Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/4

Afghansk mat att äta tillsammans

Det var först när Fatima Rosequl kom till Sverige som hon började laga mat. Det blir både maträtter som hon sett sina föräldrar göra och svenska rätter, som ofta är enklare.

Det råder full aktivitet i det lilla köket. Köksbordet är täckt av bolani som ska stekas. Det är afghanska tunnbröd med fyllning. Fatima visar Hugo ­Baltzersen hur han ska lyfta upp bröden så att de inte går sönder.
– Jag har inte lagat bolani så många gånger, men gör som mamma brukade göra, säger Fatima och lägger ner ett av tunnbröden i stekpannan.
Hon kom ensam till Sverige för två år sedan. Hennes ­afghanska familj är kvar i Iran. Sandra Baltzersen blev fadder åt Fatima för drygt ett år sedan genom Reningsborgs fadderverksamhet. Sandras mamma och syskon med ­familjer är numera Fatimas svenska familj.
Fatima lägger upp den stekta bolanin på ett fat. Hon deko­rerar med lite koriander och bär ut fatet till det dukade bordet i ett rum intill. Hugo, Sandra och Charlotte, som är Sandras svägerska, hjälper också till. Mitt på bordet tronar qabili palow, en afghansk risrätt med lammkött.
– Pappa är expert på att laga qabili palow till många. När det var kalas kunde det komma upp till hundra gäster, då var det pappa som lagade mat. Mamma var den som lagade mat på vardagarna, berättar Fatima.
Fatima har ingen kontakt med sin familj i Iran. Numret till pappans mobil försvann när smugglarna tvingade henne att kasta väskan med kläder och minnessaker. Det skulle bli för tungt för båten som skulle ta dem över Medelhavet om alla hade väskor med sig.
 – Jag har en bekant i Teheran som har sagt att han kan hjälpa till med att spåra familjen, förklarar Sandra. Vi hoppas att det ska gå.
Fatima serverar oss mer qabili palow.
 – Om man inte tycker om lamm kan man använda ­kyckling i stället. Eller så kan man utesluta kött om man är vegetarian.
Risrätten är mild och lite sötaktig, tillsammans med yoghurtsåsen med mynta blir det en smakrik kombination.
Fatima berättar att hon tycker om att laga mat. Hon fick bra betyg i hemkunskap och i sommar har hon praktiserat i köket på en förskola.
– Jag tycker att det är lättare att laga svenska maträtter, de är inte så invecklade. Maträtter från Afghanistan eller Iran innehåller ofta många moment. Svenskar är duktiga på att laga mat, säger hon och skrattar.
Fatimas favorit är stekt fisk med remouladsås och stekt potatis.
I höst går hon i nian och hoppas klara de nationella proven. I Iran gick hon aldrig i skolan så det var en stor omställning att både komma till ett nytt land och lära sig ett nytt språk. Fatima vill bli flygvärdinna, men säger att hon nog är för kort.
– Jag vill bli flygvärdinna eftersom man träffar människor från olika länder. Jag tycker om att umgås med människor från olika kulturer. Advokat har jag också funderat på. Då träffar man olika typer av människor och kan hjälpa dem som har det svårt. Det är viktigt för mig.

 

Qabili Palow
Afghanistans nationalrätt. Namnet ­betyder pilaffris från Kabul.

6 personer

1 kg lammkotletter (kan ersättas med kyckling eller vegokött)
1 stor gul lök
vatten att koka lammet i
basmatiris till 6 personer
1,5 dl olja till riset
rapsolja att steka i
2 tsk spiskummin
2 dl russin
4 morötter
2 dl skalade pistagenötter

GÖR SÅHÄR.
Hetta upp olja och bryn lammkotletterna på båda sidorna. Finhacka löken och stek den tillsammans med lammet. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i kotletterna och löken (vattnet ska täcka lammet). Obs! salta inte, då blir köttet hårt. Låt kotletterna koka i 30–40 minuter. Spara vattnet till riskoket. Skölj riset noggrant. Häll riset i grytan med lammet. Tillsätt oljan. Koka riset och lammet på medellåg värme utan lock tills vätskan har försvunnit. Ta en ren kökshandduk och vira runt kastrullocket. Lägg locket med handduk på kastrullen. Lägg på en tyngd på locket för att bevara ångan i kastrullen. Koka på låg värme i cirka 30 minuter. Skulle det koka torrt, fyll på med kokande vatten. Skala och skär morötterna i fina strimlor. Stek russinen och morötterna var för sig i rikligt med olja. Lägg därefter upp ris och lammkotletter på ett stort fat. Dekorera med russin morötter, spiskummin och pistagenötter. Servera med sallad och sabbzi (se recept på nästa sida).

Bolani
Som en inbakad pizza med fyllning av purjolök eller potatis.

6 personer

Deg:
6 dl vetemjöl
4,5 dl vatten
1,5 tsk salt
rapsolja att steka i

Fyllning:
2 purjolökar
en kruka koriander
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR.
Blanda mjöl och salt i en bunke. Tillsätt vattnet. Knåda till en slät men lite kladdig deg. Täck degen med plastfolie och låt vila under tiden fyllningen görs.
Tvätta purjolöken och finhacka lök­bladen. Hacka koriandern fint, både stjälk och blad. Lägg purjolök och koriander i en bunke och blanda. Häll i oliv­oljan och salta. Knåda blandningen så att den mjuknar. Strö över svartpeppar.
Knåda degen på mjölat bakbord. Dela degen i åtta delar och forma till runda bollar. Kavla ut bollarna till runda kakor. Lägg fyllningen på ena sidan, vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna så att det ser ut som en pirog. Platta ut ­bolanin försiktigt och låt den vila i cirka 20 minuter. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek bolanin på båda sidorna tills den är gyllenbrun.
Servera bolani med yoghurtsås smaksatt med torkad mynta och salt. Fatima späder ut turkisk yoghurt med lite vatten för att få en mer ”såsig” ­konsistens.

Sabbzi
En röra med spenat som är vanlig i det afghanska köket.

6 personer

600 gram färsk spenat
1 liten gul lök
3 klyftor vitlök
några kvistar koriander (efter smak)
en halv färsk jalapeño eller grön chili
0,5 dl rapsolja
salt efter smak

GÖR SÅHÄR.
Koka spenaten lite lätt så att den bli mjuk. Pressa sedan ut vätskan, hacka spenaten och lägg den i en bunke. Finhacka lök och jalapeño. Pressa vitlök över blandningen. Stek sedan spenatröran i olja och smaka av med salt. Låt det småputtra i cirka 15 minuter.

 

Det afghanska köket: 
Potatis är en viktig del i den afghanska maten. Det är en vanlig ingrediens i grytor eller som fyllning i piroger. Man äter många rätter med ris. Smakerna är mildare än i grannländerna Pakistan och Indien. Frukt och grönsaker utgör en viktig del av den afghanska kosten, särskilt på landsbygden.

Vanliga råvaror:
Potatis, ris, bönor, linser, lamm, kyckling, lök, ­olivolja, yoghurt, granatäpple, ­pistagenötter, äpplen, ­malta (apelsinsort som odlas i Nangarhar-provinsen), ­vindruvor, russin.

Vanliga kryddor:
Kardemumma, svartpeppar, mynta, vitlök, koriander, saffran.

Klassiska rätter:
Burani Badenjun
Gryta med aubergine, tomat och vitlökssås.

Mahi dashi
Vitlöks- och yoghurt­marinerad lax i ugn.

Kofta Masala
Afghanska köttbullar i ­tomatsås och kryddor

 

Fatima Rosequl.
Ålder: 17 år.
Familj: Syskon och föräldrar i Iran. Sandra Baltzersens familj i Göteborg.
Bor: På gruppboendet ­Utsikten i Frölunda.
Gör: Studerar.
Det bästa med mitt kök: Det är litet och lättstädat.
Bästa råvaran: Aubergine, för att det är gott och nyttigt.
Mitt smartaste matlagningstips: Var inte rädd för att blanda olika smaker.

Mest läst