Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Space 62

Omgjort behöver finslipas.

Modernt

Space 62

St Eriksgatan 6
031-13 27 80
Öppet: tis-tors 17.00-23.00, fre-lör 16.00-24.00
swedishtaste.com

Betyg: 15
Mat: 12/20
Service: 3/5

Maten: Moderna smårätter att dela på.
Drycken: Mängder av vin på flaska, varierat utbud av vin på glas och öl.
Prisnivå: 5
Garderob: Krokar på flera ställen i lokalen.
Vegetariskt: Tre smårätter.
Stämning: Dämpad och lågmäld med halvtom lokal.
Tillgänglighet: God, inga trappsteg in.
Ljudnivå: Mellanhög bakgrundsmusik med soft musik med housebeat.
Uteätarnas nota för två: 1580 kr för två cocktail, sex smårätter, fyra glas vin och två desserter.

PLUS
Snygg lokal med vacker utsikt. Tillmötesgående personal. 
MINUS
Ospännande smaker. Okreativa uppläggningar. Fantasilös meny.

Tidigare besök hos Swedish Taste i samma lokal har gett oss en matupplevelse av hög klass och våra förväntningar inför kvällen är därför höga. Efter ett par månaders stängning var det nyligen dags för nyöppning med namnet Space 62 i den omgjorda restaurangdelen. 
”Det var dags att kasta ut gammalt och ta in nytt”, förklarar en av servitriserna bakgrunden till bytet.

Trenden med smårätter är mycket tydlig nu i den svenska restaurangvärlden. I stället för en klassisk trerättersmeny erbjuds nu gästerna ”mellanrätter”, det vill säga många mindre rätter, som man kan dela på eller mumsa på för egen del. Tre-fyra rätter är lagom, tipsar flera av servitriserna.
Vi konstaterar snabbt att gästerna inte hittat hit än. Kvällen igenom är både restaurang- och bardelen inte mer än halvfull.
Medan vi funderar på vilka rätter som vi ska välja njuter vi av varsin läcker cocktail – en rombaserad med syrup på brynt smör och en ginbaserad med fläder och ingefära.

Vi inleder matdelen med en chark- och ostbräda som i all sin enkelhet faller oss i smaken (130 kr). Två små frasiga löjromstacos med syrad rödlök och asiatisk touch slinker därefter ner i ett nafs (95 kr).
Den av oss som fokuserar på rätter med mer kött väljer med hjälp av servitrisen det röda italienska Dolcetto D’Alba från vinhuset Massolino i Piemonte. Vinet är medelfylligt med en fräsch fruktighet och passar väl till de varierade rätterna.
Den andra väljer på servitrisens inrådan att smaka på både en organisk riesling och en bourgogne. Valet landar på det strama och krispiga Roussane från vinhuset Verget i franska Bourgogne.

Friterad torskfärs på en bädd av hjärtsallad samt rikligt med chili och koriander är kvällens enda riktiga mathöjdpunkt – för oss båda (125 kr). Rättens färger kontrasterar vackert mot den blåsvarta tallriken.
De örtbakade havskräftorna är å andra sidan kvällens bottennapp. Smaklösa och söndertillagade (45 kr/styck).
Rådjursbogen med rådjurskorv gör oss också besvikna. Viltköttet, som ligger rätt i tiden så här på hösten, är mört, men med tillbehören ger rätten ett geggigt smak- och synintryck (175 kr).
Rätten med hyvlade skogschampinjoner ger oss inte heller en positiv upplevelse. Under skivorna ligger hela små champinjoner som känns som burksvamp (105 kr).

Vi avböjer att ta in varsin fjärde rätt och fortsätter till desserten.
Chokladglass, på en bädd av rostade hasselnötter med kolasås ringlad över, smakar inte mer än okej och ger ett tråkigt intryck (95 kr).
Vår andra efterrätt, varm nyponsoppa är fräsch och osöt, vilket vi gillar. Vaniljglassen därtill känns dock för enkel och tar ner rättens helhetsintryck (95 kr).

Space 62 har många saker som talar för sig – vacker lokal, pigg personal som vill gott samt en härligt göteborgsk utsikt mot Barken Viking och Operan. För att få fler gäster att hitta hit behöver köket lyfta sig flera steg och ta tillvara råvarorna bättre samt bjuda på mer innovativa smaker och uppläggningar.

Mest läst