Lullan Backmans mission är att öka människornas kunskap om hjärt-lungräddning och första hjälpen.
Lullan Backmans mission är att öka människornas kunskap om hjärt-lungräddning och första hjälpen. Bild: Jessika Devert

Lullan har lärt tusentals att rädda liv

Lullan Backman är specialistsjuksköterskan som vidareutbildade sig i hjärt-lungräddning och första hjälpen. I dag driver hon eget företag där hon utbildar fler instruktörer och brinner för att alla ska kunna rädda liv, både barns och vuxnas.

ANNONS

Om du vet hur man gör hjärt-lungräddning och första hjälpen så kan du rädda liv, det är så enkelt. Men att det kommit ett nytt utbildningsprogram för hur man gör i olika situationer, det vet inte många.

– Jag har utbildat människor i det här i över femton år och det är många som tror att bara för att de gått kursen en gång så är det klart. Men nu har det kommit en ny utbildning som är baserad på forskning. Det kan vara allt från att hur man ska stoppa en blödning till att häva ett hjärtstopp, berättar Lullan.

ANNONS

Dockor i olika storlekar

Hemma hos Lullan i villan i Kungälv är det fullt med halvkroppsdockor i olika storlekar och affischer med de olika greppen illustrerade. De stoppar hon in i bilen när hon åker iväg för att lära både barn och vuxna att veta vad de ska göra i en livshotande situation.

Karriären startade som sjuksköterska på Sahlgrenskas intensivvårdsavdelning och sedan hamnade hon på en företagshälsovård i Kungälv, där hon lärde sig att utbilda andra i HLR och första hjälpen.

– För nästan tjugo år sedan blev jag instruktör så jag kan utbilda andra instruktörer och det är väldigt roligt. I dag har jag utbildat 1 100 instruktörer och över 8 000 privatpersoner runt om i landet, men målet är att det ska bli många fler, säger Lullan och ler.

Sedan 2010 har Lullan arbetat i Svenska HLR-rådets arbetsgrupp för HLR till allmänheten och har på uppdrag av dem tagit fram ett svenskt utbildningsprogram i första hjälpen.

– Vi verkar för att sprida den senaste kunskapen om HLR och första hjälpen i samhället och för att öka överlevnaden vid plötsligt hjärtstopp, berättar Lullan.

I dag består inte HLR bara av att kunna göra kompressioner på bröstkorgen, och första hjälpen är mycket mer än att plåstra om ett sår. Det finns HLR för barn och för vuxna och det handlar om att kunna se om någon fått en stroke, kunna stoppa blödningar och häva hjärtstopp. Och det sista är väldigt viktigt, speciellt för kvinnor, påpekar Lullan. Snittåldern för när en man får hjärtinfarkt är 67 år, för kvinnor är det 74. Därför är många kvinnor ensamma när det sker och kan inte eller förstår inte att de faktiskt har en pågående hjärtinfarkt.

ANNONS

– Det kan vara en tyst infarkt och det är svårt att avgöra själv. Ofta söker kvinnor för något annat, som gallsten och då görs ett EKG där man kan se att hon haft en infarkt. Många har tur som klarar sig igenom en sådan, säger Lullan.

Lär ut enligt nya direktiven

Nu är Lullan ute på företag och barnavårdscentraler och lär ut enligt de nya direktiven. Rent praktiskt får deltagarna på kurserna prova på dockorna och lära sig bland annat hur man hjälper ett litet barn som kvävs.

– Det är fantastiskt när jag träffar människor som varit på mina kurser och de har kunnat göra något. Sist var det en mamma som berättade att hon räddat ett litet barn som fått ett tacochips i halsen och inte kunde andas. Det känns så gott i hjärtat att ha fått lära ut det här som är livsviktigt, säger Lullan.

Tipset: en halv värktablett

Ett av Lullans bästa tips om man tror att någon har fått en hjärtinfarkt är att ge dem en halv värktablett som innehåller acetylsalicylsyra, alltså en vanlig Treo eller Bamyl.

– Det här har man gjort i ambulanser jättelänge men nu kan även allmänheten göra det. Man ger en halv tablett som innehåller just acetylsalicylsyra för att inte det ska bli en blodpropp i bröstet. Mitt råd är att alltid ha en halv tablett med sig i väskan om man vet att man är i riskzonen, säger Lullan.

ANNONS

Det som är viktigast är att man gör någonting. Kan du inte HLR eller första hjälpen så ring någon, ta hjälp, men gör någonting. Och det Lullan brinner lite extra för är att utbilda i barn-HLR.

– Det känns lite extra värdefullt att utbilda förskolepersonal i barn-HLR och det bästa är när folk säger att de vetat exakt vad de skulle göra i en krissituation för att jag lärt dem så bra, då blir jag glad. Det är fantastiskt att veta att man kan rädda liv, säger Lullan.

Lullan Backman

Ålder: 62 år.

Familj: gift, tre barn, två barnbarn.

Bor: Kungälv.

Gör: sjuksköterska som driver företaget Heartex Första Hjälpen AB där hon lär ut hjärt – och lungräddning och första hjälpen till barn och vuxna.

Hemsida: www.heartex.se

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS