Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Det blir allt vanligare att alkoholfritt öl och vin serveras på landets uteserveringar. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alkoholfritt allt populärare

Det blir allt vanligare att vi väljer alkoholfritt. Större utbud och ökad medvetenhet ligger bakom den nya nyktra trenden.

Även om alkoholfria viner och öl fortfarande utgör en liten del av Systembolagets totala försäljning, efterfrågas de allt mer. Det är försäljningen av det alkoholfria sortimentet som ökar mest. Under de senaste tio åren har försäljningen mer än trefaldigats.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det handlar om hela vår livsstil, vi är mer medvetna om vad vi äter och dricker, säger Elina Yli-Torvi, pressekreterare på Systembolaget.

Att det finns allt fler alkoholfria alternativ gör också att fler köper dem.

-Om vi tittar på alkoholfritt och även ekologiska produkter ser vi en ökad efterfrågan hos våra kunder. Det gör också att vi fortsätter att utveckla de delarna av vårt sortiment, säger Elina Yli-Torvi.

Nyktert är trendigt

Det har också blivit trendigt att välja alkoholfritt och hålla nyktrare tillställningar.

-Vi tänker till på ett annat sätt när vi bjuder våra vänner på middag. Vi väljer kanske alkoholfritt som fördrink, ett vin med låg alkoholhalt till huvudrätten och ett glas champagne till efterrätten, säger Elina Yli-Torvi.

Även krogvärlden märker av den nya nyktra trenden. Svenskar börjar få ett annat förhållande till att gå ut och äta och dricka.

-Det hänger ihop med en förändring i beteendet. Förut gjorde man en helkväll och festade, nu går man ut och njuter av att äta och träffa en vän till vardags, säger Calle Carboni, marknadsansvarig på Sturehof i Stockholm.

Mindre saftlikt

Större utbud och bättre kvalitet på de alkoholfria dryckerna gör också att de säljer bättre.

-Förr hade vi kanske bara något rött vin som var alkoholfritt, men nu serverar vi drinkar och inte minst alkoholfri öl. Samtidigt håller de alkoholfria vinerna en helt annan klass i dag än för bara fem-tio år sedan. Då var de mer som saft, men nu ligger de så mycket närmare ett vanligt vin, säger Calle Carboni.