Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild: Anna von Brömssen
Bild: Anna von Brömssen

Uteätarna: Dorsia

Lyxigt, roligt och bohemiskt.

Exklusivt/Trendigt

Dorsia

Trädgårdsgatan 6
031-790 10 00
Öppet: mån-tors 17-23 fre-lör 17-01 sön 17-23
dorsia.se

Betyg: 23
Mat: 18/20
Service: 5/5

Maten: Festlig, lyxig, elegant och varierad.
Drycken: Här finns det mesta, inklusive drinkar med klass.
Prisnivå: 5
Vegetariskt: Ja.
Stämning: Lyxigt bohemisk.
Tillgänglighet: En del trappor men massor med plats.
Garderob: Ja, gratis.
Ljudnivå: Varierad beroende på var du sitter.
Uteätarnas nota för två: 2102 kronor (Varsin fyrarätters meny, fördrinkar, varsitt glas vin, vatten och en kaffe.)

PLUS
Fine dining i en miljö som är mysig, elegant och rolig.
MINUS
Vissa rätter är lite snälla.

Fin mat i sobra, stillsamma salonger kan du hitta lite varstans i världen. Även i Göteborg, vilket den flitige Uteätar-läsaren är fullt medveten om.  Det handlar bara om lite googlande och tillräckliga ekonomiska resurser.
Att hitta ett ställe som erbjuder både fine dining och en ordentlig portion attityd är däremot betydligt svårare. För ska vi vara helt ärliga handlar det ”fina ätandet” inte sällan om att tillfredsställa affärskunder som är vana vid en viss nivå. Baksidan är att maten riskerar att bli fin, dyr och lyxig – men inte desto mindre slätstruken – för att passa in i den förväntade mallen. Som ett McDonalds för vidlyftiga representationskonton och känsliga koncernledningsmagar.

Dorsia vill något annat. Visserligen är något av det som serveras lite snällt i smakerna, men den lyxigt bohemiska inredningen med vackra, färgstarka tyger och soffor som skulle platsat i en Dali-målning gör att man omedelbart blir lite uppspelt samtidigt som man släpper ner axlarna. Bubbel till bordet är den spontana känslan och efter en del vånda i den generösa och varierade menyn bestämmer vi oss för att ta in kökets meny på fyra rätter (720 kronor).

Först ut är en rimmad, eldad röding serverad med rostad jordärtskockskräm, forellromsvinägrett och kräftmajonnäs. På tallriken finns också friterade bitar av fiskens skinn, valfritt att äta. Men även köttet smakar väldig mycket fisk, det blir en koncentrerad, nästan aggressiv känsla i munnen som dock balanseras av den runda, lite feta och aningen nötiga och sträva jordärtskockskrämen. Bra början!

Sedan blir det torskrygg med kycklingballotine (kyckling som lindats i sitt eget skinn), kyckling- och kalvsky, picklad rödlök samt både rostad och råstekt blomkål. Fisken, med perfekt fasthet, spelar såklart huvudrollen, men kombinationen med kyckling och den skarpa löken är lika enkel som självklar. Som ensam varmrätt hade den ändå blivit för snäll, men som övergång till det örtstekta reninnanlåret med svart trumpetsvamp, svartrot, lingon och mandelpotatispuré fungerar den utmärkt.

Renköttet är utsökt, råvarorna är det verkligen inget fel på, och svampen är härligt smakrik liksom mandelpotatisen. En norrländsk fest i miniformat och till det varsitt glas rekommenderat bourgogne: Inopia (155 kr)

Men ok, vi erkänner att vi riktigt längtat efter desserten. Det blir rulltårta (!) fylld med vanilj och timjanskräm, högklassig blåbärsglass, lakritskräm, blåbärsmarmelad serverad i form av något som ser ut som sockrade lakritsstänger. Ja, det ska vara roligt att äta också. Och det är det verkligen på Dorsia.

Och inte blir det sämre med lyhörd, uppmärksam, lagom lättsam och kunnig personal som gör att man känner sig välkommen under hela besöket.   

Mest läst