Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Långedrag värdshus

Vacker miljö med behov av bättre service.

Fisk- och skaldjursrestaurang

Långedrag värdshus

Talattagatan 24
031–29 20 60
Öppet: mån–fre 11.30 till kvällen samt lör–sön 12.00 till kvällen.
langedragvardshus.se

Betyg: 16
Mat: 14/20
Service: 2/5

Maten: Svensk klassisk mat (både kött och fisk) samt västkusttema.
Drycken: Ingen cocktaillista. Vinlista med relativt brett urval.
Prisnivå: 4.
Garderob: Obevakad, gratis vid vårt besök.
Vegetariskt: En förrätt och en varmrätt.
Stämning: Lättsam och avslappnad.
Tillgänglighet: God, utan trappor och höga trösklar. 
Ljudnivå: Lågt gästsorl. Låg musik inne, men inte på terrassen.
Uteätarnas nota för två: 2445 kr för två förrätter, två varmrätter, två desserter, två glas champagne, fyra glas vin samt en espresso.

PLUS
Det havsnära läget. Mysig och vacker inredning – både ute och på terrassen.
MINUS
Oerfaren serveringspersonal med för dålig mat- och vinkunskap.

Den vackra sommarkvällen är som gjord för att upplevas nära havet med vacker utsikt. Långedrag Värdshus, med gott om parkeringsplatser och nära spårvagnen, är platsen för kvällens middagsupplevelse.
Vi vill inleda med en svalkande drink, men då vi ber om cocktaillistan erbjuds vi efter en lång stund endast en GT eller rom och cola. Inte precis det som vi letade efter. Vi tar i stället varsitt glas av den stabila champagnen Moêt Chandon imperial brut (145 kr).

Till förrätt väljer vi en klassisk löjromstallrik (295 kr) med sedvanliga tillbehör, som knappast går att misslyckas med. Det smörstekta brödet är krispigt utan att vara flottigt.
Vi beställer även den lite mer innovativa rätten friterad kungskrabba med kryddsotad fröjalax – vackert upplagd på två salladsblad (225 kr). Vi får tyvärr vänta en god stund innan vi kan börja äta. Båda förrätterna förhöjs med varsitt glas av en krispig och torr chablis från det franska vinhuset Charton et Trébuchet (165 kr).

Hälleflundran, som blir vår ena varmrätt, serveras med mycket färska kryddor ovanpå, i form av bland annat dill och pepparrot (365 kr). På tallriken ligger en rejäl fiskbit, som tyvärr är näst intill kall, dåligt saltad och ganska hård. Hälleflundran är visserligen en fast fisk, men som här med för lång tillagningstid ger den i det närmaste en torr smakupplevelse. Mandelpotatiskroketten därtill har en krispig yta och goda smaker från exempelvis ramslök och västerbottenost. Vinrekommendationen från menyn, Chablis Premier Cru, Vaulignot (145 kr), med en mineralisk, frisk och elegant smak passar utmärkt till fisken och får oss på lite bättre humör.

Kvällens kötträtt blir en trio av grillad kalvfilé, högrev och friterad bräss (345 kr). Tallriken ger ett rörigt intryck – både för syn och smak. Det blir helt enkelt för många olika delar som spretar och inte balanserar varandra. Vinrekommendationen Lange Nebbiolo, från vinhuset Filippo Broccardo i italienska Piemonte (145 kr), förbättrar upplevelsen med sin fylliga bäriga doft samt torra och mjuka smak.

Kvällens serveringspersonal är oerfaren, inte påläst på menyn och saknar i princip vinkunskaper.Vid vinval ber de kollegor om hjälp, vilket innebär flera extra provsmakningar. De missar också beställningar och vi får säga till extra för att få fram vinet till våra redan serverade varmrätter. Detta duger inte för en krog med höga ambitioner och hög prisnivå, med bland annat flera varmrätter runt 350 kronor.

Som avslutning väljer vi saltbrownie med hallonglass och jordgubbsemifreddo (135 kr per rätt). Båda desserterna är vackert upplagda, med kreativa beståndsdelar och fräscha smaker.
En sista espresso (35 kr) dröjer och vi behöver återigen påminna för att få den till bordet.
När vi lämnar Långedrag speglas solens allra sista orange-rosa toner i de stora restaurangfönstren mot havet – med samma vackra färg som infravärmen på värdshusets terrass. Vi får en varm känsla, som tyvärr inte motsvaras av helhetsintrycket av kvällens upplevelse.

Mest läst