Äntligen säsong för kål

Hösten är på intåg och med den många härliga råvaror som smakar allra bäst just nu. Låt oss leva lite mer efter ­säsongen när vi väljer grönsaker och rotsaker, och äta mer av det naturen kring oss erbjuder för stunden.

ANNONS
|

När jag får frågan vilken min favoritråvara är svarar jag för det mesta kål. Kanske kan det ses som lite “fusk" att svara så med tanke på att det finns så många olika sorters kål. Blomkål, grönkål, svartkål, rödkål, vitkål, spetskål, savoykål, fänkål … -Listan kan göras lång. Och listan på allt gott man kan göra med de olika kålsorterna blir förstås ännu -längre. Förutom att det smakar otroligt gott och innehåller massvis med näring, kan kål bli till så många helt olika rätter, och bjuda på en mängd olika konsistenser och smaker beroende på hur den tillagas. Här har jag valt ut tre favoritsätt att tillaga kål – för att visa på just den variationen.

ANNONS

Rostad brysselkål får sällskap av röda druvor i ungen – det -perfekta gröna tillbehöret till höstmiddagen. Druvor som bakas i ugn blir något helt nytt - extra söta och mjuka.

Jag har gjort många olika pizzabottnar på blomkål de senaste åren, och det här är den allra bästa. Lätt krispig i kanterna och full av smaker (och nyttigheter!). I dag brer jag en enkel fetaostkräm över min botten och toppar med fänkål, spenat och pinjenötter. Bakad fänkål blir söt och len som inget annat. Tillsammans med smakkompisarna rödlök, spenat och pinjenötter blir det något alldeles extra – men ändå väldigt enkelt. Måste testas!

När dagarna blir kyligare är det fint att ha en favoritsoppa i bakhuvudet som lätt kan mixas ihop. Min favorit är den här grönkålssoppan toppad med fräst svamp – kanske något du plockat själv under en höstlig skogstur?

Andra sätt att ta tillvara kål:

Grönkål och svartkål

Riv bladen i mindre bitar, massera väl med en god olja och salt. Rosta i ugnen på 200 grader tills krispiga. Håll koll i ugnen eftersom det går snabbt och de lätt bränns.

Spetskål

Skär i stora klyftor, pensla med olja runt om och baka i ugn på 175 grader i cirka 20 minuter, tills kålen är len. Strö över din favoritört, och kanske några hackade valnötter eller pekannötter, innan servering.

ANNONS

Vitkål och rödkål

Finstrimla och gör en egen coleslaw. Blanda med kokosmjölk eller sojayoghurt och lite ­dijonsenap.

Savoykål

Fyll de vackra bladen med en grönsaksfärs på exempelvis belugalinser, finhackad svamp och solroskärnor och rulla till kåldolmar.

Grönkål- och ­cannellinisoppa med fräst svamptopping

Smakrik grönkålssoppa som blir extra matig och krämig tack vare vita bönor. Toppa med fräst svamp.

4 portioner

225 gram grönkål

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk riven färsk ingefära

1 tsk malen koriander

1,2 liter vatten

1 burk (á 400 ml) kokosmjölk

2 förpackningar förkokta cannellini­bönor (á ca 230 gram avrunnen vikt)

1 msk äppelcidervinäger

1 msk kallpressad kokosolja

salt och nymalen svartpeppar

Topping:

250 gram skogschampinjoner

1 msk kallpressad kokosolja

salt och nymalen svartpeppar

Garnering:

kokosmjölk

smörgåskrasse

rostade pumpakärnor

GÖR SÅHÄR.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med ingefära och ­koriander tills mjuka.

Skär bort den tjockaste delen av stammen från grönkålen, riv bladen i mindre bitar. Vänd ner grönkålen i lökfräset och fräs i ytterligare ett par ­minuter. Tillsätt vätskan. Låt puttra i cirka 10 minuter, tills kålen blivit mjuk.

Häll av och skölj bönorna. Vänd ner i soppan och låt puttra med i ett par ­minuter. Mixa soppan helt slät med stavmixer. Tillsätt eventuellt lite mer vatten för en lösare soppa. Tillsätt vinägern och smaka av med salt och peppar.

Borsta svampen och skär i skivor. Fräs i olja tills den får fin färg.

Servera soppan med svampen, ringla gärna över lite extra kokosmjölk vid ­servering och garnera med smörgås­krasse och rostade pumpakärnor.

Rostad brysselkål med röda druvor och hasselnötter

Passar perfekt som tillbehör till höstens alla middagar.

4-6 portioner, som tillbehör

500 gram brysselkål

250 gram ekologiska röda vindruvor

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

1 msk torkad ramslök

2 krm salt

1 krm nymalen svartpeppar

Topping:

1 dl rostade hasselnötter, utan skal

flingsalt

GÖR SÅHÄR.

Värm ugnen till 225 grader.

Ansa och skär de större brysselkålen på mitten. Låt de mindre vara hela. Skölj druvorna. Lägg brysselkål och druvor i en ugnsform, blanda med olja, vinäger och ramslök.

Rosta mitt i ugnen i 20 minuter, tills brysselkålen fått fin färg och druvorna spruckit något. Strö över de rostade hassel­nötterna och flingsalt vid servering.

Blomkålspizza med ­fetaostkräm, fänkål och spenat

En läcker vit pizza på en lätt krispig och smakrik grönsaksbotten

4 portioner

Pizzabotten:

1 stort (eller 2 små) blomkålshuvud

1 dl mandelmjöl

1 stort ägg

2 dl finriven långlagrad parmesanost

0,5 tsk salt

Fyllning:

200 gram fetaost

4 msk vatten

1 tsk torkad oregano

1 stor fänkål

200 gram babyspenat

1 stor rödlök

1 msk honung

2 msk pinjenötter

2 msk olivolja

Topping:

4 tsk honung

färsk basilika

GÖR SÅHÄR.

Värm ugnen till 225 grader. Riv blom­kålen fint, lägg i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull vatten och häll över blomkålen. Låt rinna av, svalna och ­krama noga ur all vätska.

Blanda ihop blomkål, mandelmjöl, ägg, parmesan och salt. Forma till 4 bollar. Tryck ut till runda bottnar på bakplåts­papper. Förgrädda mitt i ugnen i 10 ­min­uter.

Ta ut ur ugnen.

Mixa fetaost, vatten och oregano till en kräm. Bred ut över de förgräddade bottnarna. Ansa och skär fänkålen tunt på längden. Fördela fänkål över bottnarna. Blanda spenaten med olja och lägg ut över bottnarna. Strö över pinjenötter. Baka i ytterligare 5–10 minuter, tills toppingen mjuknat och kanterna på bottnen blivit lätt gyllene. Skala och skär under tiden löken tunt, fräs lätt i olivolja tills den mjuknar, ringla över 1 msk ­honung och låt koka in så att du får en lätt “karamelli­serad” rödlök. Fördela över bottnarna innan servering. Garnera med basilika och ringla eventuellt över mer honung.

Therese Elgquist … är kokboksförfattare, receptkreatör och matstylist. I Två Dagar delar hon med sig av sina recept med fokus på grön och hälsosam mat.

ANNONS