Meet.
Meet.

Uteätarna: Meet

Den som ska äta på Meet får glömma det här med närproducerat, grönt och miljösmart ett tag. Här är det rött kött som gäller. Dyrt, långväga och alldeles gudomligt gott kött.

ANNONS
|

Men vi tar det från början. Denna vardagskväll är det till en början ganska stillsamt på restaurangen. Vi blir visade till ett bord nära varmluftsfläktarna, kylan utanför har också tagit sig in i lokalen. Servitrisen berättar gärna om menyn och krogens stolthet: wagyubiffen från specialuppfödda japanska kor frpn utvalda raser som ger extra mört kött. Den här kvällen finns också Kobebiff, namnskyddat wagyukött från Kobe i Japan. Visst hade det varit spännande, men 1 900 kronor för en köttbit känns trots allt en bit utanför vår budget.

Vi startar kvällen med råbiff (179 kr) och räksoppa (159 kr). Den runda, lena soppan hälls över bitar av rökt röding och friterad kål och får ett trevligt tuggmotstånd av picklade senapsfrön. Råbiffen får sällskap av kantareller, cheddarost och friterad kapris. Köttet är utmärkt och rätten är raffinerat enkel.

ANNONS

Den här kvällen är det alkoholfritt för oss. Trots en lockande radda med rödviner till hyfsade priser får det bli Mariestads alkoholfria öl och cola.

Det finns sju köttvarianter och en fisk bland huvudrätterna. Vi väljer wagyubiff från Chile (639 kr för 250 gram) och lammfilé från Irland (289 kr). Till rätten får man välja mellan ett femtontal tillbehör och några såser. Två tillbehör ingår, vill man ha fler kostar de 45 kronor styck.

Här finns potatis i olika former, några grönrätter och de vanligare såserna till grillat kött. Upplägget är tänkt att ge köttet huvudrollen och gästen valfrihet, men det är lite tråkigt att kocken inte får en chans att komponera en hel rätt.

Tillbehören kommer i egna karotter och är vad som står på menyn, varken mer eller mindre. Allt ljus är, med viss rätt, på köttet.

Både lammfilén och ryggbiffen är perfekt tillagade. Lammet har fått behålla fettkappan för att maximera smaken, wagyubiffen är så rikt marmorerad att den knappt behöver en sås. Biffen är bland det bästa vi ätit, det smöriga rosa köttet smälter på tungan. Även lammet är utöver det vanliga, men wagyuköttet slår allt. Det är svårt att tro att Kobebiff för tre gånger så mycket pengar kan bli så mycket godare. Någon gång kommer vi att krossa spargrisen och testa.

ANNONS

Avslutningsvis tar vi klassikerna baba au rhum och crème brûlée (109kr styck). Baban syns alltför sällan på krogarnas menyer. Meets variant samsas med inlagda päron, vaniljcrème och hackade hasselnötter. Den har aningens för lite sprit, men är mer än godkänd. Brûléen är lite blek, men samsas med en frisk äpplesorbet som höjer intrycket.

Sammanfattningsvis är Meet stället för den som vill ha förstklassigt kött, pommes och bea. Och det vill man ju ibland.

ANNONS