Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

1/3

Kylan tar över den heta soppskålen

”Av gammal vana förväntar vi oss att vissa saker ska vara varma”

Kalla soppor är en höjdare – oavsett väder. Uppfriskande, lättlagat och läckert. I dag bjuder vi på några svalkande favoriter.
Man glömmer aldrig sin första vichyssoise. Det vill säga den klassiska franska potatis- och purjolökssoppan. Som en helt vanlig potatissoppa – fast kall.
Det blir en så märklig upplevelse i munnen att man mest gapar av förvåning. Tills man inser att det mot alla odds smakar alldeles förträffligt.
Nya dörrar öppnas och plötsligt kan man laga soppa utan att ens sätta på spisen. Även om den svenska sommaren råkar vara på upphällningen betyder det inte att vi ska överge det lätta sommarköket. Kalla soppor är en ypperlig lösning när man inte riktigt orkar laga mat eller känner för att sätta i sig en tung varmrätt som får en att trilla ned som en däst köttbulle i tv-soffan. Den tiden kommer, var så säker.
En mixerstav eller matberedare är din bästa vän i det här sammanhanget. Sedan kan du mixa i princip vad helst du råkar ha hemma. Smaksätt med färska örter och lite tuffa kryddor. In i kylen och låt soppan bli rejält kall. Fesljummet är inte vad vi är ute efter här. Ska det vara kallt ska det vara kallt.
Principen är den samma som iskaffe och iste. Av gammal inövad vana förväntar vi oss att vissa saker ska vara varma. När man sedan vänder på steken blir det en riktig aha-upplevelse som lätt kan bli beroendeframkallande. Och vi dras med en någon sorts grumlig förutfattad mening om att soppor ska vara rykande heta och enbart serveras när kylan viner runt knuten och snön vräker ned utanför fönstret. Men så behöver det som sagt inte alls vara.
Föreställ dig en dallrande het sommardag i en spansk hamnstad. Asfalten kokar och du är sugen på något lätt att äta. Det är då det är dags att sjunga den älskade gazpachons lovsång. Iskall och svalkande, men ändå med ett bett av chili och en uppiggande syra. Den smakar tomat, vitlök, olivolja, örter och Medelhav. Det är en soppa med både stil och schwung. Och du har sällan smakat något godare.
Jag har satt samman några alternativ till de klassiska berömda kalla sopporna. Allt för att visa hur lätt det är att variera det kalla sopp-tänket. Låt dig inspireras och ta det kallt några veckor till!


Mia Gahne/TT
 

Kall Bloody 
Mary-soppa

För 4 portioner
20 minuter + nedkylning
Bloody Mary är en av mina favoritdrinkar, så jag förvandlade den helt enkelt till en kall soppa som funkar året om. Hoppa över vodkan för alkoholfri variant.
3 stora mogna tomater
olivolja
2 selleristjälkar, finhackade + dekor
5 dl tomatjuice
2 msk Worcestershiresås
3/4 dl vodka (kan uteslutas)
1/2 tsk sellerisalt eller örtsalt
1/2 citron
Tabasco, efter smak
ev. salt
nymalen svartpeppar
1 limeklyfta

Skålla tomaterna i kokande vatten i 30 sekunder. Ta upp och låt svalna något så att du kan dra av skalet. Hacka dem fint.
Hetta upp olivolja en kastrull och tillsätt sellerin. Fräs i cirka 4-5 minuter tills den börjar mjukna. Häll dem i bunke tillsammans med tomaterna, tomatjuice, Worcestershiresås och eventuellt vodka samt sellerisalt.
Koka upp, lägg på lock och låt sedan sjuda i 10 minuter. Ta bort från plattan. Tillsätt citronsaft, tabasco, eventuellt extra salt samt svartpeppar. Smaka av ordentligt.
Mixa med stavmixer och låt svalna innan du ställer in soppan i kylen och låter den bli riktigt kall.
Häll peppar på ett tefat. Gnid kanten på glas, koppar eller små skålar med en limeklyfta. Doppa kanten i peppar. Spetsa eventuellt med en extra skvätt vodka.
Garnera med selleristjälkar och servera iskall, gärna med isbitar.

Avokadosoppa med gurka, chili och kokos
För 4 portioner

20 minuter + nedkylning
Väldigt frisk och fräsch soppa. Som gjord för varma dagar, men lika god om det regnar. Reglera chilistyrkan efter smak.
2 gurkor
2 mogna avokadofrukter
2 tsk grön currypasta
2 tsk socker
2 lime
1/2-1 jalapeño, urkärnad och skuren i bitar
2-3 dl vatten
1 burk kokosmjölk, à 400 g
2 dl vatten
salt
rostade kokosflagor
färsk koriander

Skala och kärna ur gurka och avokado. Skär dem sedan i bitar och mixa i matberedare. Tillsätt currypasta, socker, rivet limeskal från en frukt samt jalapeño efter smak. Mixa slätt.
Tillsätt vatten och kokosmjölk. Pressa saften från båda limefrukterna och mixa igen. Smaka av med salt och eventuellt mera limesaft. Tillsätt lite extra vatten om du vill ha en tunnare soppa.
Täck över och ställ i kylen i minst 15 minuter.
Häll upp i glas eller små skålar. Garnera med rostade kokosflagor och/eller färsk koriander inför serveringen. En näve räkor kan också vara gott att ha i.

Jordgubbssoppa
med mynta

För 4 glas
10 minuter
Den här somriga soppan brukar jag göra nu när jordgubbarna börjar sjunga på sista versen. Urläcker dessert som imponerar på de flesta. Servera med eller utan fruktspett.
1 liter jordgubbar
1 liten honungsmelon
1 msk florsocker
1/2 dl vatten
1 tsk citronsaft
1 kruka mynta

Snoppa jordgubbar, kärna ur melonen och skär köttet i små kuber. Mixa de flesta av jordgubbarna och melonbitarna tillsammans med florsocker, vatten, citronsaft och mynta. Spara gärna lite mynta, några jordgubbar och melonkuber och sätt på små spett.
Smaka av soppan om du vill ha mer citron eller socker.
Slå upp soppan i fina glas eller små skålar och placera spetten ovanpå.

Bilder: STINA STJERNKVIST

Mest läst