Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Incontro

Svajigt och stressat till överpris.

Italienskt

Incontro

Mässans gata 16
031-750 88 05
Öppet: tis-lör 17-23
incontro.se

Betyg: 16
Mat: 14/20
Service: 2/5

Maten: Italienskt men utan vare sig finess eller karaktär.
Drycken: Välfylld bar. Som drar folk.
Prisnivå: 4
Vegetariskt: Ja.
Stämning: Mycket folk på gott humör.
Tillgänglighet: Höjdskillnader men som går att hantera.
Garderob: Ja, 20 kronor.
Ljudnivå: Varierad beroende på var du sitter.
Uteätarnas nota för två: 1096 kr (två förrätter, två varmrätter, dessert, kaffe, mineralvatten)

PLUS
Maten kommer snabbt och det finns gott om plats.
MINUS
Bristfällig service, överpriser på svajig mat.

Riktiga bra krogar tar man gärna en omväg för. Maten och atmosfären är värd besväret och pengen.
Men ibland behöver man bara få en bit mat och något att dricka, innan konserten eller hockeymatchen, och då är det inte restaurangbesöket som är kvällens clou. På Incontro torde man vara van att hantera sådana gäster, på språng mellan hotellrummet, mässan, matchen eller mötet. Dessutom är man en av stadens populärare afterwork-krogar, då gästerna är där just för folket och inte för vad som finns på tallriken.
Och det är förstås helt okej. Incontro klarar sig bra om man kör på en bit pizza och ett glas vin eller umgås över en brunch.

Om man som vi, tar plats för en trerätters, håller inte Incontro måttet. Visst är vi lite sena, och vi ber om ursäkt för det. Men nej, vi har inte gjort oss förtjänta av en smärre åthutning och en bortvänd rygg. Speciellt inte med tanke på att det finns gott om lediga platser.
Efter en stunds väntan, utan erbjudande om att ta en drink i baren, kan vi ta plats vid ett av de lediga borden. Mineralvatten och bröd serveras dock snabbt.

En av oss väljer råbiff på kalvinnanlår med italiensk odlad störkaviar, potatis, olivbuljong och pizzacrust (165 kr). På andra sidan blir det italienska charkuterier (120 kr).
Smack säger det, så är maten på bordet. Nästan märkligt raskt. Presentationen anses uppenbarligen överflödig och ingen undrar om vi vill ha någonting annat att dricka till maten. Charkuterierna är formulär 1A och vi noterar ett minus för de metalliskt smakande Castelvetrano-oliverna.
Råbiffen är helt okej utan att lämna några djupare intryck, plus i kanten för crusten.

Till varmrätt väljer en av oss bakad torskrygg med rökt crème fraîche, gravad citron, ångade baljväxter som serveras i en separat skål samt ramslök och spenatpulver. (285 kr) Här tar sig köket vatten över huvudet. De ångade grönsakerna har gått över tiden och saknar spänst, hänger slappt över gaffeln. Fisken är översaltad och även de övriga tillbehören är alltför salta och vassa i smakerna.
Vi delar på friterad potatis (45 kr), efter rekommendation av personalen, och på andra sidan bordet serveras kolgrillad och hängmörad entrecôte med tomat och basilikaskum samt ”pizzasallad”. (315 kr).

Köttbiten är riktigt bra och uppenbarligen rätt hanterad. Tyvärr dras intrycket ned kraftigt av tomat-skummet som både ser ut och smakar som en sämre thousand island-dressing. Pizzasalladen består av en stor bit syrad kål. Roligare på pappret än i verkligheten.
Vill vi betala 315 kronor för en bra köttbit finns det många andra bättre ställen att gå till. På Incontro handlar det mer om stressad utskänkning än kärleksfull matkonst.

Det som ändå får oss på lite bättre humör innan vi lämnar är desserten hembakat rån med vanilj- och hallonglass, hallonsylt och vaniljgrädde (79 kr) där man visar upp en ansats till enkel men charmig lekfullhet.
Incontro kommer fortsätta ha sin publik. Men det gäller att ha rimliga förväntningar och siktet inställt på den mer basala menyn när man går dit.

Mest läst