Comeback för egen sylt

ANNONS
|

Det är framför allt barnfamiljer som står för den nya trenden. En av fem barnfamiljer med barn över sju år kokar egen saft och sylt, ett fenomen som har vuxit fram de senaste tre åren.

–Hälsotänket har gjort folk mer noggranna med vad man äter, säger Calle Ericsson, jordgubbsodlare och ordförande i Lantbrukarnas riksförbunds bärsektion.

En kartläggning av svenskarnas bärvanor, gjord på uppdrag av Bärfrämjandet och Svenskt Sigill, visar att 13 procent svenska folket kokar egen saft och sylt. Än fler, 17 procent, fryser in bär för att ha till vintern.

–Många känner en stolthet över det man har gjort själv, säger Calle Ericsson.

ANNONS

Men att plocka bären själv – där går gränsen för många.

–Självplocket har varit utdöende länge. Det finns en liten tendens till ökning men de flesta köper färdigplockat på försäljningsställena, säger Calle Ericsson.

Nästa utmaning för bärodlarna är att möta den ökade efterfrågan.

–Vi måste ta hänsyn till utvecklingen och odla de bärsorter som är mer smakrika och därför bättre att göra sylt av.

Bärvanorna skiljer sig mellan landsbygden och storstadsregionerna.

I Stockholmsområdet kokar tolv procent egen saft och sylt och tio procent fryser in bär för att ha till vintern.

På landsbygden däremot kokar 16 procent egen sylt och saft, och hela 22 procent fryser in bär för vinterkonsumtion.

Källa: Bärfrämjandet och Svenskt Sigill (TT)

ANNONS