Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: La Cucina Italiana

En internationell oas med högst personlig prägel.

Italiensk

La Cucina Italiana

Skånegatan 33
031-16 63 07
Öppet: mån-lör 17-23
lacucinaitaliana.nu

Betyg: 22
Mat: 18/20
Service: 4/5

Maten: Modern italiensk med personlig touch. Allt från pastarätter till hela menyer.
Drycken: Stor vinkunskap och högklassiska viner från hela Italien.
Prisnivå: 3
Garderob: Ja.
Vegetarisk: Ja. Meny går att förbeställa.
Stämning: Intim och internationell.
Tillgänglighet: Trångt och knixigt.
Ljudnivå: Ingen musik, lätt att höra vad som sägs vid de andra borden.
Uteätarnas nota för två: 3 160 kronor (två glas mousserande, två inspirationsmenyer med tillhörande vinpaket, två mineralvatten).

PLUS
Kunskapen när det gäller att para mat med goda italienska viner.
MINUS
Gäster med kontrollbehov kan stressas av bristen på utförliga och spikade menyer…

Det är som att kliva rakt ut ur Sverige. Bakom den trånga entréns draperi öppnar sig
ett tegelklätt krogrum med doft av Italien. Den passionerade kocken, traktören och sommelieren Pietro Fiorinello har drivit La Cucina Italiana på Skånegatan i 19 år. Kompromisslöst och efter eget huvud. Han är sträng, egensinnig och gemytlig på en gång.

Vi frestas snabbt med ett glas Marchese Antinori från Lombardiet och får en perfekt start med lyxig, fruktig och torr fräschör. Den mousserande franciacortan finns också med som ingrediens i det saftiga ljusa brödet som dukas fram. Olivoljan i doppkoppen är en fantastisk förstapressning från Toscana.
Sen kommer tallrikarna på rad. Menypaketet Innovazione e tradizione börjar med saftig buffelmozzarella och en prosciutto som smälter i munnen. En tunn skiva grillad aubergine följer, toppad med rökt mozzarella, tomat och parmesan och ringlad med sötsyrlig balsamico. Och sen rätt och slätt ett knyte med två salamiskivor – en napoletani och en finocchiona från Toscana. Inga konstigheter, bara ren njutning.

En stor del av upplevelsen handlar om utsökta vinval. Som Greco di Tufo di San Gregorio, generös på mineraler och frukt. Eller Bianco del Borgo från Toscana. En läcker viognier med ovanligt mycket karaktär och en snygg touch av solmogna citroner och fatlagring.
Skalet från en stor kammussla rymmer en pilgrimsmussla från Nordnorge som möter ansjovis från Medelhavet i en burro blanco-sås med mousserande vin. Pastaknytet (panzerotti) med jordärtskocka var lite väl diskret, men ett kolsvart, saftigt bröd var perfekt att suga upp de sista såsdropparna med. Till detta drack vi Imagredi från Friuli i nordöstra Italien, en enkel, men överraskande balanserad produkt för den som i normala fall tycker att sauvignon blanc lutar åt nässlor och kattpiss.

Efter ett oförklarligt uppehåll i serveringen kommer till slut ett pestogrönt Aquerello-ris med halstrade skogschampinjoner och trattkantareller. Risotto-konsistens är en smaksak, och vi föredrar en gnutta mer parmesanstadga.
Den klassiska oxfilé-rätten Rossini med anklever och tryffel twistas till med en vacker
rödbetsemulsion och genom att man bytt ut den smörstekta brioche-skivan i botten mot en mjuk italiensk babà, där dessertkakans rom och socker ersatts med salt. Lite tveksamt val av bakverk – men rödbetssatsningen gick hem med behagliga sötma som kontrast till de övriga ingredienserna. Och det möra dalsländska finköttet var perfekt parat med en djupröd och mörka-bär-komplex Taurasi från Kampanien.

Dessert? En bit chokladkaka i sällskap med tutti frutti-sorbet gjord på melon, persika och mandarin. Sås på vildväxt blomkål, vitt chokladpuder och impressionistiska penseldrag med hallonsås kompletterar en god, vacker och inte alltför mäktig avrundning ackompanjerad av en sött pärlande Moscato d’Asti.
La Cucina Italiana är en internationell oas med högst personlig prägel. Vi hade en trevlig 3,5-timmarsresa som dock kunde ha varit en halvtimme kortare om servisen klaffat. Men kvällens klarast lysande stjärna var nog ändå det generösa och snyggt designade vinpaketet.

Mest läst