Livet på landet lockar fortfarande Ulrika

Ulrika Ewest Karlsson växte upp på ett gammaldags jordbruk med hästar som arbetskraft. Som 20-åring tog hon över familjens gård. I dag, nästan 30 år senare, är det fortfarande djuren och livet på landet som lockar.

ANNONS
|

– Nu missade du precis mjölkningen. Korna har just börjat vandra i väg igen, säger en shortsklädd Ulrika med mjölkhinken i högsta hugg, när jag anländer till gården.

Det är en av sommarens varma dagar och Ulrika står på gårdsplanen och blickar ut över det böljande landskapet. Flugsurr, betande kossor och ett avlägset kutter från hönor för tankarna till forna tiders bondgårdar, som de på gammelfarmors tid.

Hos Ulrika lever den tidens anda i viss mån kvar än i dag. Sedan fem år tillbaka driver hon den lilla gården i Fotskäl tillsammans med sin man Ulf.

ANNONS

Ett 20-tal får, en liten flock hönor och tre jerseykor får det att bära sig. Även om det inte är en heltidssysselsättning är Ulrika noga med att betona att det inte är en hobby.

– Livet på gården är som ett hjul där allt hänger ihop och alla har sina uppgifter. Till och med katten har sin roll, säger Ulrika.

Hon värnar om det traditionella lantbruket, där jorden brukas på ett naturligt sätt. Ulrika tror att vi behöver hitta tillbaka till den gamla kunskapen och låta allt få växa i sin egen takt, utan påskyndning av kraftfoder och konstgödsel.

– Maten i dag är så fördärvad av kemiska medel att vi inte får i oss den näring vi behöver. Den naturliga bakteriefloran i mjölken finns inte heller kvar, så numera måste vi inte bara köpa vitaminer, utan till och med bakterier, på Apoteket.


    Bild: Anders Hofgren
Bild: Anders Hofgren

Ulrika är väldigt engagerad i att få producera ursprungliga produkter. Hon mjölkar en av korna för hand till husbehov och det brukar även bli några skvättar över till försäljning. All mjölk är opastöriserad, vilket innebär att mjölkens alla ursprungliga ämnen finns kvar.

– Här får man de goda bakterierna gratis i stället för att behöva köpa dem.

ANNONS

Med tiden har allt fler upptäckt Ulrikas produkter och en jämn ström av kunder brukar beställa mjölk, ägg, köttlådor och kring jul även hemrökt. Det ger en djup tillfredsställelse att gården, trots sin småskalighet, faktiskt går runt.

– Vi behöver inte lägga in några större summor, men den osäkra framtiden kring det svenska lantbruket gör att vi inte vågar satsa på heltid, säger Ulrika, som har en deltidstjänst som tandsköterska i Kungsbacka.

Ulrika har haft förmånen att få bondelivet med sig genom modersmjölken.

Hon växte upp på ett småbruk i Lindome som drevs på gammalt vis, med arbetshäst i stället för traktor. Familjen kallades skämtsamt för Hedenhös och ansågs nog som lite konstiga som levde så enkelt. Men den spartanska livsstilen lärde Ulrika att ta vara på det lilla.

Som 20-åring tog Ulrika över föräldrarnas gård och fortsatte att driva den i samma traditionella anda.

I många år födde hon också upp, och utbildade, nordsvenska hästar och hade dem som hjälp i jord- och skogsbruket vid sidan av traktorn.

– Förra året sålde jag min sista häst till High Chaparral, så just nu har vi inga hästar alls. Det känns lite ovant, men det blir nog snart nya.

ANNONS

Ulrika vill fånga upp all kunskap om självförsörjning som fortfarande finns kvar därute i stugorna. Hon sitter med i styrelsen för föreningen Småbrukaren och skulle vilja ha ”hemma hos”-träffar där man får lära sig mer om till exempel biodling, slakt och fårskötsel.

Själv har hon blivit allt mer intresserad av mjölkförädling sedan hon flyttade till Fotskäl.

– Det är en speciell känsla att först gå ut och mjölka och sedan sätta sig och kärna smör eller göra egen ost. Det ger en kick att få uppleva hur allt hänger ihop.

När Ulrika växte upp ansågs det som mossigt att köra med häst, hässja hö och binda julkärvar. Nu är det inne att söka sig tillbaka till landet och de kvalitetsprodukter en gård kan ge.

– Visst är det positivt, men samtidigt finns risken att det bara blir en trend. Att folk tröttnar när de inser hur mycket arbete som faktiskt krävs. Då gäller det att plocka det bästa från båda världar och vara glada att vi lever i en modern tid.

Ulrika Ewest Karlsson

Ålder: 49 år.

Yrke: Tandsköterska och bonde.

Familj: Maken Ulf.

Bor: På en gård i Fotskäl, Marks kommun.

Intressen: Djur, lantbruk.

ANNONS