Det här är en väldigt rolig, god och tjusig version av äppelkaka!
Och eftersom lönnsirap och äpplen går hand i hand så passade jag på att fylla kakan med en len lönnsirapsmascarpone som är mycket enklare än vad man kan tro …
10 portioner
1 tim 30 min
2 äpplen
75 g + 150 g smält smör
1 dl + 1,5 dl farinsocker
1 dl strösocker
3 ägg
2 krm malen kanel
1,5 tsk bakpulver
3,5 dl vetemjöl
500 g mascarponeost
0,5 dl lönnsirap
Klä en rund bakform (24 cm i diameter) i bakplåtspapper. Skala, kärna ur och skiva äpplena i halvcentimeter tjocka skivor. Smält 75 g smör tillsammans med 1 dl farinsocker och häll blandningen i botten av formen. Fördela äppleskivorna i ett fint mönster ovanpå.
Vispa resterande 1,5 dl farinsocker med strösocker och ägg pösigt. Sikta i kanel, bakpulver och vetemjöl.
Tillsätt 150 g smält smör och rör smeten slät. Fördela smeten ovanpå äpplena. Grädda kakan i mitten av ugnen i 180 grader, ca 40 minuter.
Låt kakan svalna. Vispa mascarponeost med lönnsirap ljust och fluffigt.
Skär kakan genom mitten och bred ut mascarponekrämen mellan de två bitarna.