Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Levantine

Brasserimat med mys och hundar.

Brasseri

Levantine

Aschebergsgatan 22
031-20 15 95
Öppet: mån-sön från 17.00
levantine.se

Betyg: 15
Mat: 12/20
Service: 3/5

Maten: Bistromeny med klassiska rätter och svenska råvaror.
Drycken: Begränsat urval av vin och öl.
Prisnivå: 3
Garderob: Erbjuds ingen hjälp. Hänger ytterkläderna på stolen.
Vegetariskt: Två förrätter och en varmrätt.
Stämning: Lättsamt och mysigt.
Tillgänglighet: Litet trappsteg vid entrén. Olika nivåer inne i lokalen.
Ljudnivå: Hög musik och högt gästsorl.
Uteätarnas nota för två: 1826 kr för två förrätter, två varmrätter, två desserter, fyra glas champagne, två glas vin och två espresso.

PLUS
Mysig stämning.
Klassisk bistromiljö.
Hundar tillåtna.

MINUS
Lång väntan på förrätten.
Servitören är för sällan hos oss.

Känslan inne i Levantines stora lokal är verkligen som på ett franskt eller belgiskt brasseri. Rutigt klinkergolv, lampor, möbler, badrumskranar, speglar – ja, allt andas konsekvent brasseriinredning. Och precis som är så vanligt på franska och belgiska restauranger är hundar också tillåtna här. Det ger en extra mysig känsla att se hundar hos flera bordsgrannar – för oss hundälskare i alla fall.

Vi inleder med ett glas välkyld torr, frisk champagne från Laurent-Perrier (125 kr) med mycket bubblor och som sig bör en lätt brödig smak. Under den kommande timmen är champagnen och lagom seg baguette med krispig utsida vårt sällskap innan förrätterna till sist kommer in. En av oss väljer Kalixlöjrom (175 kr), medan den andre tar ostron (195 kr), båda serveras med klassiska tillbehör.
Finhackad gräslök och rödlök samt krispig toast gör romätaren nöjd och sex ostron, upplagda på en isbädd, ger både ett vackert intryck och är en fröjd för smaklökarna. Champagnen därtill förgyller båda våra förrätter.

Vår känsla av otålighet i avvaktan på förrätterna lägger sig så sakteliga. Successivt fylls lokalen med allt fler gäster och stämningen är hög, liksom ljudnivån från gäster och musik.
Till varmrätt blir det entrecôte (295 kr) och fransk fisksoppa (195 kr).
Palazzio de la torre (115 kr), från det italienska vinhuset Allegrini är fruktig och passande fylligt till köttbiten, precis som servitören har utlovat. Entrecôten har stekts enligt önskemål och har goda smaker. Pommes fritesen är krispiga och bearnaisesåsen med tydlig dragonsmak har bett i smaken tack vare rätt grad av syrlighet. Tyvärr är dock inte någon del av rätten tillräckligt varm.

Bouillabaissen, som i Levantines tappning har en tomatbas, är varken rykande het eller ens riktigt varm när den serveras. Båda varmrätterna har därmed stått för länge utan att nå vårt bord. Sopptallriken är dock välfylld och intrycket är mer som en gryta än en soppa. Ett glas av det torra och smakrika Domaine Matrot (135 kr) från franska Bourgogne med 100 procent chardonnaydruvor gifter sig fint med sopp-grytans smaker.

Till efterrätt delar vi på en kula passionsglass (35 kr) och fyra profiteroles fyllda med vaniljglass (125 kr). De franska bakelserna är mer som briocher än som tunna petit chouer. Vi upplever dem som smakfattiga och chokladsåsen därtill är för salt.
Kvällen avslutas med varsin god espresso (24 + 32 kr) och vi fortsätter att njuta av den goda stämningen runt omkring oss.

Till Levantine går den som vill ha mysigt häng i klassisk brasserimiljö. Detaljerna i maten är inte huvudfokus här.
När vi lämnar brasseriet har mörkret fallit. Precis utanför i den närmaste delen av Vasaparken har Levantine en sommarservering med dryck och croque monsieur. Ljusslingorna högt ovan caféstolarna och borden får oss att längta efter nya långa pratstunder med regnfria kvällar och ljumma vindar under bar himmel.

Mest läst