Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Toso

Panasiatisk resa på hög nivå.

Panasiatisk

Toso

Götaplatsen
031-787 98 00
Öppet: mån-tors 17-01, fre 17-02, lör 13-02, sön 17-23
toso.nu

Betyg: 22
Mat: 19/20
Service: 3/5

Maten: Panasiatisk finkrog med mindre rätter – som gärna ska delas.
Drycken: Rejäl och välkom­ponerad vinlista, men för­vånansvärt trött på ölsidan. Drinkarnas asiatiska touch är dock både ambitiös och kul!
Prisnivå: 3.
Garderob: Ja.
Vegetariskt: Ett par-tre alternativ på menyn. Går att göra specialbeställning.
Stämning: Ung, hipp och urban.
Tillgänglighet: Trångt i vissa kurvor, men inga trappor.
Ljudnivå: Bastung instrumentalmusik av house-typ. Samtal kräver friska stäm­band och rejält magstöd.
Uteätarnas nota för två: 1728 kronor för nio mindre rätter, två desserter, ett glas vin, en öl, en cocktail.

PLUS
Spännande och inn­ovativ mat i en smått unik miljö.
MINUS
En tydligare linje för när – och i vilken ord­ning – rätterna dyker upp. Och lite lugnare tempo.

Tre år efter öppnandet är det mesta sig likt; den extremt mörka interiören med sina svarta rörlampor, väldiga fågelbursliknande trädetaljer och mäktiga kinesiska terra­kotta-soldater i metall.
Vi väljer det varma dunklet framför den säsongsöppna uteserveringen och konstaterar snabbt att inte heller menyns inriktning har förändrats mycket sedan premiären. Sharing is caring och en kombination av mindre rätter är vad som gäller. Servitrisen förordar minst sex rätter att dela på för två personer för att bli riktigt mätta och rekommenderar Grüner Veltliner eller Viognier på vinsidan. Visst, det är en klassiker när det gäller asiatisk mat – men eftersom Toso satsar mer på nyanser och ele­gans än sojastinna nudelberg fastnar vi för en snustorr Chablisienne. Vinlistan är definitivt smakfull. Dock lite snål med alternativ på glas.

Vi inleder med två storartade rätter från raw-menyn: råbiff (149 kr) och laxtartar (105 kr). I båda fallen handlar det om balanserad smaksäkerhet och inslag av krispig textur. Bif­fen, handskuren i klarröda trådar och i sällskap med knastrig lök och picklad shitakesvamp, kompletteras med en härligt småettrig wasa­bikräm. Laxen är finhackad och formad till en krämig chilipuck med sting. Här står lökkrisp för texturen och tärningar av vattenmelon för en friskt kompletterande fruktighet.
Snabbgrillade tärningar av färsk ananas ger balans åt tatakisalladen med tunt skivad biff (155 kr). Sötbasilika, rostad chili och sesamfrön bidrar med den rätta asiatiska prägeln.

Tosos styrka är just detta; ett konsekvent och lätt skamlöst snyltande på vitt skilda kök. Här finns ingen överdriven respekt för ursprung, geografi eller originalrecept. Detta är en urban, västerländsk tolkning av Kina, Japan, Vietnam och Thailand.
Hummer&räkpotstickers (149 kr) är en dumplingvariant där de två knytena ångas på ena sidan, snabbgrillas på den andra, täcks med tunnstrimlad ostronskivling och får sig ett bad i skummande hummerbuljong. Mycket gott och vackert – men vi hade gärna sett att grillsidan varit lite knaprigare.
Dumpling ”tom kha gai” (119 kr) generera­de dock ett förvånat ”jaså?”. Fyllningen med kyckling, citrongräs, koriander och chili var anonym mot den fräckt syrliga dippsåsen. Men med pilgrimsmusslorna (135 kr) och den kore­anska pannkakan (119 kr) var Tosos symfoniska känsla tillbaka. Perfekt stekta musslor med tamarind- och myntasmak, fräscha melontär­ningar och hetta från grön chili. Definitivt en höjdare. Och den picklade koriandergurkan är pricken över i när man rullar in det mustiga hoisin-indränkta anklåret i pannkakan.

Kungen av den korta dessertmenyn är chok­ladfondant Toso (119 kr). En underbar fyllning rinner fram när du satt skeden i bakverket och få saker rimmar så bra som kokosglass och grillad ananas.
Bemötandet är vänligt och effektivt, men servisen saknar det där genuina engagemang­et för vad som ligger på faten. Det är lite för mycket av hipp yta, väloljat maskineri och upp­skruvat tempo. Synd. För maten och inredning­en på Toso är av högsta göteborgsklass.

Mest läst