Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Marie Oskarsson: "Inget säger fest som ett mörkt öl"

Den svenska julölen har både lång tradition – och väldigt kort. Men en sak stämmer alltid: den är mörk och smakrik som en mindre vörtlimpa.

Det är inte bara trender, humör och plånbok som påverkar vad vi väljer att dricka till maten. Även årstider och högtider spelar roll. När mörkret faller och julen närmar sig blir det till exempel allt mörkare även i våra ölglas. De där somriga dryckerna som ljus lager eller pilsner känns plötsligt inte lika givna när julmaten dukas upp.
Den svenska varianten av julöl har uppenbara likheter med stout, porter och svagdricka. Det är ett mörkt, fylligt öl med söta, runda smaker som drar åt mörkt rågbröd och jul­kryddor. Stilen har sitt ursprung i det gamla bondesamhället då man bryggde öl hemma på gården. Till vardags gjorde man oftast ett ljust öl, men till de stora helgernas fester ett mörkare, mer alkoholstarkt och smakrikt öl än det vanliga vardagsölet. Det passade särskilt bra till den klassiska svenska festmaten med salta sillinläggningar, fet skinka och korvar.
Det finns alltså ett skäl till att julöl och påsköl är lika varandra i doft och smak – de kommer från samma ­trad­ition, och des­s­utom äter vi ju delvis samma saker vid just jul och påsk.
Att det finns något vi kallar julöl på hyllorna, är egentligen en relativt ny företeelse. Det var så sent som 1988 som Falcon och Spendrups lanserade begreppet, började brygga speciellt julöl och lansera den lagom till julens alla kalas. Idag tycker vi att det är närmast en självklarhet.
Dessutom har det allt större intresset för öl, med fler mikrobryggerier och hantverksbryggerier, gjort att vi har allt fler varianter av julöl att välja mellan. Det är många bryggerier som experimenterar med både smaksättningar och ölsorter för att få fram nya sorters julöl. Men en sak är mer eller mindre gemensamt – de går oftast i mörkare toner än sommarens öl, precis som det ska vara.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

Mest läst