Marie Oskarsson: "Cabernet sauvignon är hela vinvärldens bästa polare"

Den är en världskändis, som alltid känns igen, trots att den ofta dyker upp i en n skepnad. Cabernet sauvignon är druvan som verkligen är på allas läppar. Alltid med en stram inställning, ofta med en mjukare smakkompis.

ANNONS
|

Världens mest kända och använda druva när det handlar om vin, kom troligen till av en slump. Cabernet sauvignon är en korsning mellan cabernet franc och sauvignon blanc, enligt DNA-tester som gjorts på UC Davies i Kalifornien, men exakt när de korsades är det ingen som riktigt vet. Men varför ser vi den överallt? Vad är det med cabernet sauvignon som gör att vinodlare världen över så gärna vill ha den på sina vinfält och i sina viner? Svaret finns förstås i druvans egenskaper, och de viner som den kan ge. Den typiska smaken av svarta vinbär är tilltalande i sig. Lagrar man vinet på ekfat kan man få kryddiga smaker av ceder och tobak. Dessutom kan vin på cabernet sauvignon ha en lång utvecklingskurva som gör dem extra lagringsdugliga. Viner på ren cabernet sauvignon kan vara en uppvisning i stramhet. När den blandas med andra druvor bidrar den med stringens och stil. I ”hemregionen” Bordeaux blandar man nästan alltid med merlot, cabernet franc och ibland petit verdot. I resten av världen kan man se den i sällskap av allt från nationella storheter från respektive vinland, till andra internationella kändisar som shiraz. Så vad krävs för att odla cabernet sauvignon? Med tanke på att den finns snart sagt överallt, kan det väl inte vara någon större konst? Cabernet sauvignon kräver lång tid för att mogna. Den vill ha värme – men inte hetta. Blir druvorna inte helt mogna, får vinet gröna toner av gräs och paprika snarare än mogna svarta vinbär. Men vart den än växter i världen, har den en fin förmåga att spegla sin växtplats. Alltså smakar och doftar denna världsmedborgare aldrig exakt likadant, så lägg gärna en kväll på att prova flera varianter från olika länder. Det bliren kul vinprovning.

ANNONS

Marie Oskarssonär Två Dagars vin- och dryckesexpert. Hon provar alla produkter i Systembolagets sortiment och gör varje vecka ett urval av dem som är allra bäst just nu.

ANNONS