Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Tvåkanten

Lyxig kvarterskrog med skön atmosfär.

Exklusivt/familjärt

Tvåkanten

Kungsportsavenyn 27
031 18 21 15
Öppet: mån och sön 16.00-23.00, tis-ons 11.30-23.00, tors 11.30-00.00, fre 11.30-01.00, lör 13.00-01.00
tvakanten.se

Betyg: 19
Mat: 16/20
Service: 3/5

Maten: Klassiska rätter med fokus på Norden och lokala råvaror på Göteborgs paradgata.
Drycken: Dryckesmeny med både lokala ölsorter, stor variation av vin och flytande desserter för den som vill.
Prisnivå: 4
Vegetariskt: Ja.
Stämning: Avslappnat, mysigt och trevligt för alla.
Ljudnivå: Trivsamt sorl på uteserveringen.
Tillgänglighet: Markplan.
Garderob: Gratis, går att ta med jackan till bordet.
Uteätarnas nota för två: 1 524 kr (två förrätter, två huvudrätter, ett vinpaket, en alkoholfri öl, kaffe och två desserter).

PLUS
Bra ställe att spana på folk mitt på Avenyn. Två utseserveringar, varav en ute på gatan som kallas Sommarkanten.
MINUS
Ingen onlinebokning, däremot går det att maila.

Det är en sådan där varm och fin sensommardag som vi inte blivit allt för bortskämda med. När vi själva får välja bord blir det givetvis på Tvåkantens uteservering. Restaurangen är en klassiker som funnits på Göteborgs paradgata sedan 1986. Målet är att vara en lite lyxigare kvarterskrog men ändå med en avslappnad atmosfär. Fler har hittat hit, både hungriga göteborgare som nyligen börjat jobba, turister och hästfolk som kommit till EM i ridsport. Medan vi funderar på vad vi ska äta kommer en plåtask med bröd, knäcke och vispat smör. 

Till förrätt väljer en av oss smörstekta svampar med svartrotskräm, frisésallad och Wrångebäcksost (155 kr). En vegetarisk och fräsch rätt med ostig smak.
Den andra förrätten ingår i en trerätters meny (535 kr) som komponerats ihop av Tvåkanten. Där ingår även ett vinpaket (355 kr) som valts ut av restaurangen. Som första rätt serveras tartar på kalvinnanlår med dillpotatischips. Smaken är mild med god sälta och dillsmak i kombination med de krispiga chipsen. Det fylliga kaliforniska röda vinet Macmurray Russian River på druvan pinot noir höjer rätten.

Vi fortsätter med huvudrätterna. Tvåkantens populära högrevsburgare med sötpotatispommes är en rejäl rätt för den hungrige (235 kr). Den innehåller bland annat prästost, bacon, senapskräm och ruccola. Köttet är neutralt, saftigt och medium rare som vi vill ha det. Toppingen med bacon och senapskräm smaksätter hela hamburgaren. Men det kunde gärna ha varit mer av toppingen. Sötpotatis är gott till en viss gräns. Erbjud gärna alternativ med vanlig potatis.
Den andra huvudrätten som ingår i Tvåkantens meny är något lättare: koljarygg med mussel- och grönärtssås med bönragu. En vackert upplagd rätt där fisken vilar på olika nyanser av grönt. Fisken faller fint isär och är varm! Det kan tyckas vara en självklarhet, men vi har varit på alldeles för många restauranger som har svårt att hålla temperaturen på fisk. Men Tvåkanten har koll och tillsammans med musslor i kombination med den söta ärtsmaken blir rätten en fullträff vi gärna äter igen. Till det här serveras ett torrt vitt eklogiskt vin från franska Alsace med frisk sötma.

Det droppar in en hel del folk under kvällen och personalen får allt mer att göra. Det finns ingen tendens till stress. Servicen är klanderfri och korrekt. Personalen kan sin meny, men det vi inte gillar är att olika personer serverar oss. Någon närmare kontakt får vi inte med någon av dem.
Eftersom rätterna är rejäla på Tvåkanten har vi sparat lite plats till dessert. Valet faller på crème brûlée med inkokta päron och kryddglass (115 kr) och chokladterrin med vaniljglass och björnbär (ingår i menypaketet). Vi blir inte imponerade av avslutningen. Vi vill ha brûléen mer krämig och det blir för sött med päron. Chokladdesserten är godare och lyfts upp med hjälp av glassen och bären.

Mest läst