Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Hello Monkey

För den som vill testa asiatiskt med twist.

Trendigt

Hello Monkey

Linnégatan 52
031–12 52 10
Öppet: mån-lör från 17.00, sön stängt
hellomonkey.net

Betyg: 16
Mat: 12/20
Service: 4/5

Maten: Asiatiskt som drar åt det koreanska.
Drycken: Roliga drinkar, flera viner och flera svenska ölsorter.
Prisnivå: 3
Vegetariskt: Ja
Stämning: Härlig uteservering med utomlandskänsla och blandat folk.
Ljudnivå: Pratvänlig miljö.
Tillgänglighet: Trappa in till restaurangen.
Garderob: Går att ta med jackan till bordet och det finns garderob.
Uteätarnas nota för två: 1261 kr (två förrätter, två huvudrätter, två drinkar, en öl, ett glas vin, två kaffe, två desserter).

PLUS
Spännande drinkar. Mangomojiton rekommenderas.
MINUS
Vi föredrar en och samma servitör, i stället för tre.

Vi får välja om vi vill sitta inne eller ute. Den mysiga uteserveringen med färgstarka
filtar och ljuslyktor på borden lockar mest den här kvällen. På två timmar och femton
minuter ska vi ha ätit oss igenom det asiatiska konceptet på Hello Monkey Linnégatan, som mest drar åt det koreanska hållet. Vid bordsbokning måste man också välja hur länge man ska sitta och äta.
Men vi känner absolut ingen stress från personalen. Vi börjar med varsin drink. Mangomojiton är fräsch med mycket is och mynta i (119 kr) och den alkoholfria drinken monkey squash med fläder, citron och mynta är somrig och syrlig (59 kr).
Servitören förklarar restaurangens koncept för oss. Antingen kan vi välja flera smårätter,
större ihopplockade menyer som kommer in samtidigt eller det klassiska med förrätt, varmrätt och dessert. Vi väljer det sistnämnda.

Vi startar med koreanska vårrullar (119 kr) och Burmakyckling (119 kr). Vårrullarna innehåller högrev och serveras med päron, kimchi och en chili och sesamdipp. En fräsch förrätt med många smaker. Hetta blandas med sötma, den obligatoriska kimchin från det koreanska köket gör sitt till och köttet är bra kryddat.
Den andra förrätten är en blandning av kyckling, jordnötter, rödlök, lime och chili. Röran
läggs i ett salladsblad och äts sedan som en wrap. Lite småpilligt, men fina smakkontraster gör att denna rätt får godkänt.

Personalen är noggrann, tar sig tid att förklara vad som serveras och kommer med personliga råd kring mat, så när vi väljer huvudrätt går vi på servitörens linje. Det blir en karré med miso coleslaw, koriandergurka och chilisesamdipp (249 kr) samt lamm med kimchi, mynta, cashewnötter, tomat och ris (159 kr).
Karrérätten serveras med varmt bröd som man ska fylla med allt på fatet. Allt är fint tillagat och välbalanserat, men anmärkningen är att det är för mycket fett i köttbiten. Dessutom blir brödet för degigt och tar överhanden.
Lammbitarna i den andra rätten är möra och det snålas inte. Men det tråkiga är att kimchin är för dominant och grytan har för mycket smak av kål.

Vi avslutar kvällen med varsin dessert. Choklad och bananknyten serveras med
vaniljglass och rostad kokos (109 kr). Det här är en dessert som räcker till två om man bara vill ha lite sött. Det så kallade knytet är mer att jämföra med en vårrulle, fast med choklad och banan i. Glassen är fin och len, men degen i knytet för tjockt, på gränsen till segt.
Den andra desserten är en vit chokladmousse med smördegskaka och ingefärskokta äpplen (119 kr). Moussen är fin och fast och ligger i smördegskakan. De söta äpplebitarna passar bra till. Även i det här fallet är desserten rejäl.

Asiatisk mat som den serveras på Hello Monkey är väldigt trendig just nu. Det som
är värt att lyfta fram är att maten här inte är ”försvenskad”, man kompromissar inte med
smakerna för att anpassa sig till sina gäster. En fördel är att kunna äta med pinnar. Bestick får du endast om du ber om det.
Vår helhetsbedömning är dock att det finns detaljer att slipa på för att få ett högre betyg.

Mest läst