.

Empanadas

En chilensk pirog med fyllning. Empanar betyder att panera eller bröa.

18 piroger

Fyllningen:

500 gram nötfärs (eller vegofärs)

3 gula lökar

1 msk spiskummin

4 hårdkokta ägg

1,5 dl russin

18 urkärnade svarta oliver

matolja att steka i

salt efter smak

Degen:

10 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2,5–3 dl vatten

1 tsk salt

1 ägg till pensling

100 gram rumsvarmt smör eller margarin

GÖR SÅHÄR.

Börja med fyllningen som blir mer smakrik om den får vila i några timmar. Hacka löken och stek i olja tills den mjuknar och blir glansig. Vänd i färsen och stek tills den får fin färg. Tillsätt ­russin, salt och spiskummin och stek lite till. Smaka av med salt. Ställ sedan åt sidan eller i kylen.

Degen: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt smör och vatten. Knåda tills det blir en smidig deg. Kavla degen tunt och stansa ut 18 fyrkanter. Skiva äggen i 4–5 delar. Lägg cirka

2 msk köttfärs, en äggskiva och en oliv mitt på varje degruta. Vik ihop degen och nyp yttersta kanterna ordentligt. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter tills pirogerna får fin färg. Servera gärna med chilensk tomatsallad och pebre (­chilensk tomatsalsa).

Pastel del choclo

Majspudding som bland annat äts på självständighetsdagen 18 september.

4 personer

Majstäcket på toppen:

1300 gram majskorn på burk

1 dl mjölk

1–2 msk socker

500 gram nötfärs

4 kycklingfiléer

3 gula lökar

matolja att steka i

1 msk spiskummin

salt och svartpeppar efter smak

4 hårdkokta ägg

2 dl russin

1 burk svarta urkärnade oliver

GÖR SÅHÄR.

Mixa majskornen till en röra. Tillsätt mjölk, lite i taget. Röran ska hålla ihop så att den kan bredas ut över färsfyllningen. Smaka av med salt och peppar. Finhacka lök och bryn i stekpanna. Vänd ned nötfärsen och stek tills den fått lite färg. Krydda med spiskummin, salt och ­peppar. Tillsätt russin och oliver. Skär kycklingen i fina bitar och koka dem ett par minuter. Lägg nötfärsen i formen och lägg kycklingbitarna på färsen. Skiva äggen fint och lägg ovanpå. Täck formen med majsröran och sockra ytan. Grati­nera i ugnen cirka 40 minuter i 200 grader.

Pebre

En het sås/salsa som funkar lika fint på bröd som till grillade rätter.

1 citron

4 tomater

1 gul lök

2 hackade vitlöksklyftor

1 kruka koriander

1–2 dl valfri olja

salt efter smak

GÖR SÅHÄR.

Finhacka tomat, lök, vitlök och ­koriander. Lägg det i en skål, pressa över citronen och häll i oljan. Salta.

Cazuela de carne

Köttgryta med majskolvar och pumpa. Traditionell helgmat.

4 personer

4 bitar kalvlägg

4 potatisar

1 liten pumpa (butter nut)

2 majskolvar

2 skalade morötter

2 dl haricots verts eller brytbönor

1 stor lök

3 vitlöksklyftor

1,5 dl ris

1 röd paprika

1 knippe persilja

1 knippe koriander efter smak

1,5–2 dl vatten

matolja att steka i

salt efter smak

GÖR SÅHÄR.

Hacka löken och vitlöken. Dela pumpan i 4 delar. Dela majskolvarna på mitten och strimla morötterna. Skiva paprikan. Bryn kalvläggen tillsammans med löken tills löken fått färg. Häll på vattnet och låt koka under lock i cirka 1 timme. Tillsätt grönsakerna, potatisen, kryddorna och riset. Låt det koka tills grönsakerna och potatisen är färdiga. Smaka av med salt.

ANNONS