En kreativ mångsysslare och klurig konstruktör. På fredag fyller den vitale tusenkonstnären Lars Sirefelt 90 år.
En kreativ mångsysslare och klurig konstruktör. På fredag fyller den vitale tusenkonstnären Lars Sirefelt 90 år.

Lars, 90, är alltid redo för nya äventyr

Vissa människor blir genuint glada av problem och utmaningar eftersom de då får chansen att komma vidare. Sådan är Lars Sirefelt, som fyller 90 år på fredag, men vars nyfikenhet ständigt tar honom ut på nya äventyr.

ANNONS
|

Kaffet är framdukat och sockerkakan som tronar på fatet är fortfarande varm.

– Jag har bakat den själv. Det gjorde jag bara för att kunna säga till dig att jag har bakat den själv, säger Lars Sirefelt och myser när han slår sig ned vid köksbordet bredvid sin fru Theresa.

Att han kan både det ena och det andra framgår ganska snabbt.

Och om han inte redan kan, så ser han till att lära sig – allt från att konstruera rullbanor och snickra möbler till att fotografera, klippa film och vara aktiv på sociala medier.

ANNONS

Tankarna går osökt till boken och filmen om Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Till skillnad från Allan Karlsson är dock Lars Sirefelt en högst verklig person men nyfikenheten, klurigheten och äventyrligheten är exakt densamma.

– Jag är nog inte den som bekymrar mig över saker i onödan. Det mesta går ju att lösa om man bestämmer sig för att göra det, säger han.

Lars, eller Lasse som de flesta säger, är född i Redbergslid och uppvuxen i Västra Frölunda, var yngst i en barnaskara med fem bröder och två systrar och började jobba direkt efter sju år i folkskola.

– Jag var springpojke på ett bageri och därefter på köttavdelningen på Bazar Alliance. Sedan blev jag lärling på ett snickeri och utbildade mig till snickare, berättar han.

En dag hade en cirkus, Brazil Jack, slagit upp sitt tält på Heden. Lasse passerade på sin väg till jobbet, fascinerades av alla vilda djur och blev kvar hela dagen för att titta och hjälpa till med lite av varje.

Det spontana infallet gjorde dock att han blev av med sitt eget jobb.

Vad sade dina föräldrar då – du hjälpte väl till med försörjningen?

ANNONS

– Ah, med sju ungar så var det ingen som hade koll på vad jag gjorde. Jag skaffade ett nytt jobb på Götaverken i stället och fick gjuta motorfundament, säger Lasse, som hann prova att vara både svetsare på ett båtvarv vid Röda sten och svarvare på en mekanisk verkstad i Gårda, innan han därefter gick till sjöss.

– Oklahoma hette båten, en transatlant som seglade till USA och Australien och där mönstrade jag på som svarvare och underbefäl, säger Lasse och berättar om den gången när ankaret gick sönder och hela skeppet otåligt väntade på att han skulle bli färdig med att laga det.

Väl hemma i Göteborg igen träffade Lars Sirefelt sin blivande fru Daga som han fick sin dotter Jeanette tillsammans med. Att stadga sig innebar även längtan efter en riktig utbildning. Under många år kombinerade Lasse därför heltidsarbete på verkstad med att plugga på kvällstid, först till en teknikerexamen och därefter en ingenjörsexamen, vilket ledde till jobb som konstruktör i en fabrik i Smålandsstenar, där han främst arbetade med rullbanor och transportörer till företag som Ellos, Ikea och Skogaholm.

Ett par egna patent hann det också bli, under tiden som konstruktionschef på Mekabol AB, ett företag på Ringön som han sedermera blev delägare av.

ANNONS

Som relativt nybliven och nyskild pensionär flög Lasse till Sao Miguel i Brasilien för att hälsa på en kusin. Under resan träffade han Theresa från Foz du Iguaçu – och blev förälskad.

– Hon var så vacker, är så vacker, säger han och tittar kärleksfullt på kvinnan som i dag är hans hustru.


    Lars tillsammans med livskamraten Theresa. Bild: Agneta Renmark
Lars tillsammans med livskamraten Theresa. Bild: Agneta Renmark

Att Theresa är 25 år yngre har ingen av dem egentligen brytt sig särskilt mycket om.

– Du vet, när jag träffade Lasse så var jag 42 år, hade vuxna barn och var redan mormor. Jag tror att vår mentala ålder var ungefär densamma. Men ingen hade tittat på mig på det sättet tidigare och vi gillar exakt samma saker, säger hon.

När kaffet är uppdrucket är det dags för liten husesyn av radhuset i Sisjön. Vi börjar i källaren, där Therese driver skönhetssalong med manikyr och pedikyr, och där Lasse varit den som byggt och fixat.

Rummen han själv gillar bäst ligger dock på övervåningen: kontoret fyllt med pärmar och ritningar samt den angränsande verkstaden med snickarbänk, svarv och alla andra sorters maskiner en händig man kan önska.

Just nu håller den blivande 90-åringen på med att finslipa detaljerna på sin senaste uppfinning: rullbara sängbord med ställbara skivor för digitala läsplattor.

ANNONS

– Mina konstruktioner utgår alltid från ett behov. Jag tycker själv att det är väldigt obekvämt att ligga i sängen och hålla i paddan när man ska läsa eller titta på något.

På frågan om vad knepet är för att hålla sig så ung i både kropp och sinne svarar han:

– God mat och mycket kärlek, resor och äventyr. Lite vin, men inga supar. Och så tar vi långa promenader tillsammans runt Sisjön varje dag.

Fakta: Lars Sirefelt

Ålder: Fyller 90 år på fredag, 7 juli.

Familj: Hustrun Theresa, 64 år, dottern Jeanette, 62 år, adoptivsonen Michelangelo, 36 år, samt fyra barnbarn mellan 11 och 28 år.

Bor: Radhus i Sisjön.

Fritid: Spelar piano, gitarr och munspel; fotograferar, filmar och är en fena på CAD och sociala medier. Gillar att resa.

Övrigt: Innehar två olika patent och konstruerar ständigt nya saker. Just nu är det rullbara sängbord med ställbara skivor för exempelvis läsplattor som gäller.

ANNONS