Daniel Roos vackra dessert ger associationer till en godispåse. Åkerbär är svårt att få tag på men man kan ersätta med hallon. Det blir garanterat gott, det också.
Tips! Konditorer arbetar alltid med våg. Därför anges också mängderna i gram.
Till chokladgelén
3 dl mjölk
4 msk gelésocker
70 g mörk choklad
Till åkerbärssorbeten (eller hallonsorbeten)
½ gelatinblad
1 dl socker
1 dl vatten
250 g åkerbärs- eller hallonpuré (se recept intill)
2 msk (25 g) pressad citron
Till björnbärskrämen
250 g frysta björnbär
½ dl (50 g) socker
2 msk (25 g) pressad citron
2 ½ msk (15 g) maizena
Till åkerbärshallonsåsen
100 g åkerbärs- eller hallonpuré (se recept intill)
2 msk gelésocker
Chokladgelé
Koka mjölk och choklad i tre minuter. Tillsätt gelésockret och koka ytterligare en minut. Lägg ett bakplåtspapper i en form med kanter. Häll upp gelén i formen och låt svalna.
Åkerbärs/hallonsorbet
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst fem minuter. Koka ihop sockret med vattnet till en sockerlag. Mät upp 1 ¼ dl (130 g) sockerlag som kokas upp tillsammans med citronsaften och hallonpurén. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och rör om. Låt sorbeten svalna. Kör den sedan i en glassmaskin. Om du inte har någon glassmaskin går det utmärkt att ställa den i frysen och röra ordentligt någon gång i timmen tills den är fryst.
Räkna med minst sex timmar.
Björnbärskräm
Börja med att koka björnbären med sockret. Passera dem sedan genom en sil. Rör ut maizenan i lite kallt vatten. Blanda sedan ner i bärsaften tillsammans med citronsaften. Koka alltsammans i ett par minuter till en fin kräm.
Åkerbärssås/hallonsås
Koka bärpurén med gelésockret i en minut. Klart.
Åkerbärs- eller hallonpuré
Tina åkerbären eller hallonen.
Passera dem genom en sil (om du inte vill ha kärnorna med förstås). Blanda ner 1 ½ msk socker till 200 g bär.
Uppläggning
Skär en cirka halvcentimetertunn remsa av chokladgelén, ca 20 cm lång, placera den i mitten av tallriken som en orm. Spritsa tre små klickar med björnbärskrämen runt om på tallriken. Lägg hallonsåsen i små prickar runt om och skeda till sist upp sorbeten.
Tips! Naturligtvis behöver man inte göra alla tillbehören. Det är gott med till exempel bara chokladgelé och sorbet.
Vill man däremot ha ännu fler tillbehör (som på bilden) kan man också tillsätta små bitar med stekt sockerkaka och några små marshmallows.