Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Osäker framtid för kali-vinerna?"

De många bränderna i Kaliforniens berömda vindalar den senaste månaden har väckt oroliga frågor om vineriernas framtid. Nerbrunna anläggningar, en förstörd skörd och vinturism i spillror?

I februari vandrade jag genom vinfälten i Kaliforniens berömda Napa och Sonoma Valley. Det är bara ett av skälen till att jag oro­ligt har följt rapporterna om skogsbränderna i norra Kalifornien. Storm­vindar gjorde att bränder spreds explosionsartat när de bröt ut i början av oktober. Snart visade interaktiva kartor på internet flammande, röda markeringar hur bränderna härjade i de båda vindalarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Napa Valley är USA:s mest berömda vinområde, och en välbesökt destination för välbeställda ­vinturister. Det var lätt att för sitt inre öga se hur dalen sveptes in i den fasansfulla branden, i de första mediarapporterna spreds också en bild av hur hela den amerikanska vinbranschen skulle lamslås för lång tid framöver. Skörden var för­störd och alla Napas och Sonoma Valleys vinerier hade gått upp i rök.
Som tur är var de nyheterna överdrivna. I norra Kaliforniens ­vin­distrikt Napa, Sonoma och Mendocino County finns omkring 1200 vine­rier. Enligt California Wine Institute har färre än tio av dem fått allvarliga skador.

Det fanns också rapporter om att druvorna riskerade att rökskadas, och att branden därmed skulle påverka årets skörd och kvalitén på ­vinerna. För en del mindre odlare har det visat sig stämma, och gjort att de inte kan sälja sin skörd.
Men den ­största andelen druvor redan hade skördats när branden bröt ut.
Den verkliga katastrofen ligger förstås på ett helt annat plan: Jag tänker på de 42 personer som mist livet i bränderna, de över 40 000 som evakueras från sina hem och alla vars hus, företag och framtidsdrömmar bränts till grunden i eldhavet. Enligt försäkringsbolagens uppskattning handlar det om över 10 000 hem, mer än 700 företag och privategendom värderad till minst 3,3 miljarder dollar. 
Då känns rökskadade druvor som en futtig detalj i sammanhanget.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst