Uteätarna: Pensionat Styrsö Skäret

Vi välkomnas in i matsalen i den stora glasverandan som andas sekelskifte med ljusgul pärlspont på väggarna. Från vårt fönsterbord ser vi över till Donsö och vår fantastiska servitris låter oss välja mellan flera olika mousserande på glas.

ANNONS
|

Redan när vi lämnar Saltholmen med färjan infinner sig utflyktskänslan. Väl på Styrsö är det en kort promenaden från bryggan upp till det gula pensionatet. Vi välkomnas in i matsalen i den stora glasverandan som andas sekelskifte med ljusgul pärlspont på väggarna. Från vårt fönsterbord ser vi över till Donsö och vår fantastiska servitris låter oss välja mellan flera olika mousserande på glas. Vi väljer varsitt glas Deutz brut classic (155 kr) och studerar den sparsamma menyn med två förrätter, tre varmrätter och fyra desserter, samt en uppmaning om att fråga om de vegetariska alternativen.

Servitrisen ger goda ingående råd om rätterna som präglas av närproducerat och lokalodlat – hav och det egna trädgårdslandet. Vinlistan är omfattande men vi är i trygga händer – servitrisen imponerar under hela vårt besök med sin kunskap om vinerna och sin personliga relation till vinhusen. Gnomgående är vinerna hon rekommenderar till maten fullträffar.

ANNONS

Vi får en överraskningsrätt med färserad gädda, picklad rödlök, gräslökscrème och potatis. Brödkorgen har två olika surdegsbröd, knäcke samt vispat smör med pepparrotssmak.

Till förrätt väljer en av oss kanin (165 kr). Under ett mycket tunt täcke av lardo (italiensk delikatess bestående av mestadels fett) ligger en spännande mild smakkombination av terrin på anklever, som bryts av sältan i den rökta kaninryggen och hasselnötterna och sötman från rårörda aroniabär och äpple. Tyvärr tar smaken av lardo över och presentationen på tallriken är en aning färglös och väcker inte smaklökarna.

Det vegetariska alternativet (145 kr) är en vacker komposition av tre variationer av jordärtskocka – konfiterad, friterad och färsk. Med äppelmos, hasselnöt och den första skörden av trädgårdens ringblomskott blir det en fulländad smakupplevelse av sött, salt, nötigt och friskt.

Den ena varmrätten (295 kr) är smörstekt sej på bädd av flower sprouts, stomp av palsternacka med persiljerot, ett par blåmusslor, korall och rikligt skum med distinkt musselsmak. Krispiga grönsaker, sötman i palsternackan, havssmaken i korallerna och musslorna blir en mycket god kombination. Sejen är tjock och fin med god smörsmak, men är lite för välstekt och då något kompakt för vår smak. Piggvaren (335 kr) serveras helstekt, med kokt potatis, champinjoner, citron och ett berg av morötter i olika färger på toppen. Fisken är perfekt stekt och med de klassiska tillbehören är det en ren njutning.

ANNONS

Vi blir mätta men kan inte motstå dessert. Körsbär- lakrits-choklad (135 kr) är en smakexplosion. Len lakritsglass, söt maräng, chokladbrownie, sockerkaka samt bär och körsbärsflarn får med sina smakbrytningar gommen att jubla. Crème brûlée på getyoghurt med havtorn (135 kr) är fräsch smak på en klassisk dessert.

När vi avslutar med te och kaffe framför öppna spisen en trappa upp har vi sammantaget serverats förfinade och förädlade rejäla portioner i omhändertagande rogivande miljö. Väl värda en utflykt till skärgården.

ANNONS