Marie Oskarsson: "Den gröna maten bjuder på dryckesutmaning"

Allt fler väljer vegetariskt, både på hemmaplan och de lyxigaste restaurangerna. Så vad ska man hälla i glasen då? Det vegetariska köket bjuder på roliga utmaningar för den som vill kombinera mat och dryck.

ANNONS
|

Den gröna trenden bara växer och växer. Idag är många vegetarianer, veganer, flexitarianer, (äter vegetariskt en del av veckan), semi-vegetarianer (avstår rött kött) eller pescitarianer, (äter fisk). Dessutom har grönsakerna och det vegetariska köket tagit ett rejält kliv in i de mest avancerade restaurangköken. VM i matlagning, Bocuse d’Or, utgick i år från enbart vege-
tariska råvaror och stjärnkocken Mathias Dahlgren öppnade nyligen en hel-
vegetarisk restaurang, Rutabaga, på Grand Hotel i Stockholm.

Men frågan är vad man ska dricka till alla dessa spännande grönsaksrätter? Vi är ju liksom uppfostrade till att tänka rött vin till kött och vitt till fisk? Hur ska vi tänka när vi inte kan luta sig mot de gamla kött-och-fisk-reglerna längre?

ANNONS

Det är nu det kan bli riktigt spännande. Vegorätterna kräver att man tänker fritt och funderar över smaker på riktigt. En del grönsaker är ganska beska, medan andra har en hel del sötma. Vad händer med smakerna när du 
tillagar dem? Vad har du för kryddning och tillbehör?

Välja sedan ett vin som kompletterar smakerna. Många tänker närmast automatiskt på vitt vin till vegetarisk mat, och det är inte så konstigt. Det finns en hel del vita viner som är väldigt följsamma och lättanpassade till de lätta grönsaksrätterna. Men älskar man röda viner över allt 
annat är det bara att testa den vägen också. Det viktigaste är bara att tänka på grundsmakerna och vinets känsla. Det är kanske inte nu man ska välja det allra tyngsta och mest överlastade röda vinet. Hellre lite lättare, bärigare, slankare, kanske med doft av färska örter.

Verkar det förvirrande? Svårt? Omöjligt rent av? Ingen fara. Luta dig då lugnt tillbaka och välj ett öl istället. Det är alltid rätt.

Marie Oskarsson är Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS