Marica Hall, som själv sitter i rullstol, leder just nu en utbildning som vänder sig till människor med en fysisk funktionsnedsättning, som vill jobba som funktionärer i samband med idrottsevenemang.
Marica Hall, som själv sitter i rullstol, leder just nu en utbildning som vänder sig till människor med en fysisk funktionsnedsättning, som vill jobba som funktionärer i samband med idrottsevenemang.

Marica utbildar nya idrottsfunktionärer

Det bästa sättet att visa att något är möjligt är att göra det själv. Det är med den grundtanken Marica Hall arbetar för att funktionsnedsatta ska våga tro på sin egen förmåga och för att omgivningen ska se möjligheter istället för svårigheter.

ANNONS
|

Det är torsdag kväll. En efter en kommer deltagarna till lokalen på Töpelsgatan för veckans kurstillfälle. Det har blivit höst ute och vinden är kall, men stämningen i kurslokalen är varm och välkomnande. Marica Hall håller funktionärsutbildningen Nyresurs tillsammans med sin kollega Bengt Gustafson.

Kursen vänder sig till människor med en fysisk funktionsnedsättning som vill vara en resurs på idrottsevenemang genom att ställa upp som funktionärer.

Under elva träffar får de lära sig om allt från praktiska saker som att skriva protokoll till att bygga sitt självförtroende och sin självkänsla. De kommer att vara ute och praktisera på olika evenemang och få känna på hur det är att arbeta som funktionär i skarpt läge.

ANNONS

– Vi börjar på volleybollmatcher eftersom det är våra egna arrangemang. När de sen känner sig bekväma och trygga med det och hittat sin nisch, så kan vi gå vidare till andra arrangemang, säger Marica Hall.


    Marica Hall leder kursen som syftar till att ge människor med fysisk funktionsnedsättning möjlighet att utbilda sig till idrottsfunktionärer. Bild: Anders Hofgren
Marica Hall leder kursen som syftar till att ge människor med fysisk funktionsnedsättning möjlighet att utbilda sig till idrottsfunktionärer. Bild: Anders Hofgren

Det dröjer en stund tills alla kommit. En efter en droppar de in.

– Förra gången fick jag vänta på tre spårvagnar innan det kom en som jag kunde åka med, säger Julia Johansson som använder rullstol.

Medan de väntar på de sista berättar de alla om hur svårt det är att åka kollektivt eftersom de ofta inte kommer ombord på vagnen eller inte får plats, eller blir behandlade som att det inte själva vet hur de behöver sitta för att det ska gå bra att resa.

– Målet med utbildningen är att få ut funktionsnedsatta till en positiv arbetssituation som funktionär och att omgivningen inte ska ha några negativa förutfattade meningar, säger Marica.

Hennes ögon lyser av engagemang när hon delar med sig av sina tankar om projektet. Hon vet av erfarenhet att det alltid behövs funktionärer och hon vet att det finns människor som vill hjälpa till. Det vore då ett väldigt slöseri om inte dessa önskemål möttes.

ANNONS

Själv har Marica alltid sysslat med sport i olika former. Ett tag när hon var ung blev det nästan för mycket på en gång och hennes föräldrar sa till henne att välja en sport. Det blev bordtennis. Under många år ägnade hon sig sedan åt det på elitnivå. Hon spelade gärna mot stående för att få svårare motstånd när hon skulle iväg på EM och andra stora tävlingar. När hon själv fick barn var hon oerhört engagerad och var alltid med på alla matcher och många träningar. För fyra år sedan fick hon frågan om hon ville bli lagledare i volleybollklubben Göteborg Uniteds herrlag som spelar i division ett.

– Första tanken var "nu har du nog tagit fel på person", men sen tänkte jag en millisekund till. Varför skulle inte jag kunna göra det? Det är klart jag kan! Jag vill visa att det inte är så komplicerat bara för att jag sitter i rullstol, säger hon.


    Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Hennes kollega i funktionärsutbildningsprojektet är även hennes kollega i ledarstaben i Göteborg United. Bengt Gustafsson är tränare för laget och har själv spelat volleyboll på högsta nivå, bland annat var han en viktig kugge i det svenska landslag som sensationellt tog EM-silver i Globen 1989.

ANNONS

– Att arbeta ihop med Marica har verkligen varit en ögonöppnare för mig när det gäller tillgänglighet. Ofta får hon ta en lång omväg för att komma in där det är trappor, berättar "Bengan".

– Det är lite så det är, säger Marica och fortsätter: Om det inte är någon som själv sitter i rullstol som ska tänka ut lösningar för oss så blir det inte riktigt bra. De saknar erfarenheten. Det är samma med den här kursen. Vi har alla träffat vänliga människor som talar om för oss vad vi klarar av och att det visst går, men det blir inte trovärdigt där de står på sina friska ben. Om jag kan visa att det går, så tror jag att det betyder mer. Det blir inte bara tomma ord. Det blir på riktigt.

Den siste deltagaren rullar in i rummet. Alla hjälps åt att flytta stolar som är i vägen och småpratet tystnar när Marica tar till orda. Ännu ett kurstillfälle har börjat. Efter kursen kommer deltagarna få ett intyg på vad de lärt sig och en lista kommer att skapas som evenemangsarrangörer kan använda för att boka in funktionärer. Till våren startar en ny kursomgång och höstens deltagare kommer att ge sig ut för att föra protokoll, vara andredomare och publikvärdar eller hjälpa till på något annat sätt. Du kanske träffar någon av dem nästa gång du går på match.

ANNONS

Fakta: Marica Hall

Ålder: 47 år.

Bor: på Hisingen

Familj: Två utflugna barn, 21 och 26 år gamla.

Yrke: Lagledare för Göteborg Uniteds division 1-lag (herrar) och projektledare för Nyresurs.

Intressen (förutom idrott): musik, se på film, vara med vänner, familjen, barnen och att resa.

Fakta: Funktionärsutbildningen Nyresurs

  1. Nyresurs är ett projekt som drivs under två år av Göteborg United med medel från Allmänna Arvsfonden.
  2. Kursen vänder sig till alla över 18 år med en fysisk funktionsnedsättning och en lust att arbeta som funktionär.
  3. Läs mer på www.nyresurs.se
ANNONS