Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Sjömagasinet

Fisk och skaldjur i toppklass.

Klassisk finkrog

Sjömagasinet

Adolf Edelsvärds gata 5
031-775 59 20
Öppet: tis-fre 18-22, lör 17-22
sjomagasinet.se

Betyg: 24
Mat: 19/20
Service: 5/5

Mat: Fisk och skaldjur.
Dryck: Har prisats för att ha en av världens mest enastående vinlistor med flaskor för upp till 105 000 kronor.
Prisnivå: 5
Garderob: Ja, gratis med personlig service.
Vegetariskt: En förrätt och en varmrätt.
Stämning: Avslappnad och vänlig.
Tillgänglighet: God.
Ljudnivå: Behagligt sorl.
Uteätarnas nota för två: 3050 kr. (två fyra-rättersmenyer, två ostron, två glas champagne och fyra glas vin).

PLUS
Fisk och skaldjur av absolut toppkvalitet.
MINUS
Få viner på glas.

Det är något visst med rum med rymd. Därför har vi länge haft en förkärlek för Sjömagasinets gamla lagerhus vid älven, en gång uppfört åt Ostindiska kompaniet. Restaurangen, en av sju i Göteborg med en stjärna i Michelinguiden, drivs sedan 2010 av den prisade duon Ulf Wagner och Gustav Trägårdh.
Med för- och huvudrätter som kan kosta över 500 kronor väljer vi denna kväll en prisvärd fyrarättersmeny (895 kr) där rätterna är samma som på à la cartemenyn, men i för vår del mer lagom stora portioner. Vinkyparen föreslår var sitt glas champagne medan vi väntar på maten och på en krog som stolt berättar att man prisats för att ha en av världens mest enastående vinlistor vill vi gärna testa utbudet. Strax kommer två glas Taittinger (185 kr) på bordet. Det passar utmärkt till de två aptitretarna, petitchoubollar och en läcker liten rätt med rökt lax, plus var sitt ostron från Grebbestad (55 kronor styck). Ostronet ingår inte i fyrarättersmenyn, men är en ljuvlig start på middagen. 

Pilgrimsmusslan är en smaksäker och vacker rätt där sötma och sälta balanseras fint och den krispiga oxbringan och en tunt hyvlad rå blomkål elegant möter den lena musslan. Ett grönt krasseblad och en gul ostronvinägrett ger färg åt rätten och den friska champagnen passar fint även här.
Vad ska vi dricka till våra huvudrätter, ångad torskrygg med lufttorkad störrom och piggvarsfilé med spädgrisbuljong och mandelpotatispuré? Det rekommenderade vinpaketet känns för stort och den föreslagna alkoholfria drycken (svartvinbärsjuice) för söt när vi provsmakar. Vinlistan är däremot imponerande, men erbjuder bara tre champagner och ett dessertvin på glas. Vår engagerade vinkypare löser det genom att plocka ett vitt och ett rött vin från vinpaketet.

Den perfekt ångade torskryggen serveras med en klassisk beurre blanc och jordärtskocka, men toppas också av störrom som frysts och sedan rivits till ett grått pulver. Varför inte få rommen naturell?  Behandlingen tillför inget i vare sig smak eller utseende.  Ett glas Peter Lauer Saarfeilser 2014 från det hypade området Saar i Mosel (210 kr) matchar däremot torsken perfekt.
Den smörstekta piggvaren har sällskap av kålskott och mandelpotatispuré och öses vid bordet med en spädgrisbuljong vars doft fullständigt knockar oss. Kombinationen är oemotståndlig. En sådan buljong kräver kvalificerat sällskap och en röd bourgogne är helt rätt. Vi får ett elegant marsannay 2010 från Dom Joseph Roty (180 kr) och på köpet en spännande berättelse om den hemlighetsfulle producenten vars familj odlat vin i elva generationer.

Efterrätt blir en clementinvariation med mousse på Valrhonachoklad, en klassisk kombination av citrus och choklad med knaprig rostad choklad som bryter av mot det mjuka och en guldig sockerspiral som elegant knorr. Ett litet godisfat kommer som extra bonus.
Sjömagasinet visar än en gång att med klassiska rätter, perfekta råvaror och utmärkt service kommer man långt. Och doften av den där spädgrisbuljongen kommer vi att bära med oss länge.

Mest läst