Marie Oskarsson: "I toscana möts dåtid och nutid"

I Toscana har vin varit en viktig handelsvara sedan medeltiden. Några av den tidens viktigaste familjer syns fortfarande bland vin-namnen. Men mer spännande blev det när några producenter började tänka utanför boxen.

ANNONS
|

I en bransch som gärna lyfter fram historia, tradition och kunskap nedärvd genom generationer, är Toscana ett bra exempel på hur historia kan förenas med nutid och förnyelse. Här har det odlats vin i eviga tider, och vin har alltid varit en värdefull handelsvara. Florens var en centralpunkt för både handel och det politiska livet under medeltiden. Därför finns det mycket bevarad kunskap om vinproduktionen och vinhandeln i regionen redan från 1100-talet. Flera av namnen på viktiga vinpersoner från den tiden känns igen även i dag. Men en levande bransch kräver förnyelse. För Toscanas del kom den när en grupp vinproducenter gick utanför ramarna och började använda internationellt kända druvor som cabernet sauvignon och merlot i sina viner, samt lagra dem på ekfat för att få viner i internationell stil. Det var inte tillåtet om man ville kvalitetsklassa sina viner enligt de italienska vinlagarna. Men dessa vinmakare gick sin egen väg, accepterade att deras viner klassades som enkelt bordsvin – och tog den internationella kritikerkåren med storm. Det var då det som kallas ”supertoscanare” föddes; svulstiga, storvulna viner med numera världsberömda namn som Tignanello, Sassicaia och Ornellaia. Detta har påverkat vinbranschen i Toscana, och bland annat bidragit till att vinlagarna ändrats. I dag är det till exempel ibland tillåtet att ha internationella druvor och inte bara inhemska sangiovese. Det har också gjort att vinälskare fått upp ögonen för hela Toscana. Här finns så mycket mer än bara Chianti. Det senaste är folkliga Maremma, men här finns också alltid lika ljuvliga Vino Nobile di Montepulciano och gammaldags eleganta Brunello di Montalcino till exempel. Något för alla, helt enkelt, så sätt igång och botanisera!

ANNONS

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS