Lotterivinsten öppnade alla dörrarna för Helen

ANNONS
|

Helen Piper som är född och uppvuxen i Partille studerade i slutet av 1990-talet på Berkeley University i Kalifornien, sedan dess har hennes dröm alltid varit att flytta tillbaka. Hon skrev in sig på det amerikanska lotteriet där 50 000 personer varje år vinner ett visum till USA. För fem år sedan fick hon ett telefonsamtal.

– Vi bodde i England då och hade just fått vårt tredje barn när mobilen ringde och någon berättade att jag hade vunnit på green card-lotteriet för mig och hela min familj. Först blev jag helt chockad men sedan började jag inse att vi äntligen skulle kunna flytta till USA, berättar Helen ivrigt.

ANNONS

Då visste hon inte att det bara var början på en lång och jobbig procedur av blanketter, undersökningar och intervjuer.

– Innan man får visumet kollar de upp precis allt, vårt brottsregister, om vi har några sjukdomar, vilka vacciner vi tagit, P-böter etc. Efter några ingående frågeformulär blev vi kallade till en intervju på den amerikanska ambassaden i London, för att bland annat bevisa att vi kunde försörja oss i USA.

Helens man hade redan ett jobb som väntade i Kalifornien, så efter den sista etappen av en sju månaders lång undersökning fick de äntligen den efterlängtade stämpeln i passet och kunde börja organisera flytten.

– Vi hade blandade känslor i familjen min man och jag tyckte de skulle bli spännande att flytta, äldsta dottern tyckte det skulle bli jätteroligt men vår yngsta dotter ville inte alls åka dit och vår tvåårige son var helt omedveten om den stora omställningen.

I början sökte inte Helen något jobb, hon ville vara till hands för barnens inskolning och för att organisera familjens nya liv. Nu bor de i ett hus i Silicon Valley och barnen stortrivs med skolan och det amerikanska livet.

När allt rullade på var det dags för Helen att bli aktiv i sitt nya hemland.

ANNONS

– Det är ju inte så lätt att lära känna lokalbefolkningen när man är helt nyinflyttad och över 40, man går ju liksom inte bara ut och raggar vänner precis, så det gällde att hitta en ingång på något annat sätt, förklarar hon.

Valkampanjen hade precis börjat och där såg Helen sin chans. Eftersom hon hade arbetat som marknadskommunikatör för flera internationella bolag och pratade både engelska och spanska flytande skickade hon in sitt CV till Hillary Clintons kampanjstab.

– Först var jag volontär men allteftersom tog kampanjen mycket av min tid, så staben erbjöd mig jobb som marknadsföringskonsult.

Helen hamnade i hjärtat av den amerikanska valkampanjen. Hon har bland annat knackat dörr för att samla in röster, stått utanför shoppingcenter och delat ut valprogram, varit på hektiska valmöten och sålt souvenirer med Hillary Clintons ansikte.

– Vi hittade på en massa olika saker för att samla in pengar till kampanjen och röster till Hillary. Kampanjen blev en av de hårdaste i USA:s historia med mycket smutskastning på de olika kandidaterna och Hillary fick ta mycket stryk av Trump.

När Donald Trump, under en direktsänd TV-debatt, kallade Hillary Clinton för ”Such a nasty women”, var det Helen som kom med idén att trycka T-shirtar med slogan ”I am a Nasty woman”.

ANNONS

– Det blev en succé och när Katy Perry hade på sig en sålde vi T-shirtar som bara den och drog in en massa pengar, säger hon och skrattar.

Under valkampanjen träffade hon Hillary Clinton flera gånger.

– Hon är inte alls så stel och kylig som hon verkar utåt, tvärtom, hon är en riktig varm person, jag har flera gånger fått kramar av henne och hon skickade ett kort på min födelsedag.


    På plats vid ett av Hillary Clintons många framträdanden under valkampanjen förra året. Bild: Privat
På plats vid ett av Hillary Clintons många framträdanden under valkampanjen förra året. Bild: Privat

Helen var också i navet under valvakan, när kampanjstaben var redo med fyrverkerier.

– Det var en fruktansvärd dag, vilken stor besvikelse, alla var helt förstörda. I sådana stunder var det bra att vara svensk, jag kunde ju ha en viss distans så jag fick till exempel ta beslut som att avboka fyrverkerierna den kvällen.

– Hillary drog sig undan efter den hårda kampanjen och vi som hade jobbat med den under över ett år fick, om vi ville, krisstöd. Det var en jobbig period för alla, vi hade ju trott på vinst in i det sista.

Att få ta del av en amerikansk valkampanj är en unik upplevelse som Helen aldrig kommer att glömma.

– Det var så intressant att se hur politiken fungerar i USA och se hur polariserat landet är under en kampanj.

ANNONS

Helen pratar fort och engagerat, hon är en riktig idéspruta och det märks att hon inte en minut ångrar den dagen då hon kom på idén att spela på green card lotteriet. Nu satsar hon på ett amerikanskt medborgarskap för hela familjen.

– Men vi kommer att behålla vårt svenska medborgarskap. Och vi kommer alltid att åka tillbaka till Göteborg för att träffa familj och vänner, vandra på klipporna, äta svenskt godis och rejäla räkmackor, säger Helen och skrattar.

Fakta: Helen Piper

Ålder: 44 år.

Yrke: marknadskommunikatör samt styrelsemedlem i flera entreprenörsföretag i USA och England.

Familj: mannen Johan, döttrarna Diana och Charlotte, sonen Maximilian.

Bor: hus i Silicon Valley söder om San Francisco.

På fritiden: läser böcker på franska, spanska, engelska och svenska, skriver noveller, åker skidor och lagar mat.

Drömmer om: att min novellsamling ska bli publicerad.

Helen i ett nötskal: livlig, glad och nyfiken.

ANNONS