Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Vrå

Spännande utflykt i denna japanska oas i hotellvimlet.

Exklusivt/Trendigt
Vrå
Drottningtorget 10 (Clarion Hotel Post)
031-619060
Öppet: tis–tor 18-22 fre-lör 17.30–22.30
restaurangvra.se

Betyg: 22
Mat: 18/20
Service: 4/5

Maten: Japansk matkonst med nordiska råvaror.
Drycken: Imponerande utbud av sake och japansk öl. Bra alkoholfria alternativ.
Prisnivå: 4
Vegetariskt: Ja, även veganska alternativ.
Stämning: En skön, lugn oas i hotellvimlet. Här kan man slappna av och njuta av maten.
Tillgänglighet: God, möjligen lite trångt mellan borden.
Garderob: Ja, gratis.
Ljudnivå: Förvånansvärt låg.
Uteätarnas nota för två: 1276 kr för sashimi, sushi, två varmrätter, två desserter, öl, mineralvatten och te.

PLUS
Matupplevelsen är ett litet äventyr, med kunnig, chosefri guidning av personalen.
MINUS
Toaletterna (som tillhör hotellet) är slitna och stökiga.

 

När Vrå, inhyst i Posthotellet, illustrerar beröringspunkterna mellan det nordiska och det japanska, blir det så oerhört tydligt att inte minst vi göteborgare borde omfamna det japanska i större utsträckning. Frida Ronge satte Vrå på den göteborgska kartan, nu jobbar Sofia Bodovic Olsson och Rebecca Olsson vidare i samma anda.
Inte minst handlar det om fisken när Vrå kombinerar svensk västkust med japanskt finlir. Överst på menyn tronar dykplockade ostron som serveras med soja, sake, miso. Även om det lockar väljer vi i stället att beställa in en liten sashimi (155 kr) respektive tre bitar sushi (25 kr st).
Då har vi dessutom redan kommit i stämning med grönt te och våtvarma handdukar åt våra vinterfrusna fingrar.

Att äta japanskt är en omsorgsfull ritual där det handlar om att låta sig själv gå ner i puls och vara närvarande. Mindful eating, för att prata coachsvenska.  Annars missar man det utsökta hantverket när de små bitarna fisk utgör grunden i de minimalistiska konstverken som serveras. Det är dagens fångst och kökets inspiration som styr, men vi vill flagga extra för hur man använder fin pepparrot istället för industri-wasabin du får på din lokala sushijoint och inte minst den egna äpplegari istället för den ofta så trötta ingefäran. Den lövtunna, syrliga äpplegarin är ett exempel på hur det nordiska fungerar naturligt ihop med det japanska. Både sashimin och sushin har en fin syrlig, sälta, smak av hav och stagas upp av råkost från hav och land.

Vrå erbjuder ambitiösa menyer om fyra respektive sju rätter med dryckespaket, men det finns alla möjligheter att själv plocka ihop sin måltid. Vi vill ha varsin varmrätt och fastnar för helgrillad röding (295 kr) respektive donburi med sotad ryggbiff (265 kr). Donburi är japanska för skål och det är också så maten serveras, en rejäl portion med ägg, gröna blad, svamp, soja och sesamemulsion samt picklad lök. Smakerna är runda men distinkta även om det är en av krogens mindre eleganta rätter. Köttet har helt rätt yta men efter tag blir rätten en smula stabbig.
Då är rödingen festligare. Fisken är vacker, med en smula rökighet i smaken och köttet låter sig med lätthet lyftas från benen. Till detta en skål med ris och en hel rad skålar fyllda med små svampar, lök och framför allt fin brysselkål. Den lilla kålväxten tillhör de mest förskjutna av grönsaker, men hanterade av kockarna på Vrå blir de krispiga, smakrika och rentav oemotståndliga.
Tanken är att de mjälla salladsbladen ska fyllas med de olika ingredienserna till ett slags japanska tacos. Till maten dricker vi frisk, ljus, japansk öl (78 kr).

Vi tar god tid på oss och avslutar sedan middagen med att dela på två desserter: färskostglass smaksatt med sojakaramell och plommon respektive blåbär och yuzusorbet med maräng och ingefärskola (95 kr styck). Färskosten är söt, salt och lite tung i smakerna, sorbeten syrlig, fräsch och lätt.
När vi återigen kliver ut i den stimmiga hotellbaren är det med ny energi efter en spännande utflykt in i stans finaste, japanska hörn.

Mest läst