Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

En sydafrikansk matresa i köket

Litterär gestalt som löser mordgåtor med hjälp av mat har inspirerat till recept.

En kulturell kittel av influenser från hela världen, där smakerna blandas med naturens skafferi. Fruktigt, kryddigt, färgstarkt och fantasifullt. Sydafrikas kök är många i ett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är inget tvivel om att Sydafrikas koloniala historia präglar dess gastronomi. Influenserna kommer framför allt från Indien, England, Holland och Malaysia. Allt uppblandat med olika lokala kök från afrikanska stammar.

Exempelvis de södra delarna kring Kapstaden är det malaysiska köket vanligt.

Förutom det mångkulturella arvet präglas köket också av naturens resurser. Jordbruket har alltid varit viktigt i Sydafrika, däribland fruktodlingar och boskapsuppfödning. Man äter mycket kött, varav en hel del vilt och torkat, medan det blir mycket fisk och skaldjur längs kusterna.

Maten är kryddig utan att vara superhet, ofta med aromatiska kryddor som inte är så vanliga i vår matlagning, till exempel kryddnejlika, kanel och muskot. Man har även viss förkärlek till att blanda olika sorters frukt i maten. Det är vanligt med långkok och grytor, men också att ställa till med grillfest, så kallad "braai", där det bland annat läggs viltkorv och lammspett på gallret.

Läs också: Recept från Sydafrika

Jag har själv aldrig satt min fot i Sydafrika. Men när jag inte ägnar mig åt att skapa och provlaga recept för den här matsidan översätter jag deckare. Nyligen fick jag äran att översätta en bok med den svenska titeln Tannie Marias recept på kärlek och mord. Den är skriven av den sydafrikanska författarinnan Sally Andrew och allt, eller i alla fall nästan allt, handlar om mat.

Tannie Maria är en mullig och sympatisk matskribent som löser mordgåtor med hjälp av mat. Hon lagar eller tänker på mat mest hela dagarna. Boken avslutas med recept på rätterna hon lagar. Under arbetets gång kände jag hur snålvattnet rann till och min nyfikenhet växte för varje sida. Till slut var jag ju bara tvungen att testa själv.

 

Det blev ett sinnrikt äventyr för smaklökarna. En inspirerande Afrikaresa hemma i köket. Haka på, vetja. Världen är större än vi tror.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.