Ungdomsutvecklaren och frilansmusikern Lisa Pedersen gillar sin cykel. Både i sol och värme och i blåst och snålväder. Här på Varbergs teater ska hon föreläsa om jämställdhet – ett ämne som engagerat henne hela livet.
Ungdomsutvecklaren och frilansmusikern Lisa Pedersen gillar sin cykel. Både i sol och värme och i blåst och snålväder. Här på Varbergs teater ska hon föreläsa om jämställdhet – ett ämne som engagerat henne hela livet. Bild: Lisbeth Hedberg

Lisa fortsätter brinna för ökad jämställdhet


– Jämställdhet är den röda tråden i allt jag gjort, säger Lisa Pedersen, ungdomsutvecklare och frilansande musiker i Varberg. Onsdagen den 28 november föreläser hon tillsammans med en kollega på jämställdhetskonferensen Halva kakan på Varbergs teater.

ANNONS
|

Lisa Pedersens fokus på jämställdhet började tidigt, och hon har aldrig dragit sig för att ventilera sina åsikter kring ämnet.

– När jag gick igenom gammalt skolmaterial i somras såg jag hur jag skrev om detta redan på mellanstadiet.

Återvände till sin barndomsstad

Lisa kommer cyklande till intervjun i blåsten och snålvädret. För tre år sedan flyttade hon tillbaka till barndomsstaden Varberg där det i princip är cykelavstånd till allt. Åren dessförinnan hade hon turnerat med en musikteatergrupp, varvat med andra musikprojekt och vikariat som lärare på Lilla Samskolan.

– Jag hade tröttnat på att leva i en turnébuss. Det var något annat som knackade på dörren när jag blivit mamma, och jag kände för första gången att jag kunde lämna Göteborg som jag älskar och som format min yrkesidentitet.

ANNONS

– Det var enkelheten här jag längtade efter. Och jag hade en stark längtan efter havet, det var som om Kattegatt ropade på mig, fortsätter Lisa som så ofta hon kan från maj till oktober cyklar ner till damernas nakenbad Skarpe Nord och doppar sig i havet.

Småstadens för- och nackdelar

Lisa har en splittrad bild av barn- och ungdomsåren i Varberg där hon växte upp i ett äldre villaområde.

– Å ena sidan var det som att växa upp i Bullerbyn med barn i alla trädgårdar, och evigt långa kvällar då barn och vuxna umgicks. Å andra sidan var det som en jävligt smal korridor där det inte var lätt att gå sin egen väg.

– Som tonåring skulle man vara som alla andra, framför allt som tjej. Men vi var kaxiga och sa vad vi tyckte. Och jag fick ofta höra "ska inte du tona ner dig lite".

Men det ville inte Lisa, och hon visste att hon efter studenten skulle lämna stan så fort hon kunde.

Efter att ha "stekt en massa korv" på Torggrillen, blev det först musikteaterskola i Bjärnum i Skåne, därefter vislinje i Kungälv, musikvetenskap på universitetet i Göteborg och på det lärarutbildning med inriktning på svenska och matte.

ANNONS

– Om jag hade någon framtidsdröm så var det att jag skulle syssla med musik i någon form.

En del i detta var att hon och bästisen Elin drog iväg till Stockholm. Under ett år bodde de på 17 kvadrat i femte hand, jobbade som brevbärare och hängde i en musikstudio resten av tiden.

När Lisa Pedersen på onsdag föreläser om jämställdhet tillsammans med en kollega på Varbergs teater, är hon i en miljö hon känner väl. Här har hon sedan barndomen rumsterat när hennes mamma jobbat med Filmklubben, och här har hon under gymnasietiden medverkat i tre musikaler.
När Lisa Pedersen på onsdag föreläser om jämställdhet tillsammans med en kollega på Varbergs teater, är hon i en miljö hon känner väl. Här har hon sedan barndomen rumsterat när hennes mamma jobbat med Filmklubben, och här har hon under gymnasietiden medverkat i tre musikaler. Bild: Lisbeth Hedberg

Varbergs teater, där jämställdhetskonferensen hålls onsdagen den 28 november, är en hemtam miljö för Lisa. Där var hon under gymnasieåren med i PS-musikalen och medverkade i musikalerna Hair, Chess och i Jesus Christ Superstar, där hon fick huvudrollen som Maria Magdalena.

Teaterns alla vrår var också bekanta för Lisa då hon redan som barn fick hänga med mamma Kerstin som var (och är) aktiv i Filmklubben i Varberg.

– Jag fick glatt följa med och roa mig själv när mamma klippte ihop filmerna som skulle visas, säger Lisa som satt med på många vuxenfilmer som väl inte var så lämpliga för små ögon och öron.

– Mamma bara sa "du får la blunda och hålla för öronen". Och nu tänker jag att det säkert la grunden för nåt, säger Lisa, som har ett stort intresse för kultur i olika former.

I kommunal tjänst

Lisa har spelat trummor i flera bandkonstellationer, hon har sjungit, spelat piano och spelat in en skiva. Hon har skrivit och producerat musik till teater och kortfilm. Och turnerat landet runt med musikteaterkollektivet Jag är här nu, som skrev och producerade föreställningar kring genus och identitet för barn och unga.

ANNONS

Det var mycket som föll på plats när Lisa flyttade tillbaka till Varberg.

Lagom till att maken Jesper skulle ta vid och vara föräldraledig med deras flicka Charlie, utannonserades en tjänst som ungdomsutvecklare på Centralen, en verksamhet som drivs av kultur- och fritidsförvaltningen. Lisa sökte och fick jobbet.

– Här är musiken och jämställdheten min spetskompetens, säger Lisa och berättar om Centralens verksamhet där fokus ligger på delaktighet och inflytande och aktiviteterna styrs av ungdomarnas egna behov.

– Här finns kafé, replokaler och en massa annat. Vi delar också ut pengar till olika projekt, senast till ett ambitiöst integrationsprojekt som drivs av några nyanlända syriska ungdomar.

Fler och fler vill vara med

Ett hjärtebarn för Lisa på Centralen är Club Queen Bee som hon varit med och skapat. Där är unga kvinnor i fokus, men också icke-binära (= personer som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön) och transpersoner i Varbergs kommun.

– Vi upplever ett stort behov av denna plattform, av att få pepp och stöd och få testa på nya aktiviteter. Och vi är så glada över att fler och fler vill vara med.

Mycket har hänt i Lisas liv de senaste åren, hon har fött två barn, flyttat tillbaka till Varberg, har fast jobb och hon och Jesper har köpt hus.

ANNONS

– Spännande och lite skrämmande, säger Lisa som är glad över att vintern inte kräver så mycket av henne som husägare.

Nu kan hon fullt ut ägna sig åt familjen, jobbet och att skapa ny musik i studion som hon inrett i husets källare.

Just nu förbereder hon sig inför onsdagens jämställdhetskonferens.

– Jag ser fram emot att peppa och inspirera andra att på alla plan och nivåer göra jämställdhet varje dag!

Lisa Pedersen

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Jesper, Charlie snart 4 och Frans 1,5 år.

Bor: I Varberg.

Gör: Ungdomsutvecklare på Centralen i Varberg, en kommunal mötesplats och plattform för unga mellan 15-25, frilansmusiker.

Intressen: Att hitta inspirerande, coola och normbrytande personer, fenomen, platser och upplevelser (jag går igång på det som skaver), att nörda in mig och pilla på mina syntar i min studio.

Aktuell: Föreläser onsdagen den 28 november på jämställdhetskonferensen Halva kakan i Varberg. Är en av de nominerade till Varbergs kommuns nyinrättade interna jämställdhetspris Årets jämställare.

Instagram: lisapedersenmusic, centralenvarberg och clubqueenbeevarberg

ANNONS