Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: SK Mat & Människor

Närheten till kockarna ger en skön upplevelse.

Modernt

SK Mat & Människor

Johannebergsgatan 24

031- 812580
Öppet: mån-lör från 17.
skmat.se

Betyg: 22
Mat: 18/20
Service: 4/5 

Maten: Säsongens råvaror och svenska recept styr menyn som ändras ofta.
Drycken: Mycket omfattande vinlista med fokus på europeiska viner.
Prisnivå: 4
Garderob: Personalen tar hand om ytterkläderna gratis.
Vegetariskt: Två rätter på à la carte menyn.
Stämning: Lättsamt, prestigelöst.
Tillgänglighet: Trappor i ena delen av lokalen. Övriga god.
Ljudnivå: Soft loungemusik på nivå som möjliggör samtal.
Uteätarnas nota för två: 2 890 kr för två smakmenyer á 715 kr/p samt två vinmenyer standard á 595 kr/p samt två cocktail 135 kr/st.

PLUS
Transparens - kockarnas arbete syns för alla. Mysig lokal.
MINUS
Mindre snällhet och mer uppkäftighet i smaksättningen.

Mörk inredning, soft punktbelysning och engelsktalande gäster ger oss känslan av en modern internationell restaurang. Värmen i lokalen och från personalen omfamnar oss under vårt besök hos Stefan Karlssons team.
Med hjälp av servitören väljer vi bland tre smakmenyer på fyra, sex eller åtta rätter. Alla menyer ska ge samma mättnad, men kräver olika lång njuttid. Vi fastnar för mellanvarianten (715 kr/p) och tar vinmeny standard med sex glas (595 kr/p).
Servitören, som hastar fram och tillbaka mellan oss, köket och entrédörren, berättar att menyn ofta byts utifrån leverantörernas förmåga att få fram råvaror med rätt kvalitet.

Kvällens första rätt består av olika sorters tillagade rödbetor. Syran från rökt gräddfil, sötman från betan och styrkan från två års lagrad finriven Grevéost ger en lyckad smakbild, som dock kunnat utmana mer. Till detta dricker vi en riesling från vinhuset Döhnhoff i sydvästra Tyskland. Vinets friskhet och fruktighet passar utmärkt med rättens smakpalett.
SK:s kockar jobbar nära och helt öppet inför gästerna i två stationer, vilket ger en extra krydda till besöket. Denna transparens, som ses på ett växande antal svenska krogar, innebär från personalens sida en ökad förståelse för varandras vedermödor, berättar en i teamet.

Till vår andra rätt, havskräfta med skaldjursbuljong, rostat kycklingskinn och krispiga gurkbitar, dricker vi kvällens godaste vin – bordeauxen Château de Rochemorin Blanc. Buljongen har mycket kräftsmak, som biter till i gommen på ett positivt sätt. Tillsammans med vinets fylliga doft och sträva friskhet blir rätten en fullträff.
Efter att vinet till vår tredje rätt serverats får vi vänta ett bra tag innan maten kommer. Synd eftersom vinet, en fransk chardonnay från Maison Rijckaert, då är rumsvarmt.
Skrei med tre varianter av blomkål, brynt romsmör och kycklingbuljong serveras nu. Den vita fisken har tillagats tillräckligt kort tid för att göra oss nöjda. Den ljusgula chardonnayen har en liten doft, som kompenseras av en lång eftersmak.

Dags för den rätt som visar sig vara kvällens miss - hängmörat högrevshjärta med lökar och vattenkrasse. Lökvarianterna tar överhanden och köttet har en ofräsch seghet. Ett fylligt Barolovin från vinhuset Josetta Saffirio i italienska Piemonte lättar upp stämningen något.
Avslutningsvis blir det två efterrätter. Osten Lilla fästmön från Österlen presenteras som mild, men vi upplever den som alldeles för tam. Den är dock perfekt krämig och inbakad i trevliga smaker i form av havtornscurd, inkokt morot och rågkrisp. Till osten bjuds vi på ett lagom sött vin i form av en chenin blanc.
Mandelkakan ackompanjeras av brynt smör och vaniljskum. Kombinationen av syra, sälta, sötma och kyla tilltalar oss.

Alla rätter är vackert upplagda och kockar och servitörer hjälps åt med att proffsigt presentera mat och dryck. Det stressas dock lite för mycket mellan köket och oss för att vi ska vara helt nöjda. Det vi också saknar för ett högre betyg är en smaksättning, som är mer överraskande och utmanande.

Mest läst