Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Miss Sophie Grill

Grillat kött – ett säkert kort för en lyckad kväll.

Rotisserie

Miss Sophie Grill

Kungsportsavenyn 5
031-701 62 00

Öppet: tis-lör 17-sent
miss-sophie.se

Betyg: 19
Mat: 16/20
Service: 3/5

Maten: Grillat kött dominerar men en fisk och ett par andra rätter finns.
Drycken: Många viner främst från Europa, öl, flera drinkar och många alkoholfria alternativ.
Prisnivå: 3
Garderob: Ja, gratis, går också att ta med jackan till bordet.
Vegetariskt: Ja, veganskt både som förrätt, varmrätt, dessert.
Stämning: Fullsatt, glad och lättsam.
Tillgänglighet: Trappa in i lokalen och trappa ner till toalett. Det finns hiss både in i lokalen och ner till toaletterna.
Ljudnivå: Hög bakgrundsmusik och ljudligt. Lugnare på verandan.
Uteätarnas nota för två: 1 424 kr för två vardera av förrätt, varmrätt, dessert, två glas vin, en alkoholfri öl, en dubbel espresso och en te.


PLUS
Rikliga portioner. Bra presentation av rätterna.
MINUS
För lång väntan mellan rätterna.

Regnet duschar Avenyn denna vårkväll mitt i veckan. Vinden river i markistaket på Miss Sophie Grills inglasade veranda. Vårt tänkta bord inne saknade tillfälligt stolar så vi bestämde oss för verandan och får perfekt spanläge.
Inomhus är det fullsatt och kanske är det därför det dröjer väl länge mellan vår ankomst till att vi får beställa. Vi får också vänta något länge mellan rätterna, annars är servitrisen kunnig och trevlig.

Menyn har åtta variationsrika förrätter. En av oss väljer jordärtskocka (105 kr) och ett glas cava, Clos amador (95 kr). Rökt och grillad kronärtskocka, rostad jordärtskocka är vackert upplagda och kontrasterna mellan sött och salt, rökt och milt samt krispiga chips och mjuk puré är fina. Pistagenötterna tillför inte så mycket, äppelchutneyn räddar rätten från att bli för torr. Cavan passar men flaskan har stått öppen ett tag, gissar vi, bubblorna är lite trötta.
Fröyalaxen (155 kr) har len och mjuk smak och är rikligt tilltagen. Den serveras med grillad ananas, avokado och koriander som ackompanjerar laxen fint. En alkoholfri weissbier (35 kr) från Erdinger är god till laxen.

Grillat kött dominerar varmrättsmenyn. I rotisseriet helgrillas kött och fisk på spett över öppen eld. Vi lockas av marknadsföringen och slår till på signaturrätten Sophies val som minst två personer måste beställa (325 kr/person).
In kommer små kopparkastruller med kålrotsmos, kalvfond, ångkokt griskind i rödvinssås som smakar som boeuf bourguignon och spröda pommes frites. I en skål ligger en underbar sallad på melon, chèvre, gurka och mynta, i en annan en frisk sallad med rädisor och olika knapriga brytbönor. På en skärbräda ligger grillade cocktailtomater och padrones, en perfekt grillad flankstek med rosa mitt, skivor av saftig Pata Negra-karré och egengjord fläskkorv med tryffel och vitvinssås och en krassedressing.  

Nej, det går inte välja någon favorit. Allt är gott, perfekt tillagat och mycket smakfullt. Det är en klassisk väl utförd grilltallrik, varken mer eller mindre och den är mycket prisvärd. Men de varma tallrikarna till trots, maten kunde varit varmare när den kom in.
Det lätta vinet, Ville di Antani Valpoliciella Ripasso (130 kr), som servitrisen föreslår balanserar de olika smakerna väl och det alkoholfria ölet fungerar utmärkt.

En av oss väljer chokladterrin (95 kr) till dessert och får in den med valnötsganache, björnbär och en kula blodapelsinsorbet och en liten italiensk maräng. Den syrliga friska sorbeten balanserar nästan upp den mäktiga chokladen. Den andre tar rabarber (95 kr) och blir serverad en syrlig rabarbersorbet, crudité på rabarber, chèvremousse och rostad vit choklad. Även här syrligt och sött i en god kombination.

Miss Sophie Grill ingår i Avenyfamiljen och tilltalet är ungt. Inomhus är det stoppade soffor och mönsterrika tapeter som för tankarna till engelsk kolonialtid. Vid kortsidan är det öppet in till köket och atomsfären är levande och lättsam. Runt borden sitter sällskap i åldrar från ungt till övre medelåldern. Miss Sophie är ett säkert kort för en lyckad kväll.

Mest läst