Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Elisabeth Alvenby
Bild: Elisabeth Alvenby

Uteätarna: Sjöbaren

Pittoresk och populär kvarterskrog.

Kvarterskrog

Sjöbaren

Haga Nygata 25
(har även en systerkrog på Lorensbergsgatan)
031-711 97 80
Öppet: mån–tors 11-23, fre 11–24, lör 12–24, sön 13–22
sjobaren.se

Betyg: 15
Mat: 13/20
Service: 2/5

Maten: Fisk och skaldjur.
Drycken: Här finns något för alla i moderata prisklasser och närproducerad öl.
Prisnivå: 4
Garderob: Obemannad.
Vegetariskt: Ja.
Stämning: Högljutt och glatt.
Tillgänglighet: Tröskel från gatan och trappa upp till andra våningen.
Ljudnivå: Hög.
Uteätarnas nota för två: 1 502 kronor (två trerättersmenyer, två vinbärsdryck, två glas vin och 2 koppar kaffe).

PLUS
Sjöbarens billigare klassiker fiskgratäng, skaldjurssoppa och rökt och gravad lax med dillstuvad potatis.
MINUS
Hög ljudnivå och trångt mellan borden.

Sjöbaren i Haga var förr ett typiskt lunchställe, men har idag uppgraderat sin meny och även byggt upp en våning för att få plats för fler gäster. En satsning som bevisligen gått hem, här är gott om folk denna vardagskväll, många mindre affärsmiddagar med internationella kunder om vi tyder snacket rätt, det går nämligen inte att undgå att tjuvlyssna, det är trångt mellan borden.
Som hörs på namnet är fisk och skaldjur Sjöbarens inriktning, här finns inga kötträtter, däremot ett vegetariskt alternativ. Vi väljer var sin trerättersmeny (499 respektive 599 kr) och tar medan vi väntar på maten en mousserande alkoholfri dryck på vita vinbär som känns spännande. Den är god, lagom torr och med en behagligt låg sötma som passar som introduktion till en middag, men smakar och doftar mer äpple än vinbär.

Till maten tänker vi ta ett glas vin, men förrätterna hinner både komma och bli i princip uppätna innan vi får kontakt med personalen för att beställa var sitt glas sancerre (125 kr) som vi inte får smaka av innan vinet så småningom hälls upp i våra glas.
Smörstekta pilgrimsmusslor med korngrynsrisotto är en mycket generöst tilltagen och vacker förrätt där tunna skivor gul- och rödbeta ger färg och en syrlig shiitakesvamp sting åt den matiga risotton utan att dränka smaken av den milda pilgrimsmusslan.

Lika nöjda är vi absolut inte på andra sidan bordet med vår tartar på "skrei" serverad med tunna potatisflarn och torkad fetaost. Fisken är så finfördelad att den mer liknar grov fiskfärs och drunknar i en väldig mängd orangea och feta majonnäsklickar som enligt menyn ska vara skaldjursemulsion, men saknar varje antydan till skaldjurssmak. Dessutom kan detta inte vara skreitorsk, säsongen är över.
Vårt sent serverade glas vin räcker även till huvudrätterna. Smörstekt bergtungafilé med knaprig blomkål serveras med rökt potatispuré och en syrlig lök som fint bryter av. Portionen är generös och fisken fin om än något överkokt för vår smak vilket gör den lite torr i konsistensen. Något spår av det rökta smöret känner vi inte heller i purén. Den bakade torskryggen med friterad ansjovis och svartrot är saftig och perfekt tillagad. Ett fluffigt persiljerotsskum passar fint till, men vi saknar den på menyn utlovade gravade citronen, lite syra hade balanserat fiskens sälta och sötman från svartroten. 

Avslutningsvis serveras en rejäl bit bakad choklad tillsammans med knaprig jordnötskrokant, feta klickar kolakräm och ett luftigt vitt smörpulver som ger konsistens, men ingen smak och som smälter skojigt i munnen, fast efter en väldigt matig för- och huvudrätt har vi svårt att uppskatta en lika mättande efterrätt. Bättre och lättare fungerar torskmenyns perfekta crème brûlée med sin vackert orangea och friska blodapelsinsorbet.
Sammanlagt är menyn lockande och rätterna vackert presenterade, men maten är ojämn och servicen underbemannad. För den som vill visa gäster det pittoreska Haga är däremot Sjöbaren säkert ett bra val.

Mest läst