Äppelkaka upside down med lönnsirapsmascarpone

ANNONS
|

Det här är en väldigt rolig, god och tjusig version av äppelkaka!

Och eftersom lönnsirap och äpplen går hand i hand så passade jag på att fylla kakan med en len lönnsirapsmascarpone som är mycket enklare än vad man kan tro …

10 portioner

1 tim 30 min

2 äpplen

75 g + 150 g smält smör

1 dl + 1,5 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

2 krm malen kanel

1,5 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

500 g mascarponeost

0,5 dl lönnsirap

Klä en rund bakform (24 cm i diameter) i bakplåtspapper. Skala, kärna ur och skiva äpplena i halvcentimeter tjocka skivor. Smält 75 g smör tillsammans med 1 dl farinsocker och häll blandningen i botten av formen. Fördela äppleskivorna i ett fint mönster ovanpå.

ANNONS

Vispa resterande 1,5 dl farinsocker med strösocker och ägg pösigt. Sikta i kanel, bakpulver och vetemjöl.

Tillsätt 150 g smält smör och rör smeten slät. Fördela smeten ovanpå äpplena. Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader, ca 40 minuter.

Låt kakan svalna. Vispa mascarponeost med lönnsirap ljust och fluffigt.

Skär kakan genom mitten och bred ut mascarponekrämen mellan de två bitarna.

ANNONS