Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Manfreds Brasserie

Alptema och gemyt på kvarterskrogen.

Kvarterskrog

Manfreds Brasserie

Nordenskiöldsgatan 28
031-14 45 53
Öppet: tis-lör 18-23, sön 13-22.
manfreds.com

Betyg: 17
Mat: 14/20
Service: 3/5

Maten: Fokus på specialiteter från Österrike och Schweiz.
Drycken: Begränsad öl- och vinlista med fokus på viner från Tyskland, Italien och Frankrike, alla under 800 kr flaskan.
Prisnivå: 3
Garderob: Gratis, sköts av gästen.
Vegetariskt: Två förrätter.
Stämning:
Gemytligt, gästvänligt och lättsam jargong. Många känner varandra.
Tillgänglighet: Flera trappsteg upp från gatuplan.
Ljudnivå: Medelhög varierad musik. Inga problem att samtala.
Uteätarnas nota för två: 1 153 kr för två förrätter, två varmrätter, två desserter samt fyra glas vin.

PLUS
Rejäla portioner.
Halvportion för schnitzlar.
Genuin kvarterskrogskänsla.
MINUS
Litet utbud för den vinintresserade.

Vårt första intryck av Manfreds Brasserie är en avslappnad känsla, som står sig genom hela middagen. Flera gäster verkar vara stammisar, och tjôtet med personalen är gott att höra. En av delägarna kommer snabbt till vårt bord och förklarar vänligt menyn.
Vi inleder med gratinerad chèvre med fikonconfit och ugnsbakade svartrötter (110 kr). Till osträtten rekommenderas vi det fruktiga vita österrikiska Bründlmayer Langenloiser (96 kr) som passar väl till rättens kombination av sälta och sötma.

Vår andra förrätt blir schweizisk racletteost med de traditionella tillbehören bündnerfleisch, lantskinka, potatis och cornichons (130 kr). Denna klassiker smakar som förväntat, vilken vi ser vi som är positivt. Osten är härligt smält och varm. Det schweiziska nötköttet och den lufttorkade skinkan är väldigt olika, men passar båda väl till övriga ingredienser. Till denna osträtt dricker vi en österrikisk pinot noir, från vingården Johanneshof Reinich, som satsar på biodynamiska viner odlade utan bekämpningsmedel (84 kr). Vinet är fruktigt med bäriga smaker.
Vi bjuds på vanligt vatten, utan att få frågan om vi hellre vill ha kolsyrat vatten. Det här är inte stället med extrarätter mellan huvudrätterna, eller olika sorters hembakt bröd, vilket vi inte förväntar oss på en kvarterskrog.

Till varmrätt blir det klassikern wienerschnitzel, här serverad med persiljepotatis (195 kr för halv portion). Krögaren föreslår en halv portion och när tallriken ställs på bordet är vi glada för detta råd. Det är mycket mat – även för en halvportion. Rätten är klassisk och god med tunn och fluffig panering och köttets kvalitet är hög. Vi fortsätter med österrikiskt i glasen och dricker det röda Zweigelt Johanneshof (84 kr). Vinet för sinnena mot skogsbär och körsbär, vilket passar utmärkt.
Vår andra huvudrätt blir kvällens fisk; torsk tillsammans med vitlöksmusslor, räk-, fänkål och apelsinsallad samt potatis-grönsaksgryta (240 kr). Fem olika delar i rätten ger en stor portion. Mest smak har halvmånen med rimmad friterad torsk, medan grönsakerna i en vit varm sås smakar så lite att vi gärna hade skippat dem. Det vita Folenda bianco Veronese, från området runt italienska Gardasjön, har en krispighet som passar väl till fiskrättens smakbild (84 kr).

Avslutningsvis väljer vi två klassiska desserter. Den österrikiska äpplekakan wiener apfelstrudel, har en luftig karaktär med tunn deg och tunt skivade äppelskivor. Lagom kanelsmak och välsmakande hemlagad glass till ger en god avslutning på alptemat.
Creme Caramel på muscovadosocker är vårt andra efterrättsval. Tyvärr är smultronen till fortfarande frusna, vilket tar ner rättens betyg, men len sorbet och ett frasigt flarn får oss på bättre humör. Desserterna kostar 90 kr respektive 95 kr, enligt menyn, men vi betalar som för kvällens dessert – 65 kr styck.
Manfreds är gemytligt, åt det hemtrevliga hållet. Det är en riktig kvarterskrog med fokus på vällagad mat – utan ambitioner att skryta och glänsa. Här står inte finesserna och detaljerna i maten i fokus, utan upplevelsen och den personliga servicen.

Mest läst