Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Citron och fänkålsrisotto med chili

För 4 portioner, 45 minuter

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fänkål är en fantastisk grönsak med sin sötaktiga laktrissmak och härliga knaprighet. Här kommer den väldigt väl till sin rätt.

2 fänkålsstånd

1 tsk fänkålsfrön

olivolja

3 vitlöksklyftor, tunt skivade

salt

nymalen svartpeppar

cirka 1 l grönsaksbuljong

smör

2-3 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris, t ex avorio, carnaroli eller vialone nano

2 dl vitt vin

1 citron

cirka 1 1/2 dl färskriven pecorino + extra

2 små torkade chili eller 1 nypa chiliflakes

Skär av rotplattan på fänkålsstånden och skiva resten tunt. Spara på "dillen". Mortla fänkålsfröna fint.

Hetta upp olivolja i en stor kastrull, fräs fänkål, fänkålsfrön och vitlök hastigt, sänk värmen, salta och peppra och låt det mjukna under lock.

Koka upp buljongen, den måste sjuda hela tiden.

Hetta upp en klick smör och lite olivolja i en annan rymlig kastrull. Tillsätt schalottenlök och risottoris, fräs under omrörning tills det blir glansigt och lite genomskinligt.

Tillsätt vin och låt det koka in. Häll sedan på en mugg buljong, sänk värmen och rör om tills all vätska kokat in. Fortsätt så tills riset är ungefär halvfärdigt, då du tillsätter fänkålen och ännu lite mera buljong. Upprepa med buljong tills riset är mjukt, men har lite kärna kvar.

Tillsätt en generös klick smör, salt, peppar, rivet citronskal och pecorino. Smula ned chilin och smaka av, eventuellt med lite citronsaft.

Rör om kraftigt och låt vila någon minut. Garnera med fänkålsdillen och servera med extra pecorino.