Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/6

Låt sommaren gå i rödbetsrött

”Betorna kryllar av nyttiga mineraler och vitaminer.”

Rödbetor är den ultimata sommarmaten. Små, mjälla, nyupptagna och naggande goda. Låt sommaren gå i rödbetsrött!
Finns det en enda råvara som kan rädda hela sommarskafferiet så är det välan färska nykokta rödbetor. Rykande varma, med en klick smältande smör och en väl tilltagen nypa flingsalt. Mycket mer behövs inte för att uppnå kulinariska himlahöjder. Den vrålhungrige kompletterar med en köttbit eller en rökt fiskstjärt, men egentligen är sällskap överflödigt. Rödbetor är så rackarns gott och mättande på egen hand.
De är dessutom väldigt tacksamma att fösa samman med andra smaker, såsom sälta och syra. De söta betorna med salt fetaost har blivit något av en modern klassiker – och det med rätta. Alla sorters ost med lite sting funkar väldigt väl till, exempelvis getost, parmesan eller västerbottensost. För att det riktigt ska bli åka av krävs någon form av mild syra, till exempel citronsaft eller någon god och inte alltför ettrig vinäger.
Lägger man därtill några hackade nötter och lite färska örter är kalasmaten klar. För det är viktigt att tänka på att rödbetans mysigt mjälla konsistens behöver lite kaxigt motstånd i form av knaprigt, knastrigt och tuggvänligt sällskap, förslagsvis rå lök, frön, nötter eller krispigt bacon.
Rödbetan har dessutom renande bonusegenskaper och rensar tarmar, lever, blod och sägs till och med kunna avlägsna begynnande njursten. Rödbetor kan göra underverk med dästa sommarlata kroppar som sväller av överflödigt kolesterol.
Betorna kryllar även av nyttiga mineraler och vitaminer - såsom A- och C-vitamin, kalcium, magnesium, järn, fosfor, kalium, mangan och folsyra. Barn under ett år bör däremot inte äta rödbetor. Den höga nitrathalten kan nämligen vara direkt skadlig för de små liven.
Vrid av betornas blast (som faktiskt går utmärkt att äta) i stället för att skära. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten eller ugnsbaka med skalet på. Tillagningstiden varierar ordentligt efter både sort, färskhetsgrad och storlek.
Ett stalltips är att satsa på de minsta exemplaren. Minimala betor med maximal smak.
Sommarmat när den är som allra bäst.

Mia Gahne/TT

Rödbetspaj med feta och västerbottensost
För 4-6 portioner, 75 minuter
Otroligt läcker sommarpaj. Passar likväl till finlunch som lätt middagsrätt. Servera gärna med en fräsch sallad vid sidan om.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk torkad timjan
125 g kylskåpskallt smör
ev. 1-2 msk iskallt vatten
Fyllning:
4-5 normalstora rödbetor
2 dl crème fraiche
1 ägg
1 msk honung
1 1/2 msk hackad färsk rosmarin
1 citron, skal + lite saft
150 g fetaost
salt
nymalen svartpeppar
1 1/2 dl riven västerbottensost
1/2 dl pumpafrön
1 näve blandade salladsblad

Koka rödbetorna i lättsaltat vatten i cirka 30 minuter eller tills de har blivit mjuka, tiden beror på storleken. Testa med en vass kniv. Låt svalna och gnid sedan av skalet. Skär i klyftor eller skivor.
Gör pajdegen under tiden: Blanda mjöl, salt och timjan. Hacka ned smöret med en bordskniv och arbeta snabbt ihop till en deg (eller använd matberedare). Tillsätt eventuellt kallt vatten om degen verkar för torr. Låt vila i kylen i 30 minuter. Kavla ut och täck en smord pajform. Ställ in i frysen i 15 minuter. Förgrädda i 200 grader i 10 minuter och låt svalna något.
Fördela rödbetorna i pajskalet. Blanda crème fraiche, ägg, honung, rosmarin, rivet citronskal samt lite saft. Salta och peppra. Häll alltsammans över rödbetorna och bryt över fetaosten i bitar. Täck med västerbottensost och pumpafrön. Grädda i 200 grader i cirka 30-35 minuter eller tills ytan fått fin färg. Låt svalna något och strö över lite blandade salladsblad inför serveringen.

Rödbetsdipp med getost, rostade nötter och mynta
För 4 portioner, 15 minuter
En enkel dipp med massor av färg och smak.
250 g kokta rödbetor
2 dl yoghurt av grekisk typ
cirka 150 g getost
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk olivolja + extra
1 citron
1/2 dl myntablad
50 g hasselnötter
salt
nymalen svartpeppar
Äta till:
grönsaksstavar
tortillabröd

Mixa rödbetor, yoghurt och getost (spara eventuellt lite). Riv ned vitlök, tillsätt olivolja, rivet skal och saften från citronen och mixa lite till.
Rosta hasselnötterna i torr stekpanna tills de börjar dofta och få färg. Låt svalna och lägg sedan i en ren kökshandduk och gnugga av skalet så gott det går.
Häll ned hälften av de rostade nötterna i mixsmeten och mixa lite till. Smaka av med salt och peppar och häll upp i en fin skål. Hacka de återstående nötterna grovt och strö över tillsammans med några myntablad och eventuellt lite sparad getost. Ringla över lite extra olivolja och servera som dipp till råa grönsaksstavar eller grillat tortillabröd.

Saltbakade rödbetor med vitlöks- 
och timjansmör

För 3-4 portioner, cirka 60 minuter
Gudomligt goda. Servera som de är eller som tillbehör till fisk eller grillat.
Rödbetor:
1-2 knippen färska rödbetor, gärna små
800 g grovt salt
Vitlöks- timjansmör:
100 g smör, rumsvarmt
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk hackad färsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
1 citron, skalet

Skrubba och skölj rödbetorna ordentligt. Häll saltet i en ugnsfast form och stick ned rödbetorna så gott det går. Baka i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 40-60 minuter, beroende på storlek. Känn efter med en sticka eller vass kniv att de är mjuka.
Blanda under tiden smör med vitlök och timjan. Salta, peppra och rör ned rivet citronskal samt eventuellt några droppar saft. Smaka av. Dela den färdiga rödbetan och lägg en klick smör emellan skivorna.

Mest läst