Baka ett gott vörtbröd

ANNONS
|

Förr i tiden gjorde man vörtbröd när man bryggde öl och skulle ha fest. Det kunde vara vid bröllop, födelsedagar eller högtider. Numera äter vi vörtbröd på julen och möjligen vid påsk.

– Från början gjordes vörtbrödet på ett rågsurdegsbröd, det hade inte så mycket gemensamt med det luftiga bröd vi äter i dag, säger Robin Edberg som driver ett ekologiskt bageri i Göteborg.

Robin Edberg är också med i bagarlandslaget och i sitt bageri bakar han allt bröd för hand. Han tycker att vörtbrödet är ett måste på julbordet.

– Jag älskar vörtbröd. Det är ett otroligt gott bröd som känns mycket svenskt i smaken med sina kryddor och sin sötma. Vörtbrödet passar mycket bra ihop med de andra tillbehören på julbordet.

ANNONS

Ska vörtbröd innehålla russin eller vara utan?

– Jag tycker inte om bröd som innehåller frukt och russin, så jag vill ha utan. Men gillar man russin så varför inte? Russinen gör brödet saftigare.

Är det svårare att baka vörtbröd än andra bröd?

– Kanske lite svårare. Men det hänger nog mest ihop med att det var elva månader sedan jag gjorde det sist. Det är alltid lite pirrigt första gången man gör det innan jul.

--------------------------------------

RECEPT: Skånskt vörtbröd

Raskdeg

5 dl vatten

50 g jäst

100 g rågsurdeg

150 g bakvört

150 g sultanrussin

2,5 g pomerans

2,5 g anis

5 g nejlika

5 g kardemumma

450 g oblandad rågsikt

Jäs till dubbel storlek.

Tillsätt sedan:

50 g rumsvarmt smör

0,75 dl mörk sirap

Ca 700 g vetemjöl special

15 g salt

Knåda till en blank, elastisk och smidig deg.

Låt degen vila/jäsa till dubbel storlek under en bakduk. Väg av degbitar på 500 g, forma dessa runda och låt dessa vila/jäsa i ca 15 minuter under bakduk.

Forma till knubbiga limpor, fukta limpan och rulla den i rågsikt. Sätt på smord plåt, jäs till nästan dubbel storlek, snitta brödet tre gånger på tvären och sätt in i ugnen på 250 grader och sänk till 210. Grädda i cirka 22-25 minuter. Om möjligt ha gärna lite ånga i ugnen vid insättningen av bröden.

ANNONS

Rågsurdeg och bakvört brukar man kunna få köpa av sin lokala bagare.

ANNONS