Mat som värmer och tröstar

Amerikanarna brukar kalla det för comfort food: enkelt tillagad mat som väcker närmast nostalgiska och sentimentala känslor. För oss svenskar betyder det klassisk husman. Citrus, rotsaker och kål är vinterprimörer som tröstar riktigt ruggiga dagar.

ANNONS
|

Mat som värmer passar speciellt bra när vintern fortfarande hänger kvar. Då är det extra trösterikt att ge maten i köket lite extra tid. Varva ner och gör vällagad husmanskost – det är både mysigt och trevligt.

Det är lätt att laga helstekt kyckling och använda saftiga citroner och apelsiner tillsammans med örter och vitlök i kombination. Speciellt nu när citrusfrukterna är i sin absoluta högform, det är bara att välja och vraka. Citroner och apelsiner, helst ekologiska, är extra användbara. Syran från citrusfrukterna och de aromatiska örterna får steka med. Det ger krydda till det milda kycklingköttet, som ska vara knaprigt på ytan och saftigt i köttet när kycklingen stekt klart. Gröna oliver fulltankade med sälta ger rätten just det som behövs för att den ska bli oemotståndlig.

ANNONS

Vare sig det handlar om helstekt kyckling eller nötkött som får sjuda på låg värme med kryddor och rotfrukter gäller detta: det är riktigt bekväm helgmatlagning. Det tar sin tid, men det är just det som är poängen - råvarorna hinner dra åt sig de aromrika smakerna när de puttrar i ugnen eller på spisen. Och blir det några skivor nötkött över går det utmärkt att ta tillvara. Det mustiga köttet kan man göra festlig restmat av, som pyttipanna till helglunchen med stekt ägg och sötsyrliga inlagda rödbetor.

Just kokt svenskt nötkött och söta rotfrukter är en vansinnigt bra kombination och något av husmanskostens stöttepelare. Tänk på rätter som kokt kött med dillsås, kåldolmar och kålpudding. Det är den sortens mat som är alldeles för svår att hitta på krogen, med några få undantag. Fina milda smaker som alla har en historia och trots att kåldolmar känns ursvenska var det ju faktiskt inte här rätten uppfanns. Ursprungligen kommer den från Turkiet, där dolmarna serverad med vinblad i stället för kål, men har med sås och lingonsylt nästintill blivit en svensk nationalrätt.

Som nästan all mat färdas husmanskostentill nya platser genom resor vi gör, och påverkas av tiden vi lever i. Men det behöver förstås inte vara negativt. Tvärtom kan det tillföra helt nya matupplevelser när vår svenska mat får ta nya former med helt andra ingredienser. Och det är just dit jag vill komma. Våga uppdatera och prova nytt. Min kålpudding helt utan kött är en variant där jag i stället använder mig av mustig svamp som först får steka och sedan puttra med grädde, soja och örter innan den blandas ner och varvas med kål och ris. Svampen har gott tuggmotstånd och är lika värdig att hamna i kålpuddingen som vilken färs som helst.

ANNONS

Välj råvaror med omsorg och se till att njuta av matlagningen, belöningen kommer med första tuggan. Det är mat som lenar, värmer och inte går att få för mycket av.

Ugnsstekt kyckling med gremolata, oliver och citrus

Smart ugnsbakad rätt som harmonierar på ett fint sätt med syran från citrusfrukterna, de aromrika örterna och sältan från oliverna.

4 portioner

Tid cirka 1 timme

1 hel kyckling, cirka 1 kg

salt och svartpeppar

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk finhackad rosmarin

1 apelsin, finrivet skal och pressad saft

Gremolata:

0,5 dl finhackade örter, exempelvis bladpersilja och oregano

3 msk olivolja

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 röd spansk chili, finhackad

1 citron, finrivet skal och saft

1 msk vit balsamvinäger

salt och svartpeppar

en halv apelsin

1 dl gröna oliver, urkärnade

GÖR SÅ HÄR.

Sätt ugnen på 175 grader. Krydda kycklingen på bägge sidor med salt och peppar. Lägg den i en ugnsform. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt i skål med rosmarin, finrivet apelsinskal och saft. Blanda och ringla blandningen över kycklingen och baka av i nedre delen av ugnen i 1 timme. Blanda gremolatan genom att lägga ner örter med olivolja, finhackad vitlök, citronskal, -saft och vinäger i en bunke. Krydda med lite salt och peppar. Skiva apelsinen i tunna skivor och blanda allt. Ta ut formen med kycklingen och tillsätt gremolatan med apelsinskivorna och oliverna. Baka av i ytterligare 30 minuter tills kycklingen är genomstekt. Servera med bröd, ugnsstekt potatis eller ris.

Vegetarisk kålpudding med brässerad svamp

Kålpudding är bland det godaste som finns när vi pratar husmanskost. Testa att laga en vegetarisk variant med svamp som först fått sjuda med grädde och lite annat gott.

4 portioner

Tid 1 timme

1 gul lök

400 gram vitkål

50 gram smör

300 gram svamp, exempelvis

Portabello eller skogschampinjoner

1 msk olivolja

1 msk japansk soja

1 tsk dijonsenap

1 msk finhackad timjan

2 dl vispgrädde

salt och svartpeppar

1 kokt potatis

2 dl kokt ris

2 msk ljus sirap

Till servering:

råröda lingon

GÖR SÅ HÄR.

Skala löken och dela den på mitten, skär i tunna skivor. Strimla vitkålen fint. Hetta upp 2-3 msk smör i en stekpanna och fräs löken och kålen tills den fått fin färg och mjuknat i ungefär 10-15 minuter.

Rensa svampen och skär i mindre bitar. Hetta upp oljan och 2 msk smör i en stekpanna. Häll ner svampen och bryn tills den fått stekyta och vätskan kokat bort. Tillsätt soja, dijonsenap, timjan och grädde. Låt blandningen puttra i ett par minuter tills såsen kokat in något i svampen. Krydda med lite salt och peppar. Mosa potatisen med en gaffel och blanda svampen med riset och den mosade potatisen i en bunke. Använd en ugnsform och varva svampblandningen med kålfräset. Avsluta med ett lager kålfräs och ringla över sirap. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i cirka 15-20 minuter tills kålpuddingen fått fin färg. Servera med rårörda lingon.

Buljongkokt högrev med grönsaker och pepparrot

Äpplemos, ättiksgurka och kapris är gott att servera till köttet och grönsakerna. Buljongen kan man lägga i frysen och använda till en soppa eller sås.

4 portioner

Tid cirka 2 timmar

1 kg rostbiff

1 l vatten

1 tsk salt

4 vitpepparkorn

1 lagerblad

3 kvistar färsk timjan

2 morötter

1 palsternacka

1 gul lök

1 kg potatis, fast sort

Till servering:

2 dl crème fraiche

1 msk äppelcidervinäger

1 msk grov senap

1 tsk dijonsenap

1 tsk flytande honung

salt och svartpeppar

2 msk finriven pepparrot

GÖR SÅ HÄR.

Trimma köttet genom att skära bort senor och hinnor med en vass kniv. Koka upp vattnet i en rejäl kastrull och lägg ner köttet. Skumma ytan, genom att ta bort orenheter med en sked.

Tillsätt kryddorna och sjud under lock i cirka 1 timme. Skala morötter, palsternacka och lök. Skär grönsakerna i grova bitar och tillsätt i grytan. Sjud ytterligare 30 minuter. Ta upp köttet och vira in det i folie, låt det ligga framme och vila i 20 minuter. Koka under tiden potatisen.

Blanda crème fraiche med vinäger, senap och honung. Smaka av med salt och peppar.

Skär köttet i skivor och servera med grönsakerna, lite av buljongen, såsen och riven pepparrot.

ANNONS