Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Lista: appar för en mer hållbar konsumtion

Snart infaller black friday, en dag då handeln ständigt slår nya rekord. Samtidigt växer ett motstånd mot köphetsen. Vi har listat några appar som hjälper dig som föredrar en mer hållbar konsumtion.

Nästa vecka är det dags för black friday, en ny sorts högtid för handlare och köpsugna. Samtidigt är många trötta på konsumtionshetsen som sliter på både plånbok och planet. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: Så laddade butikerna inför black friday förra året

Men att handla klimatsmart kräver ibland en större insats från konsumentens sida. Det är svårare att hitta rätt storlek i second hand-butikens ställ än kedjans välsorterade högar, längre till ekobutiken än snabbköpet på hörnet och enklare att slänga än att källsortera.

Numera finns dock tekniska lösningar som hjälper konsumenten till grönare alternativ. Göteborgare kan exempelvis klicka in sig på Smarta kartan, en förteckning över verksamheter där du hyr, byter eller lånar istället för att köpa nytt - så kallad delningsekonomi.

Det finns också flera appar som bygger på liknande tankesätt. Här listar vi några av dem:

Tiptapp

Här kan du lägga ut annonser för saker du vill slänga, källsortera eller ge bort. Att lägga upp en annons är kostnadsfritt men du betalar den som hämtar sakerna.

Användarkommentar: La ut skåp och gammal gräsklippare för hämtning kl 11 i dag, nu är det hämtat å klart! Dessutom en bra betaltjänst – säker för både oss som beställare och för utföraren. 

Hygglo

En app för att hyra ut saker som används sällan eller hyra sådant du behöver någon enstaka gång. Uthyraren bestämmer priset och behåller 80 procent. Att annonsera är gratis.

Användarkommentar: Jag har bland annat hyrt ut min gräsklippare, borrhammare och mitt Playstation 4. Det bästa med Hygglo är sådant som annars står oanvänt och samlar damm brukas av någon som slipper köpa ännu en pryl.

Karma och ResQ

Genom dessa appar kan restauranger, caféer och butiker sälja bra mat som har blivit över till privatpersoner. Kunden väljer vilken rätt och hur många portioner den vill ha och betalar maten direkt i appen.

LÄS MER: Mat för miljoner bara försvinner

LÄS MER: Rädda lunchen, i dubbel mening

Tradera och Blocket

Sveriges kanske mest kända köp- och säljsajter har också varsin app. Att annonsera här kostar från ett par kronor (Tradera) upp till 130 kronor (Blocket) beroende på vad och hur ofta du säljer. 

Schpock

Blockets andrahands-app riktad till yngre konsumenter. Appen kallas för street-loppis och tanken är att föra samman köpare och säljare som bor nära varandra. 

Reshopper

En loppisapp endast för barnprylar och -kläder. Ny i Sverige men enligt skaparna själva har 300 000 nedladdningar gjorts i Danmark.

Källsortera

Ingen konsumtionsapp men ändå värd att nämna i sammanhanget. Appen känner av var du befinner dig och guidar till närmaste återvinningsstation. Källsortera berättar även vilka förpackningsmaterial som går att sortera vid respektive station. För privatpersoner, kontor och byggarbetsplatser.

 

 

Mest läst